Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Bed met slapende vrouw

9-Stappenplan: Hoe kies je het juiste bed of matras?

Ongeveer 1/3 deel van ons leven brengen we slapend door. Het bed en het matras zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Het matras moet passen bij jou en je behoeften. Een slechte kwaliteit van slapen beïnvloedt niet alleen je nachtrust, maar ook jouw dagelijkse leven – je voelt je moe en uitgeput.

Om een bed en matras te vinden die bij je passen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Wij geven 9 tips die je helpen het geschikte matras en bed uit te kiezen.

 1. Wat is jouw favoriete slaappositie? Kijk niet alleen naar een bed dat past bij je interieur of je slaapkamer, maar begin met hoe je graag slaapt. Dit is cruciaal om te bepalen hoe stevig jouw matras hoort te zijn.
   
 2. Welke type bed? De meest voorkomende bedden hoeven niet de beste keuze voor je te zijn. Dit hangt af van je smaak. Als je graag leest en tv kijkt in bed, dan is een verstelbaar bed misschien een goede optie. Klik hier voor een gedetailleerde gids over de typen bedden.
   
 3. De stevigheid van het matras. Zowel je slaapgewoontes als je gewicht zijn van belang voor het bepalen van de stevigheid van het matras. Als je bijvoorbeeld graag op je buik slaapt, raden wij een stevig matras aan. Houd er wel rekening mee dat je partner niet altijd dezelfde stevigheid nodig heeft. 
   
 4. Voor wie is het bed? Wat is je leeftijd, woon je samen of alleen en heb je kinderen? Al deze vragen zijn handig om mee te nemen als je op zoek gaat naar een nieuw bed. Een voorbeeld hiervan is dat het wordt aanbevolen om een hoger bed te hebben als je een senior bent. Hierdoor is het makkelijker om in en uit bed te komen.
   
 5. De maat is belangrijk. Hoeveel ruimte een bed in beslag zou moeten nemen in de slaapkamer is een kwestie van smaak. Als je een partner hebt, raden wij aan om aan beide kanten van het bed ruimte over te laten. Hierdoor hoef je niet over elkaar heen te klimmen om in en uit bed te komen. Verder is het ook handig om te bedenken of je in je bed eventueel extra ruimte nodig hebt voor kinderen of huisdieren. 
   
 6. Topmatras. Je lichaam is in direct contact met het topmatras gedurende de nacht. Daarom is het net zo belangrijk om een goede topmatras uit te kiezen als het matras zelf. Daarnaast zorgt een topmatras voor bescherming van het matras en kan deze op elk type bed gebruikt worden.
   
 7. Welk materiaal? Alle materialen voor topmatrassen hebben een andere functie. De keuze voor het materiaal hangt dus af van jouw wensen en behoeften. Geef je de voorkeur aan een topmatras met een ademende werking? Dan is een topmatras van latex de oplossing, omdat het de warmte van het lichaam verplaatst terwijl je slaapt.
   
 8. Astma of allergie? Als je last hebt van hooikoorts, astma, eczeem of een andere allergie, overweeg dan een allergievriendelijke matras en topmatras te kopen. Als je geen allergievriendelijke matras kunt vinden die bij je past, dan kun je voor een reguliere wasbare matras kiezen.
   
 9. Budget en duurzaamheid. Tenslotte moet je rekening houden met je budget en hoe lang je wilt dat het bed of matras meegaat. Een topmatras kan de levensduur van het matras verlengen en is makkelijker te vervangen dan een geheel bed.

Wil je meer tips over hoe je het juiste matras uitkiest? Lees hier onze slaapkamergids, waar je meer leest over verschillende typen matrassen en bekijk onze video die uitlegt waarom het matras belangrijk is voor je rug.

Ontdek meer

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids