Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Zo onderhoud je je dekbed

Zo onderhoud je je dekbed

Het is belangrijk dat je je dekbed goed onderhoudt. Je dekbed blijft dan in een goede staat en behoudt zijn isolatiewaarde. Je dekbed onderhouden kost niet veel tijd en het brengt voordelen op lange termijn met zich mee. Met een goede verzorging verleng je de levensduur van je dekbed. 

We hebben drie tips om jou te helpen met het onderhouden van je dekbed, zodat je er langer plezier van hebt. Niet geheel onbelangrijk: je slaapt ook beter als je dekbed in goede staat is! 

1. Houd je dekbed luchtig en fris

Het is normaal dat je 's nachts zweet. Dit betekent wel dat het belangrijk is dat je de slaapkamer goed ventileert. Over het algemeen is de vuistregel dat je de slaapkamer drie keer per dag zo'n 5 tot 10 minuten moet ventileren om de luchtstroom optimaal te houden. 

Tip: Heb je een bedsprei, dan is het verstandig om na het opstaan twee uur te wachten voordat je de sprei weer op je bed legt. Op deze manier kan zweet en vocht verdampen voordat je het bed weer opmaakt. 


Zo onderhoud je je dekbed

2. Behoud de vulling en het vulgewicht

Om er zeker van te zijn dat de vulling goed blijft in een donzen- of verendekbed, is het aan te raden om je dekbed elke dag op te schudden. Als je het gevoel hebt dat het dekbed niet meer zo luchtig is als voorheen dan kan het zijn dat vocht in de luchtgaatjes is gaan zitten.

Een goede tip is het dekbed in de droogtrommel doen met een tennis- of drogerbal. De donzen- of verenvulling verspreidt zich dan weer over het dekbed en de vorm en luchtigheid keren terug. Om de vulling nog beter te verdelen kun je het dekbed elke vijftien minuten uit de droger halen en even extra opschudden. 


Dekbed onderhouden

3. Houd je dekbed schoon

We raden je aan twee tot vier keer per jaar je dekbed te wassen, en tenminste een keer per maand je dekbed te laten luchten. Wassen is slechter voor het dekbed dan luchten, vandaar dat we aanraden om het dekbed vaker te luchten dan te wassen.  

Schud je dekbed eens goed op. Dit maakt het gemakkelijker om huisstofmijt te verwijderen en bacteriën tegen te gaan. Je dekbed uitkloppen of stofzuigen tijdens het luchten is geen verstandig idee. Het doet namelijk meer kwaad dan goed; je beschadigt het dons of de veren in de vulling. 

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?