Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Vrouw slaapt onder een wit dekbed en ligt op een wit kussen

Hoe kies je het juiste dekbed als je allergieën hebt?

Je dekbed speelt een belangrijke rol als het gaat om de kwaliteit van je nachtrust. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je op zoek bent naar een nieuw dekbed. Naast het comfort van het dekbed gaat het ook om gezondheid, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor huisstofmijt. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed als je allergisch bent? Wij helpen je een handje. 

Houd rekening met allergieën  

Word jij regelmatig wakker met een verstopte of loopneus, jeuk, eczeem, hoestbuien of andere symptomen van overgevoeligheid? Dan kan dit te maken hebben met een allergische reactie. Een allergische reactie kan worden veroorzaakt door allerlei dingen, maar vaak zijn huisstofmijten de boosdoeners. Dit zijn microscopische beestjes die je niet met het blote oog kunt waarnemen. 

Vaak werd gedacht dat allergische reacties het gevolg waren van veren en dons in de vulling van dekbedden en kussens. Regelmatig worden dekbedden met vezelvulling dan ook gepromoot als anti-allergie. 

Echter tonen recente onderzoeken aan dat slechts 2-3% van de populatie een allergische reactie krijgt van dons en veren. De allergische reacties die mensen ervaren zijn vaak te wijten aan huisstofmijt. 

Welk dekbed kies je met een allergie?

Voor allergievriendelijke dekbedden is het cruciaal dat je een dekbed kiest met een tijk van mijtdichte stof die bijzonder dicht geweven is. Dit helt het binnendringen van stofmijt te verminderen. Check het allergie label van het dekbed om hier zeker van te zijn. Voorbeelden zijn het Nomite, Allerban en Greenfirst label; dit zijn labels die aantonen dat het dekbed hyperallergeen is. 

Alle allergievriendelijke dekbedden

Tips om huisstofmijt tegen te gaan

Het zijn niet alleen je dekbed en kussen waar huisstofmijt zich graag nestelt, het is ook nog eens heel moeilijk om van deze microscopisch kleine beestjes af te komen zodra ze eenmaal bij je langs zijn geweest. Om de kans op huisstofmijt te verkleinen, raden wij je de volgende dingen aan:

  • Was je dekbed twee keer per jaar
  • Lucht je huis meerdere keren per dag door 
  • Verschoon je beddengoed één keer per week
  • Was je beddengoed op minstens 60 graden
  • Stof en stofzuig de slaapkamer regelmatig

Dekbeddengids

In onze dekbeddengids staan goede tips over dekbedden, zodat je het perfecte dekbed kunt vinden dat aansluit bij jouw wensen. Lees ook meer informatie over het onderhouden en verzorgen van je dekbed

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?