Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Rustig slapende man in bed met wit kussen en wit topmatras

Hoe voorkom je dat een topmatras gaat schuiven?

Er zijn maar weinig dingen erger dan dat je goede nachtrust wordt verstoord, en een verschuivend en glijdend topmatras kan hier zeker voor zorgen. Daarnaast is het ook onhandig om het topmatras wekelijks, of zelfs dagelijks, opnieuw recht te moeten leggen. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je topmatras op het matras verschuift en op zijn plaats blijft liggen, zodat je de beste omstandigheden krijgt voor een ononderbroken kwaliteitsslaap.

Wat zorgt ervoor dat een topmatras verschuift?

Voordat we een oplossing vinden voor een glijdend topmatras, is het essentieel om uit te zoeken wat het probleem eigenlijk veroorzaakt. Er zijn verschillende dingen te overwegen die een rol kunnen spelen:

 • Maat van het matras en het topmatras
  Een belangrijk onderdeel van hoe goed het topmatras blijft liggen - waarvan het belang niet kan worden onderschat - is de grootte van het topmatras ten opzichte van het matras. Een mismatch tussen beide kan ertoe leiden dat het topmatras verschuift: Een kleiner topmatras kan in lege randen en hoeken van het matras schuiven, terwijl een grotere over de zijkant van het matras kan hangen, aan de rest van het matras trekt en het in zijn geheel verplaatst.
   
 • Leeftijd van het matras op topmatras
  Bij een oud topmatras of matras kunnen de vulling en de stof versleten zijn. Met minder oppervlaktestructuur op beide matrassen zal er minder wrijving zijn om de matrastopper op zijn plaats te houden. Dit zal er onvermijdelijk toe leiden dat het minder stabiel is en gaat schuiven.
   
 • Onvoldoende grip en wrijving
  Afhankelijk van het type matras en topmatras en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, kan de grip tussen beide soms onvoldoende zijn om het topmatras stevig en op zijn plaats te houden. Dit is vooral het geval als je 's nachts veel beweegt, en nog meer als het matras of topmatras oud en versleten is.
   
 • Draaien en woelen tijdens de slaap
  Als je de hele nacht ligt te woelen en te draaien, kan dat een belangrijke reden zijn waarom je topmatras verschuift. Een frequente verandering van slaaphouding gedurende de nacht kan ook een aanwijzing zijn dat jouw huidige topmatras niet langer voldoende ondersteuning biedt aan het lichaam, wat essentieel is voor een goede rust en een goede nachtrust.

Wat kun je doen om je topmatras op zijn plaats te houden?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw slaapopstelling te stabiliseren en te voorkomen dat het topmatras gaat schuiven. Onze drie belangrijkste tips zijn de volgende:

 • Zorg ervoor dat het topmatras en matras dezelfde maat hebben
  Als het topmatras en matras dezelfde afmetingen hebben, zal de pasvorm tussen beide goed zijn. Een goede pasvorm biedt de beste voorwaarden voor een stabiele slaaphouding en uiteindelijk een topmatras dat veel minder snel verschuift. Gelukkig is het vinden van de juiste pasvorm eenvoudig, want matrastoppers zijn er in vele maten – en in ons assortiment vind je een topmatras dat perfect bij jouw matras past.
 • Overweeg of het tijd is om een nieuw topmatras te kopen
  Een nieuw topmatras aanschaffen is een goede optie als je ouderdomsproblemen ondervindt met je topmatras. Met nieuwe stof en vulling die niet versleten zijn, zal het topmatras stabieler zijn en dus minder snel verschuiven.
   
 • Creëer meer wrijving en grip voor het topmatras
  Leg een deken, ondertapijt of iets dergelijks onder het topmatras om meer wrijving en grip te creëren. Meer wrijving creëren is een goede oplossing om te voorkomen dat het topmatras verschuift, en er zijn veel oplossingen om dit te bereiken: Je kunt matrasonderleggers en antisliponderleggers gebruiken die speciaal zijn ontworpen om het topmatras te stabiliseren en op zijn plaats te houden, maar je kunt ook vloerkleedonderleggers gebruiken voor hetzelfde doel.

Ontdek meer

Het favoriete beddengoed van onze inkoper

Het favoriete beddengoed van onze inkoper

Kies het juiste bankje

Kies het juiste bankje

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken