Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Lichtbruine slaapkamer met bed met sierkussens, dekbedden en topmatras

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

In deze gids vind je al onze beste adviezen bij de aanschaf van een nieuw dekbed en hoe je het beste dekbed voor jouw specifieke behoeften kunt kiezen. Een van de belangrijkste slaaptips is ervoor te zorgen dat je een dekbed hebt waarmee je kunt slapen zonder dat het te warm of te koud wordt.

De gids richt zich op de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden wanneer het tijd is om een nieuw dekbed te kiezen. Het gaat niet alleen om de maten maar ook om materialen en andere eigenschappen. Er zijn meerdere facturen die van invloed zijn op je slaap. We geven je ook een aantal specifieke richtlijnen die je kunnen helpen bepalen welk dekbed het beste bij jou past.

  1. Wat is kenmerkend voor een goed dekbed?

  Een dekbed is niet zomaar een dekbed. Hoe goed je 's nachts slaapt, is sterk afhankelijk van of je een dekbed hebt gekozen dat bij je specifieke wensen past. Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren: grootte, vulkracht, gewicht, hoe vaak je het dekbed vervangt en hoeveel je wilt dat het dekbed je lichaam omsluit terwijl je slaapt.

  In de volgende hoofdstukken gaan we dieper in op al deze factoren, zodat je makkelijker de juiste keuze kunt maken.

  2. Hoe kies je de juiste dekbedmaat?

  De eerste stap bij het kiezen van een dekbed waarmee je beter kunt slapen, is door rekening te houden met je lengte bij het overwegen van de opties. Als vuistregel geldt dat het dekbed 20-30 cm langer moet zijn dan je lichaamslengte.

  Wanneer moet ik overwegen om de maat van mijn dekbed te veranderen?

  Grotere dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, bijvoorbeeld tweepersoons-, kingsize- en superkingsize-maten en passen bij verschillende bedmaten en persoonlijke voorkeuren.

  Het kiezen van de beste maat voor jou hangt grotendeels af van hoe je het dekbed gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld alleen wilt slapen en de extra breedte wilt gebruiken om het dekbed onder je te stoppen, zou een tweepersoonsdekbed prima moeten zijn. Maar als je op zoek bent naar één dekbed voor zowel jou als je partner, dan kan de extra breedte van 20 tot 40 cm erg handig zijn.

  Welke maat dekbed moet ik kopen voor mijn kind?

  Een dekbed voor volwassenen zal voor de meeste kinderen onder de leerplichtige leeftijd te groot zijn. Als je jonge kinderen hebt, kun je het beste een babydekbed of juniordekbed overwegen. Beide zijn gemaakt met jongere kinderen in gedachten.

  De lengte van het kind is van invloed op het moment waarop je van de ene maat naar de andere moet overstappen. Maar veranderingen in hun slaappatroon kunnen ook aangeven wanneer het tijd is voor een groter dekbed.

  Een dekbed van 100x140 cm is geschikt voor een kind vanaf 9 maanden tot de schoolgaande leeftijd.

  Type

  Maat

  Geschikt voor

  Baby dekbed

  67x100 cm

  Kinderen jonger dan 1 jaar

  Junior dekbed

  100x140 cm

  Kinderen vanaf 9 maanden tot de schoolgaande leeftijd

  3. Gewicht, vulkracht en temperatuur

  Als het gaat om de temperatuur van een dekbed, verdelen we onze dekbedden bij JYSK in drie categorieën: koel, warm en extra warm. Welk type je kiest, hangt af van:

  • Wanneer je het in het jaar wilt gebruiken – zomer of winter
  • Of je het 's nachts liever warm of koel heeft
  • Je eigen lichaamstemperatuur terwijl je slaapt

  De temperatuur van een dekbed met natuurlijke vulling (bijvoorbeeld een donzen/verendekbed) wordt bepaald door de vulkracht ervan. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dekbed de warmte vasthoudt.

  Een dekbed met een lage vulkracht heeft meer vulling nodig om warm aan te voelen, terwijl een dunner dekbed de warmte kan vasthouden en je warm kan houden als het een hoge vulkracht heeft.

  Vulkracht wordt bepaald door drie factoren:

  • De soort eend/gans
  • De kwaliteit
  • De verhouding tussen veren en dons

  Moet je een verzwaard dekbed kopen?

  Een verzwaard dekbed is een extra zwaar dekbed waar je ’s nachts mee kunt slapen. Veel mensen ervaren een rustgevend effect als ze slapen met een verzwaard dekbed. Dit maakt verzwaarde dekbedden populair in de gezondheids- en welzijnssector.

  Het meest onderscheidende kenmerk van een verzwaard dekbed is natuurlijk het gewicht. Een standaard vezel-, veren- of donzen dekbed weegt een tot twee kg. Een verzwaard dekbed is aanzienlijk zwaarder.

  Verzwaarde dekbedden zijn voornamelijk gevuld met kleine glasparels. Deze kleine glasparels zijn goed voor maar liefst 95 procent van de vulling van een verzwaard dekbed. De parels maken het dekbed extra zwaar en zorgen ervoor dat het zich naar je lichaam vormt. Als je een verzwaard dekbed probeert, merk je meteen dat het aan je lichaam blijft plakken.

  Het juiste verzwaarde dekbed is afhankelijk van je eigen gewicht. Als vuistregel geldt dat het dekbed 10-15% van je eigen gewicht moet zijn. Als u tussen de 50 en 70 kg weegt, is een verzwaard dekbed van 7 kg waarschijnlijk geschikt voor jou. Als u tussen de 70 en 90 kg weegt, is een verzwaard dekbed van 9 kg waarschijnlijk de beste optie.

  Lees meer over hoe een verzwaard dekbed jouw slaap kan helpen verbeteren

  4. Hoeveel kost een dekbed?

  Bij JYSK hebben we dekbedden voor elke behoefte en elk budget. De prijs van een dekbed is afhankelijk van de materialen en de kwaliteit ervan. De eerste stap bij het vinden van een dekbed dat bij je budget past, is het begrijpen van de drie kwaliteitsassortimenten waarin we onze dekbedden hier bij JYSK hebben onderverdeeld: BASIC, PLUS en GOLD.

  Synthetische vulling

  Natuurlijke vulling

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Welke invloed heeft de vulling van het dekbed op de prijs?

  Kwaliteit en prijs gaan hand in hand. Om de prijs van een dekbed te kunnen bepalen, is het belangrijk om te weten wat de meest voorkomende soorten vulling zijn in natuurlijke en synthetische dekbedden.

  Natuurlijke vulling

  Er zijn verschillende soorten natuurlijke vulling.

  Veren

  Veren zijn een betaalbaar natuurlijk materiaal met een laag isolerend vermogen. Een hoog aandeel veren resulteert in een relatief zwaar dekbed, waar sommige mensen de voorkeur aan geven. 

  Eendendons

  Eendendons heeft een beter isolerend vermogen dan veren. 

  Muskusdons

  Muskusdons is kleiner dan eendendons en heeft een goed isolerend vermogen. 

  Ganzendons

  Ganzendons heeft een hoog isolerend vermogen en draagt bij aan een lekker luchtig dekbed.