Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Ronde spiegel op groene muur en kleine tafellamp en kandelaar

10 tips om een donkere kamer op te vrolijken

Veel (dag)licht in huis vinden de meeste mensen prettig. Maar misschien heb jij een huis dat minder licht is, omdat je weinig of kleine ramen hebt of omdat er bijvoorbeeld een grote boom voor het raam staat. Een donker huis of appartement kan je humeur sneller naar beneden halen en je moe en lui maken.

Wij hebben 10 tips verzameld om je woonkamer op te fleuren wanneer jij een donker huis hebt. 

1. Zoveel mogelijk natuurlijk licht

Om je donkere kamer op te fleuren heb je veel licht nodig. Het beste licht is het natuurlijke licht dat je door een raam binnenkrijgt. Om dat mogelijk te maken kies je lichte gordijnen of transparante jaloezieën in plaats van zware gordijnen of donkere jaloezieën.

2. Gebruik spiegels om licht te weerkaatsen

Plaats een mooie passpiegel tegenover een raam. Dit creëert niet alleen de illusie van een grotere kamer. Het weerkaatst ook het licht van het raam.

3. Lichte muren en plafond

Donkere kleuren doen een kamer kleiner lijken omdat ze het licht niet weerkaatsen. Kies een lichte kleur, bijvoorbeeld wit, off white of crème, om het weinige licht dat je hebt te weerkaatsen en je kamer naar boven toe ruimer te maken. Als wit niet de kleur voor jou is, ga dan voor een andere lichte kleur, kies bijvoorbeeld pasteltinten om een warmere sfeer te creëren.

4. Weinig en lichtgekleurde meubelen

Plaats alleen de meubelen die je ook echt nodig hebt en gebruikt. Te veel meubelen slokken veel van het licht op, dus zet niet te veel overbodige meubels in huis. Kies ook voor minimalistische meubelen in lichtere kleuren in plaats van massief houten meubelen, om ruimte voor licht te creëren tussen de meubelen en de vloer.

5. Gebruik warme kleuren om een gezellige sfeer te creëren

Het is niet alleen belangrijk om het weinige licht dat je hebt optimaal te benutten, maar je wilt ook een gezellige sfeer creëren. Kies daarom voor kleuren die de kamer warmer laten lijken, zoals aarde-tinten, roze, oker geel, terra cotta of taupe. 

6. Kleine decoratieve elementen in donkere of felle kleuren

Gebruik donkere en opvallende kleuren in kleinere decoratieve elementen zoals sierkussens, plaids of schilderijen. Niet alleen geeft dit een leuke sfeer in huis, maar ze helpen ook om de lichtere kleuren nog feller te laten schijnen.


Overdrijf niet met het aantal woonaccessoires. Net als bij meubelen kan te veel decoratie het licht opslokken.

7. Lichtgekleurde vloeren en tapijten

Net als bij het plafond en de muren, slokken donkere kleuren op de vloer het licht op dat je wilt behouden. Kies een lichte kleur voor de vloer. Als je niet de hele vloer wilt vervangen, kies dan voor een groot en lichtgekleurd vloerkleed. Een vloerkleed staat natuurlijk ook sfeervol in je woning. 

8. Gebruik meerdere lichtbronnen

Meerdere lichtbronnen, zoals tafellampen, lichtsnoeren, kaarsen en staande lampen accentueren de ruimte en laten de kamer groter en ruimer lijken. Ze minimaliseren ook grote en harde schaduwen van de plafondverlichting.

9. Houd het huis zo opgeruimd mogelijk

Een rommelig en onoverzichtelijk huis wordt al snel overweldigend en niet uitnodigend. 

10. Plaats een eyecatcher in elke kamer

Door in elke kamer een in het oog springende lamp of meubelstuk te plaatsen, creëer je een optische afleiding voor je donkere kamers. Een groot schilderij, een mooie fauteuil of een elegante plafondlamp zullen de aandacht trekken en niemand zal het ontbrekende licht opmerken.

Ontdek meer

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De kleur van het jaar

De kleur van het jaar

Cadeau ideeën voor de feestdagen

Cadeau ideeën voor de feestdagen