Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Was hangt te drogen op een wasrek en wasmanden

7 tips & tricks voor het wassen van kleding

Wassen is misschien niet de meest spannende en leuke activiteit, maar toch moeten we het allemaal af en toe doen. Wij hebben een aantal handige tips & tricks voor je op een rijtje gezet over het doen van de was, voor zowel de beginner als de ervaren kledingwasser. 

Bij het wassen van kleding is het belangrijk om het goed te doen. Anders loop je het risico dat je een roze shirt moet dragen dat ooit wit was, of verandert je grote, comfortabele wollen trui in een maat die past bij een 6-jarige. Dat wil je natuurlijk niet! 

  1. Lees de wassymbolen goed
  2. Verwijder erge vlekken vóór het wassen
  3. Was delicate kleding met de hand
  4. Economisch en milieurvriendelijke wasgoed
  5. Probeer kleding niet te vaak te wassen
  6. Vermijd het gebruik van de droger
  7. Was de donkere kleding binnenstebuiten

1. Lees de wassymbolen goed

Controleer altijd de instructies op het label. De symbolen op het label in de nek of langs de zijnaad van jouw kleding zijn niet voor decoratie. Het zijn wasinstructies, die zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de kleding in uitstekende staat blijft. Dus vergeet niet om het te controleren voor het wassen.

2. Verwijder erge vlekken vóór het wassen

De meesten van ons maken een fout door te denken dat de wasmachine direct de vlekken verwijdert als de bevlekte kleding erin wordt gegooid. Dit is een misvatting. Over het algemeen moet je erge vlekken eerst laten weken in geconcentreerd reinigingsmiddel. Breng het wasmiddel aan met een zachte spons en laat het 5-6 uur weken. Herhaal dit een aantal keer tot de vlekken zijn verdwenen. Spoel vervolgens de zeep onder stromend koud water af en was de kleding volgens de aanbevelingen in de wasinstructies.

3. Was delicate kleding met de hand

Kleding met de hand wassen is misschien niet het leukste om te doen, maar zo houd je je kleding wel mooi. We leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen. Begin met het scheiden van je lichte en donkere was zoals je ook doet bij machinewas. Vul vervolgens de gootsteen of het bad met warm water en giet er wat wasmiddel in. Dompel je kleding vervolgens onder in het water en slinger ze rond met je handen. Tenslotte spoel je je kleding af met schoon water. 

4. Economisch en milieuvriendelijk wasgoed

Als je een beetje geld wilt besparen en tegelijkertijd goed voor het milieu wilt zijn, zorg er dan voor dat de wasmachine altijd vol is wanneer je gaat wassen. Gebruik ook waszakken en breng de zeep op de juiste manier aan. Misschien hoef je niet zoveel wasmiddel te gebruiken als je denkt. Zie je vaak schuim in de wasmachine? Dan gebruik je waarschijnlijk teveel wasmiddel. Probeer het zelf en kies een milieuvriendelijk en allergievriendelijk wasmiddel.

5. Probeer kleding niet te vaak te wassen

Wassen is niet altijd goed voor kleding. Je hoeft je kleding echt niet na elke keer dragen te wassen, tenzij je kleding echt zichtbaar vies is. Kijk of je het wassen kunt uitstellen door de kleding nog een dag te dragen, of meerdere dagen, voordat je je kleding in de wasmand gooit. Vaak helpt het al om kleding te laten luchten op een kledinghanger aan een kledingrek. Spijkerbroeken kun je zeker wel meerdere keren dragen voordat je het in de wasmachine hoeft te doen. 

6. Vermijd het gebruik van de droger

Het drogen van kleding in de droogtrommel kan kleding vervagen, uitrekken en beschadigen. Als je geen ruimte hebt om al je was op een wasrek te laten drogen, dan raden wij aan om textiel in de droger doen. Dit zijn items zoals lakens, handdoeken, theedoeken, sokken en katoenen stoffen. Controleer echter altijd de wasinstructies.

Weet je niet goed waar je de natte was op een droogrek kunt plaatsen in de winter? Lees dan onze blogpost: Hoe droog je kleding binnen tijdens koude wintermaanden?

7. Was de donkere kleding binnenstebuiten

Donkere jeans, zwarte blouses en andere donkere materialen kunnen vervagen in de was, vooral omdat het tegen andere kledingstukken schuurt. Was je donkere kleding daarom altijd binnenstebuiten om ervoor te zorgen dat ze hun kleur behouden.

Ontdek meer

Handdoeken kiezen: de ultieme gids

Handdoeken kiezen: de ultieme gids

De favoriete badkameraccessoires van de inkoper

De favoriete badkameraccessoires van de inkoper

Tover je badkamer om tot een spa

Tover je badkamer om tot een spa

In de spotlight: Handdoeken

In de spotlight: Handdoeken