Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slapen in een gehorige omgeving

Slapen in een gehorige omgeving

Druppel na druppel.. Het was je overdag nog niet opgevallen, maar nu je probeert te slapen is het geluid van de druppende kraan vreselijk luid. Als dit je bekend voor komt, weet je dat geluiden een groot effect hebben op het vatten van slaap. Je vermogen om in slaap te blijven wordt ook beïnvloed door geluid, bijvoorbeeld wanneer je plots wakker schrikt en er achter komt dat die ‘onweersbui’ in werkelijkheid het gesnurk van je partner is.

We reageren allemaal anders op verschillende soorten geluid. Waar het geluid van verkeer voor stadse mensen geen probleem is, kan het geluid van lopende motoren en claxons iemand uit het platteland flink wakker houden. Ongebruikelijke geluiden, zoals een feestje bij de buren, zal de meeste mensen wakker houden. Gelukkig geldt hetzelfde voor het geluid van een rookmelder, deze haalt je zelfs uit je diepste slaap.

Aan de andere kant kan stilte er juist bij sommige mensen voor zorgen dat ze moeilijk in slaap komen. Als je gewend bent aan kalme geluiden, bijvoorbeeld een gesprek in de verte, kan je er daadwerkelijk wakker van liggen als je deze geluiden moet missen.

Dus het type geluid en de intensiteit ervan zijn belangrijk, maar net zo belangrijk is iemands persoonlijke voorkeur. Geluid is doorgaans het meest verstorend als je net wilt gaan slapen en tijdens bepaalde periodes in slaap, zoals lichte slaap.

We geven 4 geluidsabsorberende tips voor de slapelozen onder ons:
 

1. Houd lawaai uit je slaapkamer

Houd je ramen gesloten voor zo min mogelijk lawaai van buitenaf. Leg een kleed op de vloer en zorg dat er gordijnen voor de ramen hangen. Dit verzacht alle geluiden die de kamer inkomen. Zorg er daarnaast ook voor dat alle elektronica is uitgeschakeld voordat je gaat slapen, zodat deze je niet wakker kunnen piepen of trillen. 

2. Luister naar kalmerende geluiden of 'white noise'

Als je niets kunt doen aan het lawaai in je slaapkamer, gebruik dan oordoppen. Deze zijn betaalbaar en je went er gauw aan. Zorg er voor dat je zachte en flexibele oordoppen hebt, deze dempen de geluiden om je heen en zorgen er voor dat je rustig in slaap kunt vallen.

Als dit niet helpt, probeer het dan eens met een app die ‘white noise’ (ook wel ‘witte ruis’ genoemd) afspeelt voor het slapen. Witte ruis kan je helpen om geluiden om je heen te blokkeren en het verzachtende geluid kan je helpen om in slaap te vallen. Dus stop die oordoppen maar in, open de app en laat het statische verzachtende geluid je wegvoeren naar dromenland.

Als witte ruis niets voor jou is, dan kun je ook nog wat meer bekende geluiden gebruiken. Denk hierbij aan het geluid van golven in zee, regen die zachtjes tegen het raam tikt of de wind die door de bladeren waait. Ook hier zijn verschillende apps voor die deze rustige geluiden afspelen, waarmee jij heerlijk in slaap kunt vallen.

3. Probeer je niet teveel te storen aan het geluid

Je focussen op het geluid is misschien wel het ergste wat je kunt doen, dus doe dit vooral niet! Probeer in plaats daarvan te accepteren dat het geluid er nu eenmaal is en kies ervoor het te negeren. Als je bekend bent met mindfulness, is dit waarschijnlijk niet nieuw voor je: herken en accepteer je gedachten, gevoelens en omgeving. 

4. Ontspan je gedachten en je lichaam

Je ademhaling is enorm belangrijk: focussen op het ritme van je eigen ademhaling kan je helpen ontspannen en het kan je afleiden van lawaai om je heen. Probeer anders ook eens de 4-7-8 techniek of probeer je te concentreren op je ademhaling en de beweging van je borstkas.

Ook geluiden waar je niet wakker van wordt kunnen een negatief effect hebben op je slaap. Je brein gaat altijd door met het registreren en verwerken van geluid. Dit kan een onbehaaglijk gevoel geven, ook als je nog niet helemaal wakker bent. Deze onderbrekingen kunnen de kwaliteit van je slaap beïnvloeden, dus als je veel problemen ervaart met langdurig doorslapen is het verstandig om een keer met een professional te praten. We hebben daarnaast nog 10 tips voor je op een rij gezet om sneller in slaap te vallen

Slaap lekker!

Bronnen
https://sleep.org/articles/sleep-in-noisy-environments/
https://www.ressleep.com.au/articles/having-trouble-sleeping-due-to-noise-tips

Ontdek meer

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?