Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe droog je je kleding binnen tijdens wintermaanden

Hoe droog je kleding binnen tijdens koude wintermaanden?

Datum:

Categorie: Badkamer, Inspiratie

Helaas is niet iedereen gezegend met een wasdroger in huis, waardoor je je kleding op een droogrek moet laten drogen. In de zomer is dit zeker niet vervelend als je je was lekker buiten kunt laten drogen. Ook heeft het als voordeel dat het een stuk goedkoper is dan een wasdroger. Maar tijdens de koude wintermaanden of regenachtige dagen is het drogen van kleding binnenshuis op een rek lastiger. Experts waarschuwen hier zelfs voor. Het kan namelijk slecht voor je gezondheid zijn.  

Wij hebben wat tips en tricks op een rij gezet hoe jij het beste in de wintermaanden je kleding op een wasrek kunt drogen, waarbij we rekening houden met de luchtvochtigheid en het binnenhuisklimaat. 

Laat je kleding niet drogen in de woon- of slaapkamer

Als jij je was binnen moet laten drogen, dan is het verstandig om voorzorgmaatregelen te treffen tegen allergische reacties, meeldauw en andere schimmels. Probeer de was niet op plaatsen te laten drogen waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woon- en slaapkamer. 

Zet je droogrek dus neer op een plek waar je weinig tijd doorbrengt, zoals de badkamer, keuken, gang, eetkamer of logeerkamer. Een droogrek dat aan de muur gemonteerd kan worden is een goede oplossing als je ruimte over hebt in de badkamer. Het neemt geen vloerruimte in beslag en kan ingeklapt worden als het rek niet gebruikt wordt. 

Laat je wasmachine nog een keer extra draaien

Je wasgoed laten centrifugeren zorgt ervoor dat de was net iets minder vochtig en nat is. Wasgoed zoals beddengoed, handdoeken en spijkerbroeken zijn materialen die zeker wel tegen een extra omwenteling kunnen. Niet alle materialen zijn hier tegen bestand zijn, dus check altijd even de wasvoorschrift op het label. 

Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt. Je kunt dit tegengaan door je kleren nog extra te schudden voordat je het op het wasrek legt. 

Daarnaast is het omwisselen van kleding op het wasrek aan te raden. Een spijkerbroek droogt bijvoorbeeld niet zo snel. Is de ene kant al droog? Draai de broek dan om zodat de andere kant ook kan drogen. Laat verder wat ruimte op het rek tussen de kleding vrij, zodat de vochtigheid van het ene kledingstuk niet in het andere kledingstuk trekt. 

Zet je droogrek op een goede plaats

Niet alleen moet je bedenken in welke kamer je het droogrek zet, maar ook wáár in die kamer je het droogrek neerzet. Probeer het rek neer te zetten op een plaats waar het warm is. Dit kan bij het raam zijn, waar licht en warmte van de zon doorheen komt. 

Luchtkwaliteit kan verminderen

Binnen drogen kan de luchtkwaliteit in je huis verminderen en stofvorming veroorzaken. Dat komt doordat niet goed gedroogde kleding nog zo’n 2-3 liter water kan bevatten. Het water en vocht verdampen vervolgens in de kamer wat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. 

Ventileer je huis

Zorg er voor dat je goed ventileert en dat je frisse lucht binnen laat komen. Doe dus regelmatig een raam open. Frisse lucht voorkomt vochtschade en zorgt voor een gezond, fris binnenhuisklimaat. Het is belangrijk dat je de kamer waarin je vochtige kleding hebt drogen, goed ventileert. De frisse lucht vervangt de vochtige lucht in de kamer en zorgt voor een gezonder en beter binnenhuisklimaat. 

Pas op voor vochtschade

Binnen je wasgoed laten drogen beïnvloedt de luchtvochtigheid in het huis. Gebruik dus deze tips om vochtschade te voorkomen. Vochtschade kan lijden tot allergieën en andere fysieke klachten en dat wil je natuurlijk niet! 

Bronnen:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-cl…
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

 

Laura Sales and Marketing Assistant
Marijke

bedankt voor het advies. Ik heb veel last van bijholte ontstekingen enz. Geen droger woont op een flat 👍wel veel de roosters open en ramen en deuren. Maar geen raampje in de badkamer waar ik m’n was altijd droog. Zo een ander plekje er voor nemen. Voor al de winter maanden. Bedankt voor de tip 👍😊

marga

goede en fijne uitleg zo ben je nooit te oud om te leren

Margrietje

Ik heb een plafonddroogrek, erg handig en neemt helemaal geen plek in beslag. Je kan er zelfs dingen onder zetten. Ik wist niet eens dat ze bestonden, maar door een vriendin kwam ik op hun site en 1 besteld. op plafonddroogrek.nl te vinden.

Butterfly

Ik heb wel een droger maar tegenwoordig mag heel veel kleding juist niet in de droger!
Terug in de tijd met een wasrek, heel vreemd

Henny

Heel goede uitleg. Ik droog het op zolder met zolderraampje open.

wil

ik droog op zolder in de winter als het snel droog moet zijn zet ik op de grond een ventilator aan dan hangt je was niet stil is eerder droog en minder kreukels er in.

Femke

Mooi artikel. Echter ga ik mijn wasrek niet met windkracht 6 op het dakterras zetten. Of wel, scheelt weer wassen!
Maar serieus, leuk en overzichtelijk geschreven,
Mvg, Femke

Laura

Hi Femke, Bedankt voor je compliment! Groetjes Laura

Geef een reactie