Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

ONTDEK ONZE NIEUWE MEUBELEN | NU MET KORTING TOT 60%

Bekijk alle aanbiedingen
Ramen met gordijnen ervoor

Tips om ramen te wassen zonder strepen

Datum:

Categorie: Raambekleding, Seizoen

Je herkent dit vast wel: het zonnetje schijnt, je zit binnen op de bank. Je kijkt naar buiten en plots zie je hoe vies je ramen eigenlijk zijn! De hoogste tijd dus om je ramen eens goed te wassen. Als je eenmaal begint aan het schoonmaken van je ramen, wil je dit natuurlijk wel goed doen. Wij hebben tips en tricks voor je op een rij gezet hoe jij je ramen schoon kunt maken zonder dat er strepen achter blijven. Doe er je voordeel mee! 

Zorg voor de juiste benodigdheden

Wil je je ramen mooi streeploos schoon hebben, zorg er dan voor dat je onderstaande in huis hebt:

• Een emmer met koud of lauw water
• Afwasmiddel en eventueel wat azijn
• Een vochtige doek/zeem en een spons
• Een goede raamwisser of trekker
• Een droge theedoek of een droge, pluisvrije doek
• Een trapje als je hoge ramen hebt

De juiste mix van schoonmaakmiddelen

Bij het wassen van je ramen is het een goed idee om een beetje schoonmaakmiddel toe te voegen aan het water. Water bevat namelijk veel calcium, wat strepen op je ramen veroorzaakt. Meng een deciliter schoonmaakazijn met 5 liter koud of lauw water. Dit kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vetvlekken en strepen die zijn veroorzaakt door het wassen met kalkhoudend water. Zijn je ramen echt heel erg vies, dan is het geen slecht idee om een halve dop huishoudelijke ammoniak en een beetje afwasmiddel aan het bovenstaande mengsel toe te voegen. Denk er wel aan om bij het gebruik van huishoudelijke ammoniak te zorgen voor goede ventilatie.

Extra tip: je kunt ook regenwater gebruiken in plaats van kraanwater. Hier zit geen kalk in.

Hoe krijg ik mijn ramen goed en streeploos schoon?

Eerst moet je het kozijn grondig schoonvegen voordat je begint met het schoonmaken van de ramen. Maak vervolgens een spons goed nat en schrob extra grondig op de plaatsen waar het raam erg vuil is. Pak dan de raamwisser en beweeg in een continue beweging. Zorg ervoor dat je de gebieden die je al hebt gereinigd met elkaar overlapt om strepen te voorkomen. Veeg voortdurend overtollig water weg met de raamtrekker en verschoon het water wanneer het vuil wordt.

Begin linksboven en maak omgekeerde S-vormige bewegingen

Begin met je wisser in de linker bovenhoek en ga vanaf daar verder. Het is verstandig om aan de bovenkant van het raam te beginnen, zodat het water op de ruit blijft. Dit geldt zowel voor grote ramen als kleine ramen of ramen waarbij het glas wordt verdeeld in kleinere panelen. Veeg met behulp van een omgekeerde S-vormige beweging over het raam. Ga tot slot met een droge theedoek de bovenkant, randen en onderkant van het raam na om deze goed af te vegen, waardoor strepen worden voorkomen op het raam. Als je ramen extreem vuil zijn moet je het wellicht twee keer schoonmaken.

Hoe vaak moet ik mijn ramen wassen?

Er is niet echt één antwoord op deze vraag te geven. Als je in een plaats woont waar veel vuil in de lucht zit (bijvoorbeeld rook van houtkachels of zand en zout van een nabijgelegen strand), moet je jouw ramen relatief vaak schoonmaken. Als algemene regel zou je één keer per maand kunnen aanhouden. Hoe vaker je jouw ramen schoonmaakt, hoe minder vies je ramen zijn en dat maakt het makkelijker om ze schoon te maken. 

Welke weersomstandigheden zijn het meest geschikt?

Je kunt je ramen in principe wassen bij alle weersomstandigheden, maar tijdens vrieskou en in de volle zon is het wat minder handig. In de volle zon heb je kans dat je sneller strepen krijgt, omdat de ramen snel drogen door het zonlicht. Als het vriest heb je kans dat je ramen bevriezen en dit kan ook weer strepen veroorzaken. 

Heb jij nog goede tips om je ramen schoon te krijgen zonder strepen? Deel ze hieronder!