Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Vrouw slaapt onder een wit dekbed en ligt op een wit kussen

Hoe kies je het juiste dekbed als je allergieën hebt?

Datum:

Categorie: Slapen

Tags: Slaapkamer, Dekbed, Allergie

Je dekbed speelt een belangrijke rol als het gaat om de kwaliteit van je nachtrust. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je op zoek bent naar een nieuw dekbed. Naast het comfort van het dekbed gaat het ook om gezondheid, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor huisstofmijt. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed als je allergisch bent? Wij helpen je een handje. 

Keuze van het dekbed

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je op zoek gaat naar een nieuw dekbed:

-          Hoe groot moet het dekbed zijn?
-          Wat voor soort vulling wil ik?
-          Kies ik een koel, warm of extra warm dekbed?
-          Heb ik last van allergische reacties?

Grootte, vulling en vulgewicht zijn alle drie heel belangrijk voor het comfort van het dekbed en je nachtrust. In onze dekbeddengids staan goede tips over dekbedden, zodat je het perfecte dekbed kunt vinden dat aansluit bij jouw wensen.

Houd rekening met allergieën  

Je wilt natuurlijk een comfortabel dekbed, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met allergieën. Als je wakker wordt met een verstopte of loopneus, jeuk, eczeem, hoestbuien of andere symptomen van overgevoeligheid, dan kan dit te maken hebben met een allergische reactie. Een allergische reactie kan worden veroorzaakt door allerlei dingen, maar vaak zijn huisstofmijten de boosdoeners. Dit zijn microscopische beestjes die je niet met het blote oog kunt waarnemen. 

Allergieën en dekbedden

Vaak werd gedacht dat allergische reacties het gevolg waren van veren en dons in de vulling van dekbedden en kussens. Regelmatig worden dekbedden met vezelvulling dan ook gepromoot als anti-allergie. 

Echter tonen recente onderzoeken aan dat slechts 2-3% van de populatie een allergische reactie krijgt van dons en veren. De allergische reacties die mensen ervaren zijn vaak te wijten aan huisstofmijt. 

Welk dekbed kies je met een allergie?

Voor allergievriendelijke dekbedden is het cruciaal dat je een dekbed kiest dat huisstofmijt tegenhoudt. Check het allergie label van het dekbed om hier zeker van te zijn. Voorbeelden zijn het Nomite, Allerban en Greenfirst label; dit zijn labels die aantonen dat het dekbed hyperallergeen is. Dekbedden en kussens met het Nomite label hebben bijvoorbeeld een tijk dat heel dicht geweven is. Dit zorgt ervoor dat huisstofmijt er niet doorheen kan om zich in het kussen of het dekbed te vestigen.

Het zijn niet alleen je dekbed en kussen waar huisstofmijt zich graag nestelt, het is ook nog eens heel moeilijk om van deze microscopisch kleine beestjes af te komen zodra ze eenmaal bij je langs zijn geweest. Om de kans op huisstofmijt te verkleinen, raden wij je aan om je dekbed twee keer per jaar te wassen en je huis meerdere keren per dag door te laten luchten. 

 

Alle allergievriendelijke dekbedden