Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Man slaapt in bed

Slaapproblemen: Wat is paradoxale slapeloosheid?

Iedereen weet inmiddels wel hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid, zowel lichamelijk al psychisch. Dit wordt ons vaak genoeg verteld in campagnes of door professionals. Dit zorgt bij sommige mensen voor enorm veel stress – vooral als je nachten weinig slaap bevatten.

Om de zoveel tijd heeft iedereen wel eens last van een slapeloze nacht. Of dat je lang ligt te woelen voordat je in slaap valt. Kan je precies zeggen wanneer je dan in slaap valt? Waarschijnlijk niet. Wanneer je meer moe wordt, wordt de lijn tussen wakker zijn en slapen steeds vager.

Een slapeloze nacht is niet altijd slapeloos

Sommige mensen denken dat ze niet meer dan een paar uur slapen per nacht. Zij worden ook wel ‘paradoxale slapelozen’ genoemd. Wanneer de slaap van deze personen onderzocht wordt blijkt vaak dat ze juist erg veel slapen in vergelijking tot wat ze zelf denken. Hun gedachten blijven alert terwijl hun lichaam slaapt. Daardoor hebben ze het idee dat ze uren wakker liggen, maar eigenlijk onderschatten ze de tijd dat ze slapen. Omdat we zo veel nadenken over hoe belangrijk onze slaap voor ons is, kan het erg frustrerend zijn als je het gevoel hebt dat je te weinig slaapt.

Mensen die last hebben van paradoxale slapeloosheid zouden een verhoogd bewustzijn hebben van hun omgeving terwijl ze slapen. Daardoor lijkt het ze uren te kosten om in slaap te vallen, of ze denken de hele nacht wakker te zijn. Overdag lijken ze echter helemaal niet vermoeid.

Deze ‘slaaptoestand misperceptie’ is een van de vele slaapstoornissen waarbij de perceptie van slaap van een persoon verschilt met de werkelijkheid. Kan het ook andersom zijn? Dat je het idee hebt dat je slaapt, terwijl je eigenlijk wakker bent? Ja, er is iets dat ‘wishful thinking’ wordt genoemd, je denkt hierbij positiever over dingen dan ze zijn. Hierdoor kun je na een tijdje je aantal slaapuren erg overschatten.

Maak je je druk over slaapproblemen?

We worden constant lastig gevallen met informatie over slaap, maar toch is het belangrijk om na te gaan hoe jij je overdag voelt. Ben je vaker vermoeid? Of voel je je fris en fruitig als je wekker ’s ochtends gaat?

Als je problemen hebt met slapen voor een langere tijd, dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar professionele hulp. Een dokter kan een diagnose stellen en zo kun je samen op zoek naar een oplossing.

Bron
https://www.health.com/health/condition-article/0,,20191517,00.html

Doe de Slaap Test

Ben je benieuwd naar je eigen slaap? Maak onze Slaap Test en kom er achter hoe jouw slaap is in vergelijking met anderen zoals jou.  

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?

Tips voor een betere nachtrust tijdens de zomer

Tips voor een betere nachtrust tijdens de zomer