Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Wat betekent het FSC-keurmerk?

Wat betekent het FSC®-keurmerk?

Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: het FSC®-keurmerk. Herkenbaar aan het witte logo met daarop een groene boom, staat het FSC-keurmerk vaak afgebeeld op (hard)houten producten in bijvoorbeeld een bouwmarkt of tuinmeubelcentrum. Het is een positief keurmerk, zoveel is duidelijk. Maar wat hou(d)t het nou precies in?

Forest Stewardship Council

De Forest Stewardship Council (FSC® N001715) is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor duurzame bosbouw. Overal ter wereld wordt hout gekapt, daar ontkomen we niet aan. We gebruiken hout voor meubelen, papier, brandstof en als bouwmateriaal. Het probleem is alleen dat er door deze massale houtkap op veel plekken sprake is van ontbossing. Hierdoor verliezen wilde dieren hun leefomgeving, bewoners hun inkomsten en verandert ons klimaat. In bomen zit namelijk veel CO2, wat vrijkomt wanneer deze gekapt of verbrand worden. Volgens het WNF is ontbossing verantwoordelijk voor 15% van de totale werelduitstoot van broeikasgassen, en is dit percentage in Brazilië (waar veel illegale houtkap plaatsvindt) zelfs 50%! Reden genoeg dus om de wereldwijde houtkap door middel van duurzame bosbouw in goede banen te willen leiden.

Dat is precies waar de FSC zich mee bezig houdt. Zij zien erop toe dat er in beschermde gebieden geen hout gekapt wordt. In gebieden waar wel gekapt mag worden (FSC-gecertificeerde bossen) dienen alle partijen, van bosbeheerder tot retailer, zich te houden aan strenge kwaliteitseisen. Niet alleen op het gebied van bosbehoud (zo mag er per hectare bos niet meer gekapt worden dan wat er op natuurlijke wijze terug kan groeien) maar ook op het gebied van sociale en economische rechten voor de lokale bevolking en arbeiders. Eens per jaar wordt de hele keten gecontroleerd door een onafhankelijke FSC-partij om de naleving van deze eisen te waarborgen. Zo weet je als consument in ieder geval zeker dat jouw aankoop bijdraagt aan de bescherming van de natuurlijke bossen en lokale bevolking.


The Forest Trust

JYSK is naast FSC-lid ook één van de oprichters van The Forest Trust. Deze in 1999 opgerichte organisatie houdt zich bezig met de promotie van duurzame bosbouw binnen internationale retailers zodat het percentage FSC-gecertificeerd hout wereldwijd zal stijgen. Door dit lidmaatschap committeren wij onszelf ook aan het streven om meer FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Op dit moment zijn bijna al onze tuinmeubelen FSC-gecertificeerd en ons percentage FSC-gecertificeerde indoor meubelen blijft stijgen. Zo kan je met een gerust hart bij JYSK blijven shoppen en draagt jouw FSC-aankoop bij aan de wereldwijde bescherming van mens en natuur.

Ben je benieuwd naar onze collectie FSC-gecertificeerde tuinmeubelen (FSC® N001715)? Neem dan hier eens een kijkje.

FSC
 

Ontdek meer

Een gids voor het kiezen van de juiste partytent

Een gids voor het kiezen van de juiste partytent

Trampolines: 7 overwegingen voor aankoop

Trampolines: 7 overwegingen voor aankoop

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen