Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slaapkamer met roze dekbedovertrek

7 tips om je slaapkamer op te ruimen

Je brengt een derde van je leven slapend door, wat de slaapkamer best een belangrijke plek maakt in huis. Besteed dus zeker wat tijd aan het opruimen van je slaapkamer, zodat je 's avonds in een oase van rust belandt en je heerlijk kunt slapen. 

Door een gebrek aan opbergruimte gebruiken we al gauw onze slaapkamer als opslagplaats. Niet alleen voor extra dekbedden en kussens, maar ook voor kleren, boeken, tijdschriften, etc. Door gebruik te maken van deze tips kun je een opgeruimde slaapkamer met meer opbergruimte creëren, zonder dat dit ten koste gaat van je stijl en inrichting.  

1. Ventileer en maak elke dag je bed op
2. Ruim overbodige spullen op
3. Gebruik slimme opbergruimtes
4. Organiseer je kledingkast
5. Ga eens grondig door andere lades
6. Ruim alle oppervlakten op
7. Houd je slaapkamer schoon en fris

1. Ventileer en maak elke dag je bed op

Zorg elke dag voor frisse lucht in de slaapkamer door het raam open te zetten. Als je net opgestaan bent, is het beter om je bed nog niet gelijk op te maken, maar het dekbed even open te slaan. Op deze manier kunnen je matras en dekbed eerst even luchten en ventileren. Maak vervolgens je bed op als de boel goed gelucht is Dit oogt veel netter en zorgt ervoor dat je in de avond weer met een fijn gevoel je bed in stapt. 

Lees het 7-stappenplan om je matras te reinigen en bekijk onze guides over het onderhouden van je matras en het onderhouden van je dekbed en kussens

2. Ruim overbodige spullen op

Ga elke week even door je slaapkamer en doe alles weg wat je niet meer nodig hebt. Vergeet vooral ook rondslingerende kledingstukken niet. Gooi vieze sokken in de wasmand, ruim glazen of mokken op en zet deze in de keuken. Verzamel je make-up en berg dit op waar het hoort te staan. Dit geldt natuurlijk ook voor tijdschriften, opladers van de telefoon, boeken en afstandsbedieningen. 

Probeer in het vervolg gelijk vieze kleding in de wasmand te doen, in plaats van dat je het eerst op een kledingstoel of in een hoekje van je kamer legt. Is je kleding schoon? Vouw het op of hang het aan een kledinghanger en leg het in je kledingkast. Gooi rommel gelijk in de prullenbak en ruim de vieze vaat gelijk op. Naarmate je gewend raakt aan deze routine, zal het opruimen van je slaapkamer steeds minder tijd kosten. 

3. Gebruik slimme opbergruimtes

Om te voorkomen dat er teveel rommel rondslingert in je slaapkamer, is het verstandig om gebruik te maken van slimme opbergruimtes


De C50 boxspring slaapt niet alleen comfortabel, maar heeft ook opbergruimte in het bed. Ideaal om hier bijvoorbeeld extra dekbedden in op te bergen. Heb je een bedframe met veel ruimte onder je bed? Doe spullen in een opbergbox en zet deze onder het bed. 


Heb je een kleine slaapkamer en minder ruimte voor een nachtkastje? Dan is een wandplank een ideale vervanger. Het neemt geen ruimte in op de vloer en je kunt spullen zoals boeken, brillen en telefoons opbergen.

4. Organiseer je kledingkast

Bij veel mensen is het vaak een chaos in de kledingkast. Neem je dus voor om 2 keer per jaar even je garderobekast door te gaan en deze netjes te organiseren. 

Begin met één categorie van je kleding, zoals t-shirtjes of sokken. Kijk of de kledingstukken je nog passen en of je ze nog leuk vindt en draagt. Dit kan even duren, maar wanneer je hier klaar mee bent heb je een duidelijk overzicht. Maak een stapel van spullen die je wilt houden en spullen die wegkunnen. Er zijn altijd punten waar je oude kleren in kunt leveren, zodat je er een ander blij mee kunt maken of zodat ze worden gerecycled. 

Houd alles wat nog past en wat je vaak draagt. Twijfel je over een kledingstuk? Vraag jezelf dan af of je deze vandaag of morgen aan zal trekken. Wanneer het antwoord 'nee' is, is de kans groot dat je het toch niet meer gaat dragen en kun je het beter weg doen. Vouw de kledingstukken die je wilt houden netjes op, of hang ze aan kleerhangers

Dit kun je vervolgens ook doen met je schoenen, tassen en accessoires. 

5. Ga eens grondig door andere lades

Heb je naast een schuifdeurkast voor kleding nog meer ladekasten? Ga dan ook eens grondig door deze kasten heen. Maak ook hier drie stapels: Houden, doneren, weggooien. Zodra je een lade klaar hebt, kun je de spullen die je wil houden terugleggen en verdergaan met de volgende lade.

Gooi de items die wegkunnen bij het afval, verzamel alles wat je wilt doneren in een grote tas en breng een bezoekje aan een kringloopwinkel of inleverpunt.

Houd ook een laadje vrij voor spullen met emotionele waarde, zoals oude liefdesbrieven of tekeningen. Als je toch nog meer opbergruimte nodig hebt, kun je meerdere ladekasten naast elkaar zetten.

Bekijk alle opbergmeubelen

Slaapkamer met ladekast, rotan stoel, hanglamp en vloerkleed


6. Ruim alle oppervlakten op 

Ga alle oppervlakten van je nachtkastjes en ladekastjes af en zorg ervoor deze leeg zijn. Probeer zo veel mogelijk spullen op te bergen. Alleen spullen met een functie, zoals nachtlampjes en een paar decoratieve items kunnen blijven staan. De rest – sieraden, make up, handcrème, gezichtsmaskers – stop je in kleine doosjes. Op deze manier creëer je een heerlijke, rustige uitstraling in de slaapkamer.

Gouden sieraden doosjes 3 op elkaar gestapeld


7. Houd je slaapkamer schoon en fris

Is alles goed opgeruimd? Maak dan je slaapkamer schoon. Verschoon je beddengoed, stof de lampen, kastjes en eventuele televisie af. Haal ook eens een stofdoek over je kledingkast. Stofzuig de vloer. Vergeet ook niet om onder je bed schoon te maken! Haal je bed van de muur af, zodat je er goed bij kunt en alles stofvrij kunt maken. Je kunt na het stofzuigen eventueel ook nog dweilen, zodat de vloer weer lekker fris is.

Zorg ervoor dat je een paar keer per jaar de ramen in de slaapkamer zeemt. Lees hier onze tips over het streeploos wassen van de ramen. Denk ook aan het wassen van de gordijnen, vitrages, lamellen of jaloezieën. Neem tijdens het ramen wassen gelijk de kozijnen mee. 

Bekijk alle huishoud artikelen

Heb jij nog tips voor het opruimen van de slaapkamer? Deel ze met ons in een reactie onder deze blog. 

Ontdek meer

In de spotlight: de MARKSKEL collectie opbergmeubelen

In de spotlight: de MARKSKEL collectie opbergmeubelen

Gids voor het opbergen van schoenen

Gids voor het opbergen van schoenen

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Kies de juiste ladekast

Kies de juiste ladekast