Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Vrouw slaapt op haar rug in bed met kussen en dekbed

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Heeft je een nieuw kussen nodig? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om het beste kussen voor jou te vinden als het gaat om ondersteuning, comfort en budget. We behandelen alles, van kussenvulling tot kwaliteit, maat, constructie en prijs. Bovendien krijg je concreet advies waarmee je kunt beslissen welk kussen het beste bij jou past.

    1. Wat zijn de verschillende soorten kussens?

    Voordat je een kussen kiest, moet je weten wat de opties zijn. Over het algemeen zijn er drie soorten kussens waar je uit kunt kiezen:

    • Synthetische kussens
    • Natuurlijke kussens
    • Speciale kussens

    Hoewel ze er hetzelfde uitzien en allemaal voor hetzelfde doel worden gebruikt, zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze drie kussentypes. De materialen van de kussens kunnen verschillen, evenals de constructie en afmetingen. Al deze factoren zijn van invloed op de ondersteuning die je van het kussen krijgt.

    Synthetische kussens

    Een synthetisch kussen bevat een synthetische vulling. In de meeste gevallen bestaat de synthetische vulling uit synthetisch van polyester. Synthetische kussens zijn er in verschillende maten en constructies, maar staan er allemaal om bekend dat ze flexibeler zijn dan bijvoorbeeld een donzen kussen . Hierdoor kun je de inhoud van het kussen eenvoudig vormgeven en de vorm aanpassen aan jouw favoriete slaaphouding. Synthetische kussens zijn meestal het meest budgetvriendelijke kussentype op de markt.

    Drie dingen die je moet weten over  synthetische kussens:

    • Een synthetisch kussen is een zacht en licht kussen. Dit kan betekenen dat je niet zoveel steun krijgt van een synthetisch kussen als van andere kussentypes.
    • De vulling van een synthetisch kussen kun je eenvoudig vormgeven, zodat het kussen aansluit bij jouw slaaphouding.
    • synthetisch kussens zijn gemakkelijk te wassen en drogen sneller dan andere soorten kussens. Dit kan een groot voordeel zijn als je 's nachts veel zweet.

    Een synthetisch kussen is een goede keuze als:

    Je een zacht, betaalbaar en praktisch kussen wilt en hebt geen specifieke nek- en schouderondersteuning nodig.

    Natuurlijke kussens

    Een natuurlijk kussen is een kussentype dat een natuurlijke vulling bevat. De vulling bestaat in de meeste gevallen uit dons en veren, maar het kunnen ook materialen zijn als wol, zijde en kapok . Natuurlijke kussens zijn er in verschillende maten en constructies en staan vooral bekend om hun zachtheid en goede ondersteuning.

    Drie dingen die je moet weten over natuurlijke kussens:

    • De vulling is gemakkelijk te verplaatsen, wat handig is als je wisselt tussen zij- en rugslapen.
    • Natuurlijke kussens en synthetische kussens voelen hetzelfde aan, maar natuurlijke vulling biedt betere ondersteuning dan synthetische vulling. Natuurlijke kussens passen zich aan de contouren van je schouders en nek aan. Het zijn vooral de veren die natuurlijke kussens zo goed ondersteunen.
    • Dons is een natuurlijk materiaal dat de warmte zeer goed reguleert. Een donzen kussen is een goede keuze voor mensen die het warm hebben tijdens het slapen.

    Een natuurlijk kussen is een goede keuze als:

    Je een zacht en comfortabel kussen wilt dat zich vormt naar de nek en schouders en de ondersteuning biedt die je nodig hebt om in een ergonomisch correcte houding te liggen. Je hebt het 's nachts vaak warm en wilt daarom een kussen dat je helpt de temperatuur van je slaapomgeving te reguleren.

    Speciale kussens

    Een speciaal kussen is gevuld met een soort speciale vulling – meestal traagschuim of latex. Afhankelijk van de vulling kan een speciaal kussen een heerlijk ergonomisch kussen zijn. Speciale kussens met traagschuim bieden optimale ondersteuning en verlichting voor je spieren en gewrichten. Een speciaal kussen met latex is uitzonderlijk ademend en kan overtollige warmte goed afvoeren.

    Drie dingen die je moet weten over speciale kussens:

    • Speciale kussens staan vooral bekend om hun uitstekende ondersteuning
    • Kies je voor een speciaal kussen met traagschuim, dan krijg je de best mogelijke ondersteuning om in een ergonomisch correcte houding te slapen
    • Speciale kussens zijn bijzonder geschikt voor mensen die consequent op hun zij slapen en daarom extra ondersteuning en verlichting rond de schouders en nek nodig hebben

    Een speciaal kussen is een goede keuze als:

    Je voornamelijk op je zij of rug slaapt en een stevig kussen met een uitstekende ondersteuning wilt, waarmee je de hele nacht een comfortabele en ergonomisch correcte slaaphouding kunt behouden. Een speciaal kussen behoort tot de beste kussens voor zijslapers .

    2. Maten van kussens

    Als het gaat om het selecteren van de juiste maat kussen, hebben we het over de hoogte.

    Je kunt kiezen uit vier verschillende kussenhoogtes:

    • Laag
    • Medium
    • Hoog
    • Extra hoog

    De hoogte van een kussen wordt bepaald door de constructie, de hoeveelheid vulling en de vulling ervan. Lagere kussens hebben een beperkte vulling en lage kussens bieden daarom slechts een beperkte mate van ondersteuning. Dat gezegd hebbende, kun je natuurlijk lage speciale kussens vinden die je nek voldoende ondersteuning bieden.

    Een hoog kussen heeft veel vulling en kan je nek dus veel steun geven. Een hoog kussen met veel vulling is erg goed in het opvullen van de ruimte tussen je hoofd en schouder als je op je zij slaapt. Hierdoor kunnen zijslapers de hele nacht een ergonomisch correcte houding behouden.

    De ideale kussenhoogte is grotendeels afhankelijk van je slaaphouding. Het beste kussen voor zijslapers is niet geschikt voor rugslapers of buikslapers. De stevigheid van het matras moet ook een rol spelen bij je kussenkeuze. Bekijk hier hoe:

    Je slaapt op je zij op een stevig matras

    Je kussen moet voldoende steun geven om de ruimte op te vullen die ontstaat tussen je hoofd en schouder als je op je zij ligt. Een stevig matras vergroot doorgaans de ruimte die moet worden opgevuld.

    Je slaapt op je zij op een zacht matras

    Als je op een zacht matras ligt, zakt je schouder erin weg. De ruimte tussen je hoofd en schouder is hierdoor kleiner, waardoor je niet per se de steun nodig hebt die je krijgt van een hoog kussen.

    Je slaapt op je rug

    Als je op je rug slaapt, kies dan voor een laag kussen, ongeacht hoe zacht of stevig je matras is. Als vuistregel geldt: hoe zachter je matras, hoe lager je kussen moet zijn. Als je op je rug op een heel zacht matras slaapt, mag je kussen nauwelijks hoogte hebben.

    3. Kussenconstructie

    Als het gaat om de constructie van je nieuwe kussen, gaat het vooral om het aantal kamers dat het moet hebben. Kussenkamers zijn de compartimenten in een kussen die de vulling bevatten. De kamers spelen een belangrijke rol in relatie tot de eigenschappen van het kussen.

    Een kussen heeft voor het grootste deel één of drie kamers. Meerkamerkussens bevatten vaak een combinatie van vulling, bijvoorbeeld veren en microvezels, waardoor het kussen een zachte buitenlaag en een stevigere kern krijgt. Laten we eens nader bekijken hoe kussens verschillen op basis van het aantal kamers dat ze hebben:

    • Eénkamerkussens : Dit type kussen heeft een enkele vulling. Wanneer alle vulling zich in hetzelfde compartiment bevindt, kun je de vulling gemakkelijker verplaatsen en zo het kussen naar je wensen vormgeven. Kussens met één kamer zijn over het algemeen zachter dan kussens met drie kamers.
    • Driekamerkussens : Kussens met drie kamers bevatten verschillende soorten vulling in afzonderlijke lagen. Door de combinatie van een zachtere vulling in de buitenlaag(en) en een stevigere kern bieden kussens met meerdere kamers meer ondersteuning dan kussens met één kamer. De kussens zijn daardoor redelijk stevig en de vulling kan niet zo makkelijk verplaatst en gevormd worden als de vulling bij een éénkamerkussen.

    4. Duurzaamheid van het kussen

    Als vuistregel geldt dat je het kussen elke twee jaar moet vervangen. Je kunt de staat van het huidige kussen beoordelen door het volgende in acht te nemen:

    • Stevigheid : Het kussen heeft zijn ondersteunende functie verloren en voelt eerder slap dan donzig aan.
    • Uiterlijk : Het kussen vertoont vlekken en/of verkleuringen die niet door regelmatig wassen worden verwijderd.
    • Slijtage : Er zitten gaten in de stof, gerafelde naden of ziet er gewoon versleten uit.

    Wanneer je kussen zijn stevigheid begint te verliezen, krijg je mogelijk niet langer de ondersteuning die je nodig hebt. Je zult moeilijker een ergonomisch correcte slaaphouding kunnen behouden. Als gevolg hiervan loop je het risico nekpijn en spanningshoofdpijn te ontwikkelen en is de kans groter dat je over het algemeen slecht slaapt.

    Daarom is het belangrijk om op de staat van je kussen te letten en deze tijdig te vervangen.

    5. Prijzen van kussens

    Vezelkussens zijn over het algemeen goedkoper in vergelijking met andere soorten kussens. In ons assortiment vind je kussens in drie kwaliteitslijnen: BASIC, PLUS en GOLD. In onderstaande tabel zie je de mogelijkheden voor alle kussentypes in elk kwaliteitsassortiment.

    Type kussen

    BASIC

    PLUS 

    GOLD 

    Synthetische kussens

    Natuurlijke kussens

    Speciale kussens

    6. Checklist: Welk kussen moet je kiezen?

    Als je bovenaan dit artikel bent begonnen, heb je inmiddels veel informatie gelezen over kussens en de verschillende factoren die van invloed zijn op je kussenkeuze. Het is veel om bij te houden, dus hier is een korte samenvatting van de belangrijkste punten:

    Kussen ondersteuning

    Wil je een zacht kussen zonder veel ondersteuning?

    Kies een synthetisch kussen.

    Wil je een stevig kussen met ondersteuning?

    Kies voor een speciaal kussen of een natuurlijk kussen met meerdere kamers.

    Heb je extra ondersteuningsbehoefte?

    Kies een speciaal kussen.

    Een kussen voor jouw slaaphouding

    Slaap jij op je zij?

    Kies een kussen met een hoge of medium hoogte.

    Slaap je op je rug?

    Kies een medium kussen.

    Slaap je op je buik?

    Kies een laag kussen (maar probeer idealiter over te stappen op rug- of zijslapen).

    Wil je een kussen dat je helpt te stoppen met snurken?

    Kies een kussen waarmee je op je zij kunt slapen.

    Een kussen voor je matras

    Slaap je op een stevig matras?

    Kies een medium of hoog kussen.

    Slaap je op een zacht matras?

    Kies een medium kussen.

    Slaap je op je rug?

    Kies voor een laag of medium kussen, ongeacht de stevigheid van je matras.

    Kussenconstructie

    Slaap je regelmatig op je zij of rug?

    Een stabiel kussen met meerdere kamers is waarschijnlijk het beste voor je.

    Wissel jij af tussen slapen op je zij en je rug?

    Een vormbaar kussen met één kamer is waarschijnlijk de beste keuze.

    7. De beste kussens

    Als je op zoek bent naar een nieuw kussen, heb je waarschijnlijk ontdekt dat er veel opties zijn waaruit je kunt kiezen. Bij JYSK staan we altijd klaar om je te adviseren over je kussenkeuze, zodat je een model krijgt dat past bij jouw wensen, jouw favoriete slaaphouding en jouw budget.

    Vergeet niet dat uw dekbed een cruciale rol speelt in uw slaapkwaliteit. Lees onze ultieme gids voor het kiezen van het juiste dekbed .

    Ontdek meer

    Gids om het juiste matras te kiezen

    Gids om het juiste matras te kiezen

    Hoe kies je de juiste maat matras

    Hoe kies je de juiste maat matras

    Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

    Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

    Slaapkamergids

    Slaapkamergids