Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Waarom je onder een dekbed met natuurlijke vulling zou moeten slapen

Waarom je onder een dekbed met natuurlijke vulling zou moeten slapen

 In Scandinavische landen is het gebruikelijk om onder een dekbed te slapen met natuurlijke vulling, bijvoorbeeld dons of veren. Wij Nederlanders zijn niet zo bekend met dat fenomeen. In Nederland zien we dat veel mensen voor een vezeldekbed kiezen. Wat zijn dan de voordelen van een dekbed met natuurlijke vulling vraag je jezelf misschien af? We vertelen er meer over in dit blog.

Lekker warm

Dons en veren zijn vooral geschikt om het lichaam te isoleren, omdat ze stilstaande lucht kunnen vasthouden, waarmee het lichaam kan worden opgewarmd. Ideaal dus voor koukleumen!

Vocht absorberen

Het grootste grootste voordeel is dat deze materialen vocht absorberen en dit van het lichaam afvoeren, iets wat synthetische vezels niet kunnen! Dus als je ’s nachts veel transpireert is het kiezen voor een dekbed met natuurlijke vulling een verstandige keuze.

Lange levensduur

Het beste dons en de beste veren hebben een zeer lange levensduur en zelfs als je jouw dekbed of kussen vaak gebruikt en wast, hoef je maar weinig te doen om deze eigenschappen te behouden. De belangrijkste voorwaarde voor goed dons is dat het van volwassen eenden of ganzen komt. Sommige mensen geloven dat het beste dons van levende eenden en ganzen komt, maar daar is JYSK het niet mee eens! We vinden dat het plukken van levende vogels wreed is en daarom gebruiken we dat soort dons niet bij JYSK.
 
Waarom je voor een dekbed met natuurlijke vulling moet kiezen

Wat is het verschil tussen dons en veren?

Je kan kiezen uit een dekbed gevuld met dons of veren. Of soms zelfs een combinatie van deze twee. Beide zijn natuurlijke vullingen. Maar wat is nu precies het verschil tussen dons en veren?

Dons
Dons komt van watervogels zoals eenden en ganzen. Dons werkt vooral als isolatiemateriaal en dat is ook de reden dat vogels dons hebben. Donsveren zijn bijna driedimensionaal en hebben veel kromme en holle stelen die vocht kunnen absorberen en het lichaam warm houden

Veren
Veren zijn tweedimensionaal en bevinden zich aan de buitenkant van het dons om dit tegen stoten te beschermen. Veren zijn buigzaam en zijn daarom ideaal om de nek op een kussen te ondersteunen, omdat veren onder druk terug willen keren naar hun natuurlijke vorm.
 

Waar moet je verder nog op letten?

Als je een donzen dekbed of kussen koopt, moet je altijd naar het draagvermogen kijken (ook wel bekledingsclassificatie genoemd); hieraan kun je de isolatiewaarde van het dekbed aflezen. Het draagvermogen vertelt je hoeveel lucht er in de vulling zit. Dons met een hoog draagvermogen zorgt voor een licht en luchtig dekbed met de beste isolatiewaarde.

Hoe meer veren er met het dons zijn gemengd, hoe lager de classificatie zal zijn en hoe zwaarder de vulling. Daarom kun je niet alleen aan het gewicht zien hoe warm het dekbed is. Een dekbed met een vulling van bijvoorbeeld 500 g en een draagvermogen van 11 is warmer dan een dekbed met een vulling van 1200 g en een draagvermogen van 4.

Zou het wat voor jou zijn? Een dekbed met natuurlijke vulling? Bekijk al onze dekbedden met natuurlijke vulling. Er zijn ook kussens met natuurlijke vulling. 

Zou het wat voor jou zijn? Een dekbed met natuurlijke vulling?
Bekijk al onze dekbedden met natuurlijke vulling. Er zijn ook kussens met natuurlijke vulling

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips