Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
5 verschillende tuinstoelen op een terras met uitzicht op zee

Gids: Hoe kies je de juiste tuinstoelen?

Tuinstoelen en een tuintafel zijn een essentieel onderdeel om te genieten van je buitenruimte. Of je buitenruimte nu uit een klein balkon, een groot terras of een grote tuin bestaat, met tuinstoelen kun je tijd doorbrengen met vrienden en familie voor diners, feesten en gezellige momenten.

Ben je op zoek naar tuinstoelen, loungestoelen, hangstoelen of ligstoelen? Het kiezen van de perfecte stoelen voor jouw wensen en behoeften kan een moeilijke beslissing zijn. Gelukkig kan deze gids je helpen om de juiste keuze te maken. Lees verder en ontdek wat je moet weten over het kiezen van de juiste tuinstoelen.

    Hoe kies je de juiste tuinstoel?

    Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden voordat je beslist welke tuinstoelen je wilt kopen. Tuinstoelen zijn er in verschillende soorten, waarvan sommige zijn ontworpen om buiten te eten en andere om buiten te loungen en te ontspannen. Elk type stoel heeft andere eigenschappen, waardoor de ene stoel beter aansluit bij je behoeften dan de andere. Hoe kun je er dus voor zorgen dat je vanaf het begin de juiste keuze maakt? Hieronder lees je meer. 

    1. Verschillende soorten tuinstoelen

    Er zijn veel verschillende soorten tuinstoelen. Sommige stoelen zijn perfect om te genieten van een kopje koffie of een koud drankje aan een bistrotafel in de zon, terwijl andere perfect zijn om te ontspannen tijdens warme zomermiddagen. Hieronder vindt je een brede selectie buitenstoelen, variërend van tuinstoelen tot loungestoelen, die voor elke buitenomgeving en activiteit iets te bieden hebben.

    Tuinstoelen 

    De tuinstoel is misschien wel het meest gebruikte type tuinstoel en is – naast een tuintafel – perfect om tijd door te brengen in de vrije natuur. De tuintafel en tuinstoelen zijn perfect om buiten te dineren, in gezelschap te genieten van een koud drankje of om een etentje of feest te organiseren. Ze zijn een geweldige aanvulling op je balkon, terras of tuin. Als je meer wilt weten over het matchen van je tuinstoelen met een geschikte tafel, bekijk dan onze gids voor het kiezen van de perfecte tuintafel.

    Loungestoelen

    Loungestoelen zijn ontworpen voor comfort en bieden luxe zitmogelijkheden om tijdens luie middagen te ontspannen of om 's avonds gezellig samen te komen. Deze stoelen zijn over het algemeen groter dan tuinstoelen, waardoor je volledig achterover kunt leunen en kunt genieten van veelzijdige activiteiten zoals het lezen van je favoriete boek, zonnen of genieten van de buitenlucht. Met stijlvolle ontwerpen is het een geweldige toevoegingen aan je balkon, terras of tuin en kunnen ze zelfs dienen als opvallende statement-stukken.

    Hangstoelen, tuinbanken en schommelstoelen

    Naast de typische tuinstoelen zijn er ook andere soorten die unieke en bijzondere ervaringen bieden. Tuinbanken zijn bijvoorbeeld veelzijdige alternatieven voor tuinstoelen, geschikt voor gebruik aan de tuintafel of als zitplaats op afgelegen, zonovergoten plekken in de tuin. Bovendien bieden hangstoelen en ligstoelen een hoog niveau van comfort en ontspanning. Schommelstoelen en hangstoelen zorgen met hun zacht gewiebel voor ultiem comfort. Bekijk onze gids voor hangstoelen voor meer inspiratie.

    Tuinstoelen zijn er in verschillende vormen, maten en materialen, en kunnen de algehele sfeer van uw buitenruimte aanzienlijk veranderen. De selectie stoelen hierboven is slechts een voorbeeld van hoe je nieuwe stoelen eruit kunnen zien.

    2. Tuinstoelen met verschillende eigenschappen

    Verschillende tuinstoelen hebben vaak verschillende eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor verschillende behoeften. Ben je op zoek naar stoelen voor een klein balkon of een groot terras? De meeste tuinstoelen hebben een breedte die varieert van zo’n 40 tot 70 cm. Voor compacte ruimtes zoals kleine balkons of een terras kunnen smallere stoelen geschikter zijn om de ruimte optimaal te benutten. Als je ruimte open en minder beperkt is, heb je meer vrijheid om bredere en grotere tuinstoelen te kiezen. Naast de hoogte en breedte van een tuinstoel zijn er nog diverse andere factoren waar je rekening mee moet houden:

    • Stapelstoelen
      Houd bij het kiezen van tuinstoelen rekening met de plek waar je ze wilt opbergen als je ze niet gebruikt. Heb je een schuur of andere opslagruimte om ze te beschermen? Stapelbare stoelen zijn hiervoor een uitstekende keuze, omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. Ze zijn perfect voor het creëren van een gezellig hoekje op je balkon of voor eenvoudig verplaatsen en opbergen wanneer je ze niet gebruikt.
    • Klapstoelen
      Net als stapelbare stoelen zijn klapstoelen gemakkelijk op te bergen en nemen ze nog minder ruimte in beslag als ze niet worden gebruikt. Hun zeer handige ontwerp en draagbaarheid maken ze perfect voor het bieden van spontane zitplaatsen voor gasten of voor een klein balkon waar het maximaliseren van de vrije ruimte essentieel is.
    • Loungestoelen
      Loungestoelen voor in de tuin bieden verschillende voordelen om van het buitenleven te genieten. Dankzij de verstelbare posities zijn ze perfect om rechtop te dineren of achterover te loungen. De mogelijkheid om het lig niveau aan te passen zorgt voor een betere ergonomische ondersteuning, bevordert de juiste houding en maakt verstelbare stoelen ideaal om een hele dag of avond in de tuin door te brengen.
    • Ondersteuning van de rugleuning
      Bij het kiezen van tuinstoelen kan je voorkeur voor een hoge of lage rugleuning je ervaring aanzienlijk beïnvloeden. Als je geniet van lange diners in de buitenlucht met dierbaren, wordt comfort uiteraard een prioriteit. Een hoge rugleuning biedt niet alleen volledige steun aan de rug, maar beschermt jou en jouw gasten ook tegen de frisse avondtocht. Veel tuinstoelen, vooral fauteuils, kunnen worden uitgebreid met tuinkussens voor de zitting en rugleuning. Hiermee kun je de stoel aanpassen aan het door jou gewenste niveau van comfort en ondersteuning.
    • Armleuningen
      Je kunt overwegen of je de voorkeur geeft aan stoelen met of zonder armleuningen. Tuinstoelen met armleuningen bieden extra ondersteuning voor je armen en kunnen het comfort verhogen tijdens langdurig gebruik. Aan de andere kant bieden tuinstoelen zonder armleuningen meer bewegingsvrijheid en kunnen ze gemakkelijker te manoeuvreren en op te bergen in kleinere ruimtes.

    3. Tuinkussens en stoelzittingen

    Wanneer je op zoek bent naar nieuwe tuinstoelen, overweeg dan om tuinkussens toe te voegen om het comfort, de ondersteuning en de stijl van de stoelen te verbeteren. Tuinkussens, van zitkussens tot hoge rugleuningkussens, zorgen voor extra vulling, waardoor langdurig zitten comfortabeler wordt, vooral bij stoelen van hardere materialen. Bovendien kunnen kussens worden gebruikt om een patroon, kleuraccent of een andere esthetiek aan uw buitenruimte toe te voegen, zodat je het uiterlijk van uw meubilair kunt aanpassen.

    4. Materialen voor tuinstoelen

    Voordat je besluit welke nieuwe tuinstoelen je wilt kopen, moet je ook overwegen welk soort materiaal je wenst. De materialen die worden gebruikt bij het maken van een tuinstoel hebben uiteraard een grote impact op het eindresultaat, wat het meest duidelijk is door het visuele uiterlijk en de algehele sfeer. Maar uiteraard heeft het materiaal ook invloed op het onderhoudsniveau van de stoel. Een tuinstoel van hardhout heeft af en toe een schoonmaakbeurt en bescherming nodig zoals hardhout olie, terwijl een tuinstoel van aluminium en polyrotan vrijwel onderhoudsvrij is. Lees meer over de verschillende materialen waarvan tuinmeubelen het meest worden gemaakt in onze uitgebreide gids over tuinmeubelmaterialen.

    De materiaalkeuze heeft een grote invloed op de visuele uitstraling van tuinmeubilair, waar tuinstoelen uiteraard ook bij horen. De stoelen hierboven zijn gemaakt van polyester touw, textiel, synthetisch rotan, massief teak of kunststof en de meeste hebben een duurzaam aluminium of stalen frame.

    Beslissen over je tuinstoelen

    Met de overwegingen in deze gids in gedachten, moet je goed nadenken om de ideale tuinstoelen te vinden die perfect aansluiten bij uw unieke behoeften en voorkeuren. Ons brede assortiment tuinstoelen omvat een breed scala aan opties, passend bij jouw voorkeuren. Als je vragen hebt of meer informatie wilt over tuinstoelen, ben je uiteraard altijd welkom in jouw plaatselijke JYSK-winkel. Vraag onze medewerkers om meer advies.

    Bescherm je stoelen met een tuinmeubelhoes

    Als je nieuwe tuinstoelen niet in een schuur of overdekte opslagruimte kunt zetten, kan het de moeite waard zijn om te overwegen om ze te beschermen met een tuinmeubelhoes . Dit maakt de stoelen beter bestand tegen de elementen en verhoogt zo hun duurzaamheid. Het vermindert ook de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan het schoonmaken en onderhouden ervan, wat nog een groot voordeel is.

    Tuinsets met tuintafel en stoelen

    Veel van onze tuinstoelen zijn ook verkrijgbaar in tuinsets bestaande uit vier identieke stoelen en een bijpassende tuintafel. Een tuinset is een goede gelegenheid om nog meer waar voor je geld te krijgen, omdat deze sets een lagere prijs hebben dan wanneer je de tafel en stoelen afzonderlijk zou kopen.

    Ontdek meer

    Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

    Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

    Gids: De perfecte tuintafel kiezen

    Gids: De perfecte tuintafel kiezen

    Hangmat of hangstoel? Maak de juiste keuze

    Hangmat of hangstoel? Maak de juiste keuze

    Ideeën voor de perfecte tuinverlichting

    Ideeën voor de perfecte tuinverlichting