Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Vrouw slaapt in bed en open raam met gordijnen

Tips voor een betere nachtrust tijdens de zomer

Warme dagen zijn heerlijk! Alleen de plakkerige, zweterige nachten zijn wat minder. Met deze tips slaap jij lekker tijdens warme, zomerse nachten. 

1. Slaap onder een zomerdekbed

De meeste mensen slapen het liefst met iets over zich heen, of dat nu een dekbed is of gewoon een laken. Als de temperatuur in jouw slaapkamer varieert naargelang het weer, raden wij je aan om twee verschillende dekbedden te gebruiken - een warm dekbed voor de winter en een koel en licht dekbed voor de zomer. Dit geeft je een meer comfortabele en gezondere slaap.

Een zomerdekbed voert warmte en vocht af van jouw lichaam. Zo krijg je een koele en bevredigende slaap. Een warm dekbed is ontworpen om warmte te isoleren en is daarom niet geschikt om in de zomer onder te slapen.

Bekijk alle zomerdekbedden

2. Kies beddengoed dat je koel houdt

Bij het kiezen van dekbedovertrekken zijn er een paar dingen die je moet overwegen voor de warme zomermaanden. Ten eerste: zorg ervoor dat jouw beddengoed is gemaakt van 100% katoen of een ander ademend, natuurlijk materiaal. Beddengoed gemaakt van polyester maakt je warmer.

Ten tweede moet je overwegen welk type beddengoed het beste bij je past. Flanellen dekbedovertrekken voelen erg warm aan, terwijl perkal en satijn koeler aanvoelen. Dekbedovertrekken van linnen geven je een koele slaapervaring, omdat het natuurlijke materiaal ademend is en vocht transporteert.

3. Slaap op een goed topmatras

Een goed topmatras absorbeert zweet, waardoor je 's nachts niet zo vochtig wordt. Tijdens warme nachten kun je tot wel anderhalve liter vocht per nacht zweten. Daarom is het ook belangrijk om in de zomer je beddengoed vaak te wassen. 

Bekijk alle topmatrassen

4. Trek de gordijnen dicht

Zorg ervoor dat jouw slaapkamer gedurende de dag zo koel mogelijk blijft. Doe daarom overdag je (verduisterende) gordijnen, rolgordijnen of rolluiken dicht. Doe dit pas weer open wanneer het avond is. 

5. Drink iets kouds

Drink iets kouds kort voordat je naar bed gaat, want dat helpt ook om het lichaam af te koelen. Drink echter niet zo veel dat je 's nachts meerdere keren moet opstaan om te plassen. En vermijd alcohol, want alcohol zorgt voor een onsamenhangende slaap en doet het lichaam meer zweten.

6. Laat frisse lucht binnen

Je kunt de temperatuur in de slaapkamer laag houden door goed te ventileren en door frisse lucht in de slaapkamer te krijgen. Doe dit vooral wanneer het in de avonduren afkoelt of houd 's nachts één of meerdere ramen open wanneer dit mogelijk is. Als dit niet voldoende is, kun je kiezen voor een ventilator die de lucht in de kamer verdeelt en circuleert.

Waarom heeft warmte invloed op onze slaap?

Als je slaapkamer te warm is, kan dit jouw lichaamstemperatuur verhogen en je slaap verstoren. De lichaamstemperatuur daalt met 1 graad wanneer we slapen omdat het lichaam dan minder energie verbruikt. Maar als de temperatuur in jouw slaapkamer niet onder de 20 graden daalt, heeft jouw lichaam het moeilijker om af te koelen. Velen krijgen daardoor last van onrust en irritatie in het lichaam.

Lees ook ons blog met 10 tips voor een goede nachtrust

Ontdek meer

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?