Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
De beste tips om goed thuis te kunnen werken

7 thuiswerk tips voor een fijne en productieve werkdag

Tegenwoordig wordt er steeds meer vanuit huis gewerkt. Aan thuiswerken zitten zowel voor- als nadelen. Het is fijn dat je bijvoorbeeld geen reistijd hebt, geen afleiding hebt van collega's en je je eigen tijd kunt inplannen. Maar als je alleen maar thuiswerkt, brengt dat ook nadelen met zich mee en kan dit lastig zijn voor sommige mensen. Er is minder onderscheid tussen werk en privé en je kunt juist het contact met je collega's missen. Hoe zorg je er voor dat je op een fijne manier thuis kunt werken, zodat je ook nog productief bent? Wij geven je tips.

1. Zorg voor ritme en structuur

Ook al kun je misschien langer in bed blijven liggen en hoef je de deur niet uit, zorg ervoor dat je toch ritme en structuur in je dag aanbrengt. Zet de wekker elke ochtend op hetzelfde tijdstip. De verleiding is groot om in je pyjama achter je laptop te kruipen (toch niemand die je ziet), maar op deze manier kom je niet echt in de 'werksfeer'. Kleed je dus aan en maak je klaar zoals je ook op een normale werkdag naar kantoor zou doen, eventueel zelfs nog met schoenen aan. Probeer ook vaste werktijden aan te houden. 

2. Creëer een goede thuiswerkplek

Het is belangrijk dat je een goede, ergonomische werkplek hebt. Ga dus niet met je laptop op de bank zitten of in bed liggen, maar schaf een bureau en een goede bureaustoel aan. Denk ook aan een laptophouder, kasten om spullen in op te bergen en een vloermat voor onder je bureaustoel. Heb je inspiratie nodig voor een werkplek? Lees dan ons blog over 3 mooie thuiswerkplekken en de mooiste bureaus en bureaustoelen voor jouw werkplek.

Het beste is om een aparte ruimte in te richten als werkplek. Op deze manier heb je ook duidelijker onderscheid tussen werk en privé en kun je na een werkdag de deur van je thuiswerkkantoor sluiten. Heb je geen aparte ruimte? Richt dan een hoek van de woonkamer in als thuiswerkplek en ruim alles netjes op aan het einde van je werkdag. Werken jouw huisgenoten of partner ook thuis? Kijk dan of je beide een aparte thuiswerkplek kunt inrichten, zodat jullie ongestoord kunnen werken. 

3. Krijg voldoende beweging

Zorg ervoor dat je tijdens het thuiswerken voldoende beweging krijgt. Ga bijvoorbeeld naar buiten om te wandelen tijdens de lunchpauze. Frisse lucht en daglicht zijn goed voor je! Ga ook tussen het werken door even opstaan en een rondje lopen. Het is goed om in ieder geval elk uur even op te staan, zo voorkom je dat je de hele dag alleen maar zit. Je kunt kiezen voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is, zodat je ook staand kunt werken. Ga verder na je werkdag lekker sporten of bewegen. 

4. Neem meerdere pauzes

Niemand kan 8 uur lang alleen maar geconcentreerd achter zijn of haar laptop werken. Neem dus meerdere pauzes en ga even wat anders doen. Werk bijvoorbeeld in blokken van 1 a 2 uur. Sta op van je werkplek en blijf geen pauze houden achter je laptop. Het voordeel van thuiswerken is dat je tussendoor ook nog wat huishoudelijke klusjes kunt doen. Of doe een aantal ontspanningsoefeningen. 

5. Blijf in contact met elkaar

Als je veel vanuit huis werkt, heb je waarschijnlijk minder contact met je collega's en leidinggevende. Zorg ervoor dat je met elkaar in contact blijft. Plan online meetings of bel elkaar eens op om bij te kletsen. Vraag op maandagochtend bijvoorbeeld aan elkaar hoe het weekend was. Zo heb je toch het gevoel dat je een beetje op de hoogte blijft, ook op persoonlijk vlak. Loop je tegen bepaalde dingen aan met betrekking tot het thuiswerken? Meld dit dan bij je leidinggevende.

6. Maak een dagplanning

Bekijk welke taken je het beste wanneer kunt doen. In de ochtend ben je vaak met meest productief en heb je de beste concentratie. Plan de taken die veel concentratievermogen vergen in de ochtend. Tijdens het thuiswerken is het verleidelijk om vaak op social media te kijken of het nieuws te checken. Probeer dit te beperken tot een aantal vaste momenten per dag, bijvoorbeeld tijdens je pauzes.  

7. Stop op tijd met werken

Ga niet eindeloos door met werken, maar stop ook echt op tijd als je werkdag klaar is. Ruim je werkspullen op (vooral als je in de woonkamer werkt). En tenslotte; wees niet al te streng voor jezelf! Als je vandaag wellicht minder productief was, bedenk je dan dat er morgen weer een dag is. Ga na je werkdag lekker ontspannen, bewegen en neem voldoende slaap zodat je morgen weer met frisse moed aan de nieuwe werkdag kunt beginnen.
 

Bekijk alle kantoorartikelen

Ontdek meer

In de spotlight: LIMFJORDEN

In de spotlight: LIMFJORDEN

Style je thuiswerkplek met een klein budget

Style je thuiswerkplek met een klein budget

Gamestoel met LED verlichting

Gamestoel met LED verlichting

Zo organiseer je je thuiswerkplek

Zo organiseer je je thuiswerkplek