Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Super Week | Tot 70% korting op o.a. topmatrassen, fauteuils, loungemeubelen en sierkussens

Een nieuw leven voor jouw tuinmeubelen - Hoe schilder je jouw tuinmeubelen?

Datum:

Categorie: Tuin, Inspiratie

Tags: Tuinmeubelen, Houten tuinmeubelen, Onderhoud, Outdoor

De lente en zomer zijn hard in aantocht, dus al snel zal ons leven zich weer van binnen naar buiten verplaatsen. Wanneer de geur van barbecues onze tuin binnen komt dringen is het tijd om de tuinmeubelen weer naar buiten te zetten. Of wellicht stonden deze gedurende de winter al buiten en hebben ze alleen een opfrisbeurt nodig, bijvoorbeeld doormiddel van een likje verf.

Sommige tuinmeubelen zijn gemaakt van weerbestendig materiaal: bijvoorbeeld handgeweven petan. Maar weer, wind, dagelijks gebruik en vooral de zon zullen op de meeste tuinmeubelen toch enige invloed hebben. Hieronder bieden we je een aantal eenvoudige tips om je tuinmeubelen een nieuw leven te geven door middel van een likje verf.

Houten tuinmeubelen

Alle houtsoorten zijn vatbaar voor weer en wind. Ook de zon kan een stevige impact op hout hebben. Indien je geverfde houten tuinmeubelen bezit, wanhoop dan niet wanneer de verf af begint te bladderen. Dit betekent niet per definitie het einde voor je houten tuinmeubelen. Geverfd hout heeft mettertijd altijd een opfrisbeurt nodig – vooral wanneer het buiten staat. 

Grondige voorbereiding

Goede voorbereiding is van vitaal belang als het aankomt op het schilderen van houten tuinmeubelen. Sterker nog, een goede voorbereiding speelt een cruciale rol in het beoogde eindresultaat. Het vergt geduld, tijd en flink wat fysieke inspanning. Allereerst moet alle oude verf verwijderd worden en moeten de tuinmeubelen opgeschuurd worden. Daarna moeten eventuele gaten bepleisterd worden en moet je het hout opnieuw opschuren, voordat je het in de primer zet. Na het drogen van de primer is het vaak een goed idee om je tuinmeubel nogmaals te schuren, zodat het hout enigszins ruw aanvoelt. Nadat je al het stof verwijderd hebt, kan je beginnen aan het daadwerkelijke schilderwerk.

Verf

Er zijn veel verschillende merken verf te koop. Bijna ieder merk biedt zowel een houtbeschermende verf als een primer aan die goed samen gaan.

Wees je ervan bewust dat tuinmeubelen van geïmpregneerd geschilderd hout een andere aanpak vergen dan tuinmeubelen van onbehandeld geschilderd hout. Wanneer je geïmpregneerd hout gaat schilderen, hoef je deze niet eerst met een primer te bewerken. Onbehandeld hout dient echter wél eerst met primer te worden behandeld.

Wees bij het schilderen van hoekjes niet te zuinig met je verf. Op deze plaatsen wordt hout het meest aan omgevingsinvloeden blootgesteld.

Metalen tuinmeubelen

Metalen tuinmeubelen kunnen naar verloop van tijd gaan roesten. Gelukkig betekent ook een beetje roest niet het einde van jouw tuinset. Metalen tuinmeubelen kun je namelijk ook prima schilderen. 

Verf

De meeste verfmerken bieden verschillende soorten metaalverf aan, welke vaak ook bescherming bieden tegen roest. Verf zorgt er ook voor dat je tuinmeubelen beter beschermd zijn tegen weersinvloeden.

Zorg ervoor dat je eventuele losse roest verwijdert voordat je daadwerkelijk start met schilderen.

Voordat je begint...

Voordat je nu direct aan de slag gaat met schilderen, is het een goed idee toch eerst eens kritisch naar je tuinmeubelen te kijken en de  conditie te beoordelen. Hoewel een nieuwe lik verf jouw tuinmeubelen enorm op kan knappen, verricht het helaas geen wonderen voor tuinmeubelen die niet meer te redden zijn.

Schilderen van tuinmeubelen