Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Dekbedden en kussens

Wat is de juiste maat voor jouw dekbed?

Wat zijn de juiste dekbed maten? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat voor persoon het dekbed gaat gebruiken. Er zijn dekbedden voor baby’s, kinderen en volwassenen van verschillende lengtes. 

Hieronder zie je een overzicht met de dekbed maat per type dekbed. 

Overzicht: dekbed maten

Type dekbed Maat
Baby 67x100 cm
Junior 100x140 cm
Eenpersoons 135/140x200 cm
Extra lang eenpersoons 135/140x220 cm
Tweepersoons 200x200/220 cm
King size/Lits jumeaux 240x220 cm
Super king size 260x220 cm


Maat eenpersoons dekbed

Dekbedden voor volwassenen verschillen in lengte en breedte. Je kunt kiezen uit eenpersoons of tweepersoons dekbedden met normale lengte of met extra lengte. De standaard eenpersoons dekbed maat is 135/140x200 cm. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een dekbed met extra lengte, dus 220 cm. In veel gevallen zorgt een langer dekbed voor meer comfort.

Maat tweepersoons dekbed

De standaard maat voor een tweepersoons dekbed is 200x200/220 cm. Voor een king size/lits jumeaux kies je voor 240x220 cm en super king size 260x220 cm. 

Hoe lang moet het dekbed zijn? 

Het dekbed moet tenminste 20-30 cm langer zijn dan jij bent. Als je kleiner bent dan 170 cm dan volstaat een dekbed met een lengte van 200 cm. Als je dekbed te kort is krijg je koude voeten of wordt je bovenlichaam te koud, beide niet echt prettig! Een verkeerde keuze in dekbed kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Door een slechte nachtrust word je moe wakker en sta je zonder energie op. Kies dus de juiste lengte voor jouw dekbed. 

Hoe breed moet het dekbed zijn? 

Een eenpersoons dekbed moet tenminste 30 cm breder zijn dan de breedte van je borst om het dekbed om je heen te kunnen slaan. Een tweepersoons dekbed moet net zo breed zijn als het matras waar jij en je partner op slapen. Bedenk wel of jullie dezelfde slaapgewoontes hebben, anders kan het in de nacht eindigen in een gevecht om de deken. Slapen jij en je partner liever onder een warm of koel dekbed? Overweeg dan om twee losse eenpersoons dekbedden aan te schaffen. 

Veel mensen slapen graag onder een extra lang, tweepersoons dekbed van 240x220 cm. Een groot dekbed geeft een comfortabel en luxueus gevoel.

Heb je vragen over dekbed afmetingen? We helpen je graag in één van onze winkels. 

Verschillende materialen

Zowel de tijk (de buitenkant) als de vulling van het dekbed zijn er in verschillende materialen. Natuurlijke vulling bestaat vaak uit dons en veren, maar het kan ook zijde, katoen of wol bevatten. De voordelen van natuurlijke vulling zijn dat het ademend is, fijn om het lichaam valt en een goed isolatievermogen heeft.

Dons, veren en draagvermogen

Dons en veren die in de vulling van het dekbed zitten zijn vaak afkomstig van ganzen en muskuseenden. Mensen hebben een voorkeur voor een dekbed met natuurlijke vulling omdat dat als een ‘echt’ dekbed wordt gezien. Dekbedden verschillen van elkaar op draagvermogen en vulgewicht. Het draagvermogen geeft aan hoe goed het dekbed isoleert. Het draagvermogen gaat van 2 tot en met 16; 16 isoleert het best.

Het ideale dekbed is een perfecte combinatie van draagvermogen en vulgewicht. Hoe meer dons er in het dekbed zit, hoe hoger het vulgewicht. En hoe meer veren in het dekbed zitten, hoe zwaarder het dekbed wordt.

Lees meer over het verzorgen en onderhoud van dekbedden en kussens.
 

Ontdek meer

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Dekbed en kussen met plantaardige stof