Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Stelletje slaapt in bed

Zo slaap je goed in een gedeeld bed

Samen met je partner slapen is natuurlijk gezellig, maar er komen vaak ook een aantal andere dingen bij kijken die wellicht minder leuk zijn. Gesnurk, getrek aan de dekens en de ander die maar niet stil kan liggen. Twee aparte bedden nemen of je partner dwingen om op de bank te gaan slapen zijn opties, maar daar maak je je partner misschien niet zo blij mee. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om goed te slapen in een gedeeld bed!  

 

Hoe laat je iemand ophouden met snurken?

 

Zowel de persoon die snurkt als zijn/haar bedpartner hebben een minder goede nachtrust. Bij mannen komt het eerder voor dat ze snurken en het gesnurk wil met de jaren nog weleens erger worden. Het drinken van alcohol voordat je naar bed gaat, maakt het nog erger, net als slapen op je rug.

Dit is wat je kunt doen als je partner snurkt:

 • Rol je partner op zijn zij. Sommige mensen hebben wel eens een voorwerp op de achterkant van een pyjama shirt gemaakt, zodat hun partner niet op zijn/haar rug kan liggen.
 • Omring jezelf met een muur van kussens om het gesnurk te dempen.
 • Gebruik een ‘white-noise app’ op je telefoon om het geluid te overstemmen.

Jullie zijn het niet eens over de ideale kamertemperatuur

De ideale slaapkamertemperatuur varieert van 15 tot 22 graden. Er kunnen dus persoonlijke voorkeuren zijn die een uitdaging vormen.

Dit kun je doen:

Sluit een compromis! Als jouw partner 16 graden wil en jij hebt liever 21 graden, kies dan een temperatuur in het midden. De koukleum kan een dikkere pyjama aan doen en de menselijke radiator kan zijn deken aan de kant gooien. Als je veel ruimte hebt, kun je voor een groter bed kiezen. Op die manier heeft degene die het snel warm krijgt geen last heeft van de lichaamswarmte van de ander.

Jullie hebben voorkeur voor een ander type bed

Sommige mensen willen een stevig matras, terwijl anderen juist een zacht matras willen. Er is een makkelijke oplossing wanneer jullie hierin verschillen. Neem een matras dat zacht is aan een kant en stevig aan de andere. Matrassen met traagschuim zijn een ideale keuze doordat deze zich vormen naar het lichaam en gewicht van de persoon die erop ligt. Je kunt er ook nog voor kiezen om 2 verschillende bedden of matrassen te kopen en deze tegen elkaar aan te schuiven.

Jij bent een vroege vogel en je partner is een nachtbraker

We hebben allemaal een interne klok die bepaalt wanneer we klaar zijn om naar bed te gaan en wakker te worden. Het is bijna onmogelijk om dit te veranderen. Als jouw biologische klok niet gelijk loopt met die van je partner, kan dit vervelend zijn voor jullie beide. Dit geldt ook als jouw partner een vroege dienst heeft en jij net een nachtdienst gehad hebt.

Dit is wat je kunt doen:

 • De nachtbraker moet extra stil zijn zodat de vroege vogel door kan slapen.
 • Hetzelfde geldt in de ochtend voor de vroege vogel.
 • Degene die ’s ochtends vroeg moet werken gaat meteen uit bed wanneer de wekker gaat (en gaat dus niet 10 keer snoozen).
 • De nachtbraker gebruikt een koptelefoon als hij ’s nachts muziek wil luisteren of tv wil kijken.
 • De vroege vogel gebruikt een oogmasker om het licht buiten te sluiten.

 

Jij houdt van kalme geluiden, je partner wil stilte

Sommige mensen vallen makkelijk in slaap bij het geluid van een sitcom met gelach of muziek op de achtergrond. Als de een hiervan houdt en de ander absolute stilte wenst, kun je een paar dingen doen:

 • Gebruik een koptelefoon of oordopjes
 • Spreek af dat de TV na 20-30 minuten uit gaat
 • Houd het volume laag
 • Speel ‘white noise’ af in je koptelefoon of oordopjes

Je partner steelt de dekens

Je partner bedoelt het misschien niet zo, maar iedere nacht word je wakker zonder deken, omdat je partner alles naar zich toe getrokken heeft. Als jullie regelmatig vechten om de dekens, is dit wat je kunt doen:

Neem twee aparte dekbedden of een supergroot dekbed. Een lits-jumeaux dekbed op een 160 bed kan ook goed werken.

Je partner draait continu in zijn slaap

Iedereen verandert wel een paar keer van positie ’s nachts, maar sommige mensen zijn echt rusteloos. Ze kunnen er niets aan doen en willen alleen maar lekker kunnen liggen, maar als jullie hier allebei slecht van slapen, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

 • Neem twee aparte dekbedden zodat je minder last hebt van elkaars bewegingen
 • Gebruik kussens om een afscheiding te maken
 • Overweeg een groter bed, zodat je minder fysiek contact hebt ’s nachts. Hoe groter het bed, hoe beter je zal slapen.

Is het slecht voor je om het bed te delen met je partner? 

Partners hebben een positief effect op elkaars slaap omdat ze dienen als sociale tijdsbewakers. Ze volgen vaak redelijk hetzelfde patroon wat betreft het tijdstip van eten en naar bed gaan. Deze factoren hebben een beduidend effect op onze biologische klok. Kijk ook naar het belang van bedtijdrituelen voor een goede nachtrust. Het hebben van een relatie maakt vaak dat mensen zich veiliger voelen. Dit verlaagt het niveau van stresshormonen en zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Desalniettemin, er is soms ook een mindere kant aan het delen van een bed. Onderzoekers kwamen erachter dat de slaapfases van partners synchroniseren wanneer ze in het zelfde bed slapen. Dit betekent dat iemand met een slaapprobleem hier voordeel van kan ondervinden als hij het bed deelt met een gezonde slaper, maar voor deze gezonde slaper kan dit minder goed zijn. Met andere woorden: als jouw partner slapeloos is, kan het delen van een bed misschien goed voor hem zijn, maar slecht voor jou.

Bronnen:
https://www.healthcentral.com/article/sharing-a-bed-with-a-partner-bad-for-your-sleep
http://www.health.com/health/gallery/0,,20872605,00.html#your-partner-s-snoring-leaves-you-staring-at-the-ceiling-0

Ontdek meer

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips