Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slaapkamergids

Slaapkamergids

Een bed en matras zijn de basis voor een goede nachtrust. Daarom is het belangrijk dat een matras jou de comfort en ondersteuning biedt die je nodig hebt. Deze gids helpt je om jouw behoeften inzichtelijk te maken en toont je het ruime assortiment matrassen en bedden van JYSK:

 • Boxmatrassen
 • Elektrische bedset
 • Boxsprings
 • Topmatrassen
 • Schuimmatrassen
 • Springveermatrassen
 • De stevigheid van een matras
 • Test je matras voordat je deze koopt
   

Soorten bedden en matrassen

Een bed is erg bepalend voor de kwaliteit van je nachtrust en speelt daarom ook belangrijke rol in je gezondheid en gesteldheid. Wanneer je wakker wordt met rugpijn, kan dit een teken zijn dat je matras niet voldoende ondersteuning biedt. Bekijk in onze video gids hoe je het beste een matras kunt testen. 

Boxmatrassen

Een boxmatras bestaat uit een systeem met springveren die, samengepakt in een houten frame, een stevige bedbasis vormen. Een boxmatras is een handige en makkelijke slaapoptie, aangezien de poten direct aan het frame gemonteerd kunnen worden. Het houten frame vormt een vaste bodem, waardoor een boxmatras niet kan buigen of te verstellen is.

Het belangrijste onderdeel van een boxmatras is het springveren systeem. De springveren kunnen onderverdeeld worden in deze twee typen:

Bonell: Bonell veren zijn gevormd als een zandloper van dik draad. Een Bonell matras heeft een stevig oppervlak dat zeer stabiel en duurzaam is voor een betaalbare prijs.

Pocket: Pocketveren zijn kleiner dan Bonell veren. Iedere individuele veer is verpakt in een stoffen hoes, om slijtage te voorkomen en geluid en verschuiving binnenin het matras te vermijden. Dankzij vele steunpunten, past een matras met pocketveren zich makkelijk aan, aan je lichaam en biedt het uitstekende ondersteuning.

De meeste boxmatrassen hebben een comfortabele toplaag, op één of meerdere lagen met springveren, met koud- of polyetherschuim. Deze combinatie zorgt voor een optimaal comfort, ondersteuning en aanpassing aan de vormen van het lichaam.

Voordelen van het kiezen voor een boxmatras

De veren volgen de vormen van het lichaam en bieden daardoor een goede ondersteuning.  Een topmatras wordt dikwijls samen met een boxmatras aangeschaft. Dit zorgt voor een langere levensduur van het bed en verhoogt het comfort.  Maak jouw boxmatras compleet met de juiste bedsteuntjes of houten of metalen pootjes. Elektrische bedsetsEen elektrische bedset bestaat uit een frame met een matras en een topmatras - vaak gecombineerd met een hoofdbord dat de set compleet maakt. De elektrische bedbodem zorgt ervoor dat je zowel het hoofd- als het voeteneind kunt verstellen. Wanneer je tijdens het slapen het voeteneind een stukje omhoog zet, kan dit een positieve uitwerking hebben op de bloedcirculatie. Het verstellen van je bed kan prettig zijn als je last hebt van rugpijn en een verhoogd hoofdeind kan ook helpen wanneer je last hebt van een verkoudheid. 

Elektrische bedset

Elektrische bedden combineren bepaalde matrassen met hoog/laag-bodem, waardoor je de optimale zit-, rust- en slaaphouding kunt vinden. 

Bij de meeste modellen van JYSK, kan de stevigheid van het bed gekozen worden. Het matras op een verstelbaar bed is meestal een springveermatras. De kern van dit type matras bestaat meestal uit pocketveren. Iedere individuele veer is verpakt in een stoffen hoes, om slijtage te voorkomen, geluid binnenin het matras te vermijden en het matras stabiel te maken. Met de velen steunpunten past het matras zich aan, aan je lichaam en ondersteunt waar nodig. Een topmatras maakt een elektrische bedset af en bestaat uit een kern van schuim en is omringd door een tijk.

Voordelen van het kiezen voor een elektrische bedset

Zeer geschikt als je in bed TV wilt kijken, lezen of een tablet gebruikt.   Kan helpen om problemen met de bloedsomloop of rugpijn te voorkomen.   Het biedt wat extra luxe in je slaapkamer. 

Boxsprings

Een boxspring is niet alleen een elegante verschijning in je slaapkamer, maar ook een luxe bed dat voldoende comfort en ondersteuning biedt zodat je iedere morgen fris en fruitig op staat. Combineer jouw boxspring met een bijpassend hoofdbord en het wordt een prettige plek om te lezen, TV te kijken en te ontspannen. Een boxspring bestaat doorgaans uit een houten frame, een matras en een topmatras. Een boxspring combineert de voordelen van een springveer- en schuimmatras met een simpel, maar elegant design.

De bodem kan op verschillende manieren opgebouwd worden, maar meestal bestaat een boxspring uit een houten frame met een systeem van springveren. Er zijn twee soorten springveren:

 • Bonell: Bonell veren zijn gevormd als een zandloper van dik draad. Een Bonell matras heeft een stevig oppervlak dat zeer stabiel en duurzaam is voor een betaalbare prijs. 
 • Pocket: Pocketveren zijn kleiner dan Bonell veren. Iedere individuele veer is verpakt in een stoffen hoes, om slijtage te voorkomen en geluid en verschuiving binnenin het matras te vermijden. Dankzij vele steunpunten, past een matras met pocketveren zich makkelijk aan, aan je lichaam en biedt het uitstekende ondersteuning. 

De middelste laag bestaat uit een springveermatras. Dit matras bestaat uit een systeem van springveren, vulling en bekleding.

Een topmatras maakt een boxspring af en biedt extra comfort. Het bestaat uit een kern van schuim en wordt omringd door een zachte tijk. 

Voordelen van het kiezen voor een boxspring

 • Compleet bed met poten, bodem, matras en topmatras.
 • Uitstekend comfort van een springveermatras gecombineerd met een topmatras.
 • Je geeft een update aan je slaapkamer met een elegante boxspring, zeker wanneer je deze combineert met een hoofdbord.
 • De levensduur van een boxspring is lang, aangezien het matras omgedraaid kan worden.
   

Topmatrassen

Een topmatras betreft de toplaag van een bed. De kern van een topmatras bestaat uit schuim of latex en wordt omringd door een zachte tijk. De belangrijkste kenmerken van een topmatras zijn dat het onderliggende matras erdoor beschermd wordt en je extra comfort en ondersteuning ervaart. We hebben een breed assortiment topmatrassen in diverse maten, materialen en vormen. 

De meeste topmatrassen in het JYSK assortiment bestaan uit polyether- en koudschuim. Beide typen schuim bieden uitstekende ondersteuning en comfort. We hebben ook een ruim assortiment traagschuim en AIR traagschuim topmatrassen. Traagschuim en AIR traagschuim passen zich met grote precisie aan het lichaam aan en heeft het unieke vermogen om de druk op spieren en gewrichten te verminderen. Ook onze topmatrassen gemaakt van latex bieden een uitstekende ondersteuning. Latex ademt goed door, waardoor lichaamswarmte makkelijk afgevoerd kan worden en is dus een ideaal topmatras voor mensen die het 's nachts sneller warm hebben. 

De tijk van een topmatras speelt ook een belangrijke rol, aangezien je hier een hele nacht op ligt. Je kunt bij JYSK een keuze maken uit verschillende soorten topmatrassen, dus kijk goed van welk materiaal een topmatras tijk gemaakt is. De meeste topmatrassen hebben een tijk die afneembaar is en gewassen kan worden. Bekijk de wasinstructies op de website of op de tijk zelf, om te bepalen op welke temperatuur je een tijk kunt wassen. In de meeste gevallen kan de tijk op 60 garden Celsius gewassen worden, zodat huistofmijt gedood wordt. 

Voordelen van het kiezen voor een topmatras

 • Een topmatras zorgt voor extra comfort.
 • Een topmatras kan het onderliggende matras wat harder of just zachter doen aanvoelen.
 • Het beschermt het onderliggende matras tegen vocht en slijtage.
 • Het beschermt de levensduur en vorm van het onderliggende matras. 
   

Schuimmatrassen

Een schuimmatras is een matras dat in een bedframe gelegd kan worden. Het bestaat uit een kern van schuim en is omringd door een zachte tijk. Het is ideaal om te gebruiken in een bedframe, maar kan ook gebruikt worden voor een verstelbaar bed of een logeerbed voor gasten. Het belangrijkste component van dit type matras, is de kern van schuim. 

Bij JYSK hebben we een ruim assortiment schuimmatrassen gemaakt van diverse materialen 

 • Polyetherschuim: Polyetherschuim is een populair type schuim dat verkrijgbaar is in verschillende niveaus van stevigheid en dichtheid. 
 • HR schuim: HR schuim is ook een polyetherschuim, maar met een zwaarder gewicht en elasticiteit. Met een HR schuim matras, heb je een matras dat je lichaam uitstekend ondersteunt. Dit type matras heeft een langere levensduur. 
 • Traagschuim: Traagschuim is een hoogwaardig product dat zich aanpast aan de natuurlijke contouren van het lichaam en de druk op spieren en gewrichten kan verminderen. 
  AIR traagschuim: AIR traagschuim is een drukverlagend schuim dat niet wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Dit betekent dat het schuim zacht en flexibel blijft, zelfs in een koele slaapomgeving. Kleine, met lucht gevulde cellen in het schuim reageren op je lichaamsgewicht en zorgen ervoor dat het schuim zich snel en precies vormt naar de contouren van het lichaam.
 • Comfort+ schuim vormt zich naar de contouren van je lichaam. Het flexibele schuim zorgt voor een extra comfortlaag doordat je dieper in de matras kunt zakken.
 • Latex: Latex ademt goed door, waardoor lichaamswarmte makkelijk afgevoerd kan worden en is dus een ideaal type schuim voor mensen die het 's nachts sneller warm hebben. 

Schuimmatrassen bestaan vaak uit meerdere lagen met verschillende soorten schuim. Zo kan de kern gemaakt zijn van stevig polyetherschuim, terwijl de toplaag gemaakt is van traagschuim waardoor je extra comfort en ondersteuning ervaart. De meeste matrassen hebben een toplaag met een profiel. Hierdoor kan er meer lucht bij het matras wanneer je jezelf omdraait. Sommige matrassen bevatten zelfs een laag bestaande uit natuurlijke kokosnootvezels. Hierdoor kan het matras zichzelf goed ventileren.

De meeste van onze schuimmatrassen kunnen omgedraaid worden. Op deze manier kun je het matras aan twee kanten gebruiken, waarbij je zelf kunt kiezen welk niveau van stevigheid je het prettigste vindt liggen.

Wanneer je een schuimmatras koopt moet je ook nadenken over het type tijk. Er zijn diversen matrassen te vinden in ons assortiment en let daarbij dus ook op welke tijk je het prettigste vindt aanvoelen. De meeste schuimmatrassen hebben een afneembare tijk die gewassen kan worden. Lees de wasinstructies op de website of op de tijk zelf. In de meeste gevallen kan de tijk op 60 garden Celsius gewassen worden, zodat huistofmijt gedood wordt.

Voordelen van het kiezen voor een schuimmatras

 • Schuim ligt zeer comfortabel en ondersteunt je lichaam goed.
 • We hebben een breed assortiment schuimmatrassen, van een dun schuimmatras voor een logeerbed, tot een vouwmatras of een schuimmatras van zeer hoge kwaliteit voor alledaags gebruik. 
   

Springveermatrassen

Een springveermatras bestaat uit een systeem van springveren, opvullingsmateriaal en een tijk. Dit matras heeft geen frame en moet geplaatst worden in een bedframe of een lattenbodem. Springveermatrassen kunnen ook gebruikt worden op een boxspring of op een elektrische bedset.

Er zijn twee soorten springveren waaruit een matras kan bestaan:

 • Bonell: Bonell veren zijn gevormd als een zandloper van dik draad. Een Bonell matras heeft een stevig oppervlak dat zeer stabiel en duurzaam is voor een betaalbare prijs. 
 • Pocket: Pocketveren zijn kleiner dan Bonell veren. Iedere individuele veer is verpakt in een stoffen hoes, om slijtage te voorkomen en geluid en verschuiving binnenin het matras te vermijden. Dankzij velen steunpunten, past een matras met pocketveren zich makkelijk aan, aan je lichaam en biedt het uitstekende ondersteuning. 

Het systeem van springveren is verpakt in een beschermende laag van diverse materialen: 

 • Polyetherschuim met profiel: Polyetherschuim met profiel wordt gebruikt in diverse springveermatrassen, omdat het gedurende de nacht transpiratie makkelijk afvoert. 
 • Kokosnoot: Kokosnoot is een natuurlijk materiaal dat in matrassen wordt gebruikt voor een optimale ventilatie. 
 • Traagschuim: Traagschuim is een flexibel materiaal dat zich precies aanpast aan de contouren van uw lichaam. Het biedt onovertroffen ondersteuning en kan de druk op spieren en gewrichten verminderen.  
 • Comfort+ schuim vormt zich naar de contouren van je lichaam. Het flexibele schuim zorgt voor een extra comfortlaag doordat je dieper in de matras kunt zakken.
 • Latex: Latex wordt gebruikt in sommige van onze geavanceerde matrassen. Latex ademt goed door, waardoor lichaamswarmte makkelijk afgevoerd kan worden en is dus een ideaal type schuim voor mensen die het 's nachts sneller warm hebben. 

De meeste van onze springveermatrassen kunnen omgedraaid worden. JYSK creëert vaak verschillende niveaus van stevigheid aan weerszijde van het matras, waardoor je zelf kunt bepalen op welke zijde je wilt slapen. Dit heeft zeker voordelen als je het bed deelt met iemand die behoorlijk verschilt in gewicht en je niet hetzelfde niveau van stevigheid prefereert.

Springveermatrassen zijn beschikbaar met verschillende soorten tijken. Kijk daarom goed wat voor tijk er om het matras zit en welke het beste bij jouw wensen past. De meeste matrassen hebben een afneembare tijk die gewassen kan worden. Lees de wasinstructies op de website of op de tijk zelf. In de meeste gevallen kan de tijk op 60 graden Celsius gewassen worden, zodat huistofmijt gedood wordt. 

Voordelen van het kiezen voor een springveermatras

 • De levensduur van een springveermatras is lang, aangezien het matras omgedraaid kan worden. 
 • De meeste springveermatrassen kunnen gebruikt worden op elektrische bedsets en boxsprings.
   

De stevigheid van een matras

Geen twee mensen zijn hetzelfde en daarom hebben we allemaal verschillende behoeften. Een van de meest gemaakte fouten die stelletjes vaak maken wanneer ze een bed gaan kopen, is dat ze hetzelfde matras nemen. Ben jij een grote, sterke man van 1.90M lang en weeg je 100KG? Dan heb je behoefte aan een matras met een ander niveau van stevigheid dan iemand die 1.65M lang is en 64KG weegt. Daarnaast heeft de één helemaal geen rugproblemen, terwijl de ander sneller last heeft van zijn/haar rug en dus baat heeft bij een speciaal matras.

De positie van de ruggengraat

Alhoewel er geen gouden regels zijn die je moet volgen, wanneer je toe bent aan een nieuw bed, kun je wel met een aantal zaken rekening houden als je een nieuw bed gaat uitzoeken.

De positie van je ruggengraat is zeer belangrijk, wanneer je een matras gaat uitkiezen - zowel als je op je rug, als op je zij ligt. Wanneer je op je rug ligt is het belangrijk dat zowel je volledige ruggengraat als je onderrug op het matras rusten. Dit betekent dus dat je onderrug in aanraking moet zijn met matras. Neem, als je een matras gaat testen, je partner of een vriend(in) mee, zodat deze zijn/haar hand onder jouw onderrug kan leggen wanneer je op het matras ligt. Het moet niet te makkelijk zijn om de hand eronder te schuiven en je moet wat weerstand voelen. Als de onderrug niet in volledig contact staat met het matras, dan is het matras te hard. 

Vervolgens probeer op je zij te gaan liggen en vraag je jouw partner of vriend(in) om te kijken of je ruggengraat recht ligt. 

 

Test je matras voordat je deze koopt

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je een matras koopt, is testen of je lekker ligt op het matras. Het is daarom een goed idee om een matras bij een winkel te kopen waar je diverse soorten matrassen kunt uitproberen. 

Bij JYSK kun je veel verschillende soorten matrassen uitproberen en krijg je professioneel advies van onze slaapexperts. Het duurt vaak enkele weken voordat je lichaam gewend is aan een nieuw matras, dus geef het even de tijd. Je kunt al onze GOLD matrassen voor 100 dagen uitproberen en wanneer je niet 100% tevreden bent, kun je het matras omruilen voor een andere. Lees hier meer over het uitproberen van een GOLD matras voor 100 dagen. 

Ontdek meer

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken