Man slaapt in bed met grijs kussen en dekbed

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Bij JYSK hebben we een groot assortiment topmatrassen en ongeacht je budget of voorkeuren kunnen we je helpen een goede topmatras te vinden.

In dit artikel vind je een uitgebreide topmatras gids over alles wat je moet weten bij het kiezen van je nieuwe topmatras - van materiaal tot kwaliteit, maat en prijs.  
Je kunt de inhoudsopgave hieronder gebruiken om direct naar de categorie te gaan waar je meer over wilt weten in deze topmatras gids.

    1. Wat is een topmatras en wat doet het?

    Een topmatras is een aanvulling op je gewone matras. Je kunt een topmatras gebruiken om het comfort van je bed aan te passen en te verbeteren. Matras toppers zijn er in verschillende maten en prijzen, zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben verschillende eigenschappen, maar het doel van een topmatras is altijd hetzelfde:

    Je bed aanpassen aan je huidige behoeften en uiteindelijk je slaapkwaliteit verbeteren.

    Zowel nieuwe als oude bedden kunnen baat hebben bij een topmatras. Naast het verbeteren van het comfort helpt een topmatras ook om je onderliggende matras te beschermen en de levensduur ervan te verlengen.

    2. Voordelen van een topmatras

    • Verbeterd comfort: Een topmatras kan een oud matras dat inkepingen heeft of zijn elasticiteit heeft verloren nieuw leven inblazen.Als je een nieuwer matras hebt dat iets te stevig of te zacht aanvoelt, kun je het aanpassen door een topmatras toe te voegen. 
    • Langdurige duurzaamheid: Een topmatras beschermt je onderliggende matras tegen vocht, zweet en vlekken en voorkomt dat er kuilen ontstaan. Een topmatras verlengt de levensduur van je onderliggende matras en dus van je hele bed.   
    • Meer ondersteuning: Een topmatras van traagschuim of latex kan je een stabieler en meer ondersteunend oppervlak geven om op te slapen. Dit kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van lage rug- of schouderpijn.
    • Minder lawaai en beweging: Als je last hebt van krakende geluiden van je matras, kan een topmatras helpen om het geluid te dempen. Een topmatras kan ook helpen om bewegingen te absorberen van iemand die naast je slaapt. 
    • Een betaalbaar alternatief voor een nieuw matras: Een topmatras is over het algemeen een veel betaalbaardere oplossing dan het kopen van een nieuw matras. 
    • Verbeterde drukverlichting: Wanneer je op een matras ligt, zet je druk op verschillende delen van je lichaam, afhankelijk van je slaaphouding. Dit gebeurt nacht na nacht. Als je matras de druk niet verlicht op de plekken waar je dat nodig hebt, kan dat pijn en een slechte nachtrust veroorzaken. Een topmatras kan de betreffende lichaamsdelen beter ontlasten. 
    • Hulp tijdens warme nachten: Als je veel zweet of het over het algemeen te warm hebt als je in slaap probeert te vallen, kan een latex matras of een topmatras met ingebouwde verkoelende gel helpen om het probleem op te lossen.

    3. Nadelen van een topmatras

    • Maakt je bed dikker: Een topmatras kan je bed wat dikker maken omdat je een extra laag toevoegt. Dit kan mogelijk invloed hebben op hoe je oude lakens in je bed passen. 
    • Aanvankelijke geur: Een topmatras van traagschuim kan de eerste paar dagen na het uitpakken een bepaalde geur hebben. Dit kan verminderd worden door de matras een paar dagen te laten luchten voordat je hem gebruikt. 
    • Reiniging: De meeste topmatrassen van JYSK hebben een hoes met ritssluiting zodat ze in de wasmachine gewassen kunnen worden (controleer altijd de wasinstructies op het product). Het is een goed idee om een matrasonderlegger, die gemakkelijk in de wasmachine gewassen kan worden, op het topmatras te leggen.

    4. Waar moet je op letten bij het kiezen van een topmatras?

    Het belangrijkste bij het kiezen van een topmatras is om een model te vinden dat voor jou comfortabel aanvoelt en je de ergonomische ondersteuning geeft die jouw lichaamstype nodig heeft. We raden je aan om naar een JYSK winkel te gaan, de verschillende soorten topmatrassen uit te proberen en je te laten leiden door ons getrainde winkelpersoneel - of lees verder in deze gids.

    5. Persoonlijke behoeften voor een topmatras

    Denk eerst na over de specifieke kwaliteiten die je zoekt in een topmatras: 

    • Als je de voorkeur geeft aan een zacht en zinkend gevoel, kies je best voor een topmatras gemaakt van traagschuim, gelschuim of Comfort+ schuim.  
    • Als je de voorkeur geeft aan een steviger, stabieler oppervlak, kun je het beste kiezen voor een polyetherschuim of latex topmatras. 

    "Wat een goed topmatras is, is bij iedereen verschilend en afhankelijk van persoonlijke voorkeuren."
    - Peter, Category Manager bij JYSK. 

    6. Soorten en materialen topmatrassen

    De eigenschappen van een topmatras zijn grotendeels afhankelijk van het materiaal waaruit de kern bestaat.

    De populairste materialen voor topmatrassen zijn:

    • Polyetherschuim, ook bekend als standaardschuim
    • Traagschuim
    • Latex
    • Hoge veerkracht schuim, ook bekend als koudschuim 
    • Hybride schuim
    • Gelschuim

    Polyetherschuim (standaard schuim)

    • Ook bekend als gewoon schuim, standaardschuim, PU-schuim of PUR-schuim. 
    • Het is een absorberende en over het algemeen betaalbare topmatras. 
    • Over het algemeen zal een matrastopper van polyetherschuim slechts een marginale hoeveelheid extra comfort toevoegen. De belangrijkste functie is het beschermen van de onderliggende matras.

    Hoog veerkrachtig schuim (koudschuim)

    • Een schuim op oliebasis, wat resulteert in een medium stevig tot stevig topmatras.
    • Vochtabsorberend en ventilerend materiaal.
    • Betaalbaar en zeer duurzaam.
    • Biedt extra comfort aan je bed.

    Hybride schuim en gelschuim

    • Hybride schuim is gemaakt van verschillende soorten schuim. Wat betreft comfort zit het tussen polyetherschuim en traagschuim in.
    • Gelschuim is een zacht schuim dat zich vormt naar de contouren van je lichaam en je een wolkachtig comfort geeft. 
    • Zowel hybride schuim als gelschuim kosten ongeveer evenveel als traagschuim. 
    • Beide materialen bieden zeer goed comfort.

    Traagschuim (drukbestendig schuim)

    • Van alle materialen voor topmatrassen op de markt zijn traagschuim, gelschuim en latex de materialen die het meeste comfort bieden.
    • Het materiaal past zich aan de vorm van je lichaam aan als je erop ligt. 
    • Geeft een zittend en omhullend gevoel. 
    • Geeft minder goed warmte af dan andere soorten materiaal, dus een traagschuim matras topper is waarschijnlijk niet de beste keuze als je het vaak warm hebt in bed.

    Latex (kunst- en natuurlatex)

    • Terwijl latex synthetisch kan zijn, is natuurlatex een volledig natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt van het sap van rubberbomen.
    • Topmatrassen worden meestal gemaakt van een combinatie van natuur- en kunstlatex.
    • Als hypoallergeen materiaal wordt de aanwezigheid van bacteriën en schimmels geminimaliseerd. 
    • Geeft effectief overtollige warmte af, waardoor het een goede keuze is voor mensen die een warm gevoel hebben tijdens het slapen.
    • 100% natuurlatex kost over het algemeen meer dan andere materialen voor topmatrassen. Hoe hoger het percentage natuurlatex, hoe duurder het topmatras.

    7. Dikte topmatras

    Een matrastopper kan 2,5 cm tot ongeveer 10 cm dik zijn. De meeste modellen hebben een dikte - ook wel kernhoogte genoemd - tussen de 3 en 5 cm. Een dikker topmatras heeft een groter effect op je bed en je slaapomgeving als geheel.

    Als je slechts kleine veranderingen wilt aanbrengen in het algehele comfort van je bed, dan is een dunne topmatras een goede keuze. Zie een dunne topmatras als iets dat het gevoel geeft van een iets zachter of steviger bed.

    Als je daarentegen het gevoel van je bed aanzienlijk wilt veranderen zonder je primaire matras te vervangen, dan is een dikke of extra dikke topmatras de juiste keuze. Zie een dikker topmatras als een manier om je bed zo zacht of stevig mogelijk te maken.

    8. Afmetingen topmatras

    De grootte van een topper moet overeenkomen met de grootte van het onderliggende matras. Dit is in de eerste plaats een kwestie van comfort, maar het zorgt er ook voor dat je bed er beter uitziet. Als je een eenpersoonsbed, een tweepersoonsbed of een superkingsize bed hebt, heb je waarschijnlijk een topmatras nodig in een van de standaardmaten, die je in de tabel hieronder kunt zien.

    Het is altijd een goed idee om de afmetingen van je bed te controleren, zodat je niet eindigt met een topmatras dat niet bij je bed en matras past.

    Afmetingen topmatras

    Past op

    80-90 x 190-200 cm

    Zie onze selectie

    Standaard eenpersoonsbed

    120 x 190-200 cm

    Zie onze selectie

    Klein tweepersoonsbed

    135-140 x 190-200 cm

    Zie onze selectie

    Tweepersoonsbed

    150 x 200 cm

    Zie onze selectie

    King size bed

    180 x 200 cm

    Zie onze selectie

    Super king size bed

    Het kan zijn dat je bed niet overeenkomt met een van deze standaardmaten. Als dat het geval is, moet je op zoek naar een speciaal of op maat gemaakt topmatras, maar gelukkig zijn daar veel van op de markt. Verder hebben we bij JYSK ook andere afmetingen topmatrassen dan hierboven genoemd. 

    9. Hardheid topmatras

    Als je hebt nagedacht over je persoonlijke voorkeuren, kun je die afstemmen op onze algemene aanbevelingen voor hoe stevig of zacht je nieuwe topmatras moet zijn.

    • Als je een zacht bed hebt dat je wat steviger wilt maken, kun je kiezen voor een latex of comfort+ schuim topmatras.
    • Als je een stevig bed hebt dat je wat zachter wilt maken, kun je kiezen voor een traagschuim of polyetherschuim topmatras.

    Om er zeker van te zijn dat je uiteindelijk een topmatras kiest dat aan je wensen voldoet, moet je altijd een JYSK winkel bezoeken en het uitproberen voordat je een beslissing neemt.

    Kenmerken van een stevig topmatras:

    • Lage flexibiliteit en elasticiteit
    • Lager vermogen om zich aan te passen aan je lichaam
    • Voorbeeld: Een 5 cm dikke topmatras van traagschuim of polyether (PUR) schuim.

    Kenmerken van een medium stevig topmatras:

    • Middelmatige flexibiliteit en elasticiteit
    • Middelmatig vermogen om zich aan te passen aan je lichaam
    • Voorbeeld: Een 3 cm dikke topmatras van traagschuim of polyether (PUR) schuim.

    Kenmerken van een zacht topmatras:

    • Hoge flexibiliteit en elasticiteit
    • Hoger vermogen om zich aan te passen aan je lichaam
    • Voorbeeld: Matras toppers van gelschuim of comfort+ schuim

    10. Welke topmatras is het beste voor jouw slaaphouding?

    Jouw favoriete slaaphouding speelt een rol in welke topmatras je moet kiezen. Verschillende slaaphoudingen hebben verschillende behoeften op het gebied van comfort en ondersteuning, en sommige materialen voldoen beter aan die behoeften dan andere. Het onderliggende matras is de belangrijkste factor, maar als vuistregel kunnen we zeggen:

    • De meeste rugslapers zullen zich comfortabeler voelen met een topmatras dat het bed wat steviger maakt. Dit kan bijvoorbeeld een 3 cm dik traagschuim topmatras zijn. 
    • Zijslapers zullen zich comfortabeler voelen met een topmatras die het bed zachter maakt, zoals een 3 cm dikke latex topper. 
    • Als je op je buik in slaap valt, heb je misschien een topmatras nodig met extra diepe schouderzones.

    11. Waarom een topmatras of matrasonderlegger?

    Een topmatras is een ongeveer 5 cm dik matras waarmee je kunt veranderen hoe je bed aanvoelt als je erop ligt. Het verlengt ook de levensduur van je onderliggende matras. Een topmatras kan het comfort van zowel nieuwe als oude bedden verbeteren.

    Een matrasonderlegger, ook wel matrasbeschermer genoemd, is aanzienlijk dunner en dient vooral een hygiënisch doel. Een voordeel van een matrasonderlegger is dat hij heel gemakkelijk schoon te maken is. Daarentegen kunnen slechts enkele modellen topmatrassen in de wasmachine. Een matrasbeschermer verlengt ook de levensduur van je onderliggende matras door vocht en vuil op te nemen voor ze de matras bereiken.

    Kies een topmatras als:

    • Je hebt een matras dat je wat wilt aanpassen. Een topmatras kan ervoor zorgen dat je onderliggende matras zachter of steviger aanvoelt, afhankelijk van uw voorkeuren. 
    • Je hebt een ouder matras die niet meer zo comfortabel ligt als vroeger. Een matrastopper kan je oude bed een nieuw leven geven. 
    • Je hebt last van rugpijn, gewrichtspijn of andere pijnen die een goede nachtrust in de weg staan. De extra ondersteuning van een goed topmatras kan helpen. 
    • Je wilt de levensduur van je bed verlengen om op lange termijn geld te besparen.

    Kies een matrasbeschermer als:

    • Je wilt een betaalbare oplossing die de manier waarop je bed aanvoelt niet heel erg verandert. 
    • Je wilt de levensduur van je matras verlengen door het te beschermen tegen vocht, zweet en vuil. 
    • Je wilt het gemakkelijker maken om je slaapomgeving schoon te houden. In tegenstelling tot de meeste topmatrassen kunnen matrasbeschermers gewoon in de wasmachine. 
    • Je hebt last van geluiden van je matras als je erop beweegt. Een matrasonderlegger is een betaalbare en effectieve oplossing om storende matrasgeluiden te verminderen.

    Kies een topmatras en een matrasberschermer als:

    • Je wilt zowel je onderliggende matras als je topmatras beschermen tegen vocht, zweet en vuil. 
    • Je wilt de levensduur van zowel je topmatras als je onderliggende matras verlengen. 
    • Je wilt een hygiënische slaapomgeving die gemakkelijk schoon te houden is. Met een matrasbeschermer bovenop je topmatras hoef je het topmatras of het onderliggende matras minder vaak te wassen.

    12. Duurzaamheid en garantie

    We raden je aan om het comfort van je bed na 5-10 jaar te evalueren. Dit is vooral omdat ons lichaam in de loop van 10 jaar fysieke veranderingen ondergaat. Als jouw gewicht is veranderd sinds je je bed kocht, kan dit invloed hebben op de vraag of het topmatras je nog steeds de juiste ondersteuning en het juiste comfort biedt.

    "Evalueer het comfort van je bed na vijf tot tien jaar. Doet het pijn als je slaapt? Zo ja, dan is dat een teken dat je baat zou kunnen hebben bij een topmatras. Als je het comfortniveau ingrijpend moet veranderen, bijvoorbeeld als je een veel zachter bed wilt, dan heb je waarschijnlijk eerder een nieuw matras nodig dan een topmatras." 
    - Peter, Category Manager bij JYSK.

    Duurzaamheid

    De duurzaamheid van een topmatras wordt bepaald door het materiaal en de dichtheid, die wordt gemeten in kg/m3. Hoe hoger de dichtheid, hoe beter de topmatras de druk kan absorberen die erop komt te liggen.

    De meeste mensen merken het verschil niet tussen een topmatras met een hoge dichtheid en een matras met een normale dichtheid. De meesten van ons hebben genoeg aan een topmatras dat voldoet aan de minimumeisen voor dichtheid:

    • 65 kg/m3 voor latex matrastoppers
    • 30 kg/m³ voor traagschuim matrastoppers
    • 25 kg/m³ voor polyetherschuim matrastoppers

    Top 5: Duurzaamste materialen

    De duurzaamheid van een topmatras hangt ook af van het materiaal. De duurste materialen, vaak traagschuim en latex, gaan langer mee, terwijl topmatrassen van meer betaalbare materialen zoals polyetherschuim minder duurzaam zijn:

    1. Latex
    2. Traagschuim
    3. Hybrideschuim en gelschuim
    4. Schuim met een hoge veerkracht (ook wel koudschuim genoemd)
    5. Polyetherschuim (ook wel standaardschuim genoemd)

    13. Reiniging en allergieën

    Idealiter wil je een slaapomgeving die gemakkelijk schoon te houden is. Als het op schoonmaken aankomt, is een matrasonderlegger altijd de beste keuze. Deze kan namelijk in de wasmachine gewassen worden, waardoor hij veel gemakkelijker schoon te maken is dan een topmatras.

    Daarom is het altijd aan te raden om je topmatras en/of gewone matras af te dekken met een matrasonderlegger.

    Sommige topmatrassen hebben een afneembare hoes die eraf gehaald kan worden om schoon te maken. Deze modellen zijn meestal iets duurder, maar ze zijn vooral goed voor mensen die allergisch zijn voor zaken als huisstofmijt.

    Bestaat er een speciaal topmatras voor allergieën?

    Als je een topmatras wilt kopen dat goed is voor mensen met allergieën, is het een goed idee om er een van latex te kiezen. Latex is een natuurlijk materiaal met een hoge dichtheid dat het voor huisstofmijten moeilijker maakt om te overleven. Maar zelfs met een latex matras is er geen garantie dat je slaapomgeving volledig vrij is van huisstofmijt.

    De meest effectieve methode om huisstofmijtallergieën onder controle te houden, is het gebruik van zowel een matrasonderlegger als een topmatras met een afneembare hoes die bestand is tegen veelvuldig wassen op 60°C.

    14. De beste topmatrassen en matrasbeschermers

    Als je op zoek bent naar een topmatras of een matrasonderlegger, heb je waarschijnlijk ontdekt dat er veel modellen zijn om uit te kiezen. Bij JYSK staan we altijd klaar om je te adviseren bij je aankoop, zodat je een model kunt kiezen dat past bij je behoeften, slaaphouding en budget.

    We hebben verschillende modellen topmatrassen en matrasonderleggers geselecteerd die allemaal goed passen bij matrassen in verschillende prijsklassen en voor verschillende behoeften.

    Je kan ook onze andere gidsen lezen met inspirerende tips en advies die je helpen om de best mogelijke slaapomgeving voor jou te creëren. JYSK biedt een groot assortiment topmatrassen en matrasbeschermers voor verschillende behoeften en budgetten.

    Als je besluit dat het tijd is voor een nieuw matras in plaats van een topmatras of een matrasonderlegger, lees dan onze Slaapkamergids.

    Ontdek meer

    Kies jouw beddengoed: De ultieme gids voor beddengoed

    Kies jouw beddengoed: De ultieme gids voor beddengoed

    Het favoriete beddengoed van onze inkoper

    Het favoriete beddengoed van onze inkoper

    Kies het juiste bankje

    Kies het juiste bankje

    In de spotlight: de NORDBY-serie

    In de spotlight: de NORDBY-serie