Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Onderhoud van houten tuinmeubelen

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Help voorkomen dat je tuinmeubelen verkleuren en lelijk worden. Houten en hardhouten meubelen moeten worden onderhouden en behandeld. Onderhoud je je tuinmeubelen niet goed, dan kunnen ze uitdrogen en barsten.

Olie behandeling voor gebruik

Het is altijd een goed idee om je tuinmeubelen direct na het uitpakken en in elkaar zetten te behandelen met olie. Hoewel het hout al behandeld is met olie, raden we aan om het direct nog een keer te doen. Het kan al even geleden zijn dat het hout voor de eerste keer behandeld is. 

Grondig reinigen

Zorg er altijd voor dat je jouw tuinmeubelen grondig reinigt. Bijvoorbeeld door heel voorzichtig een drukreiniger te gebruiken voordat je olie aanbrengt. Volg altijd de instructies op de verpakking. 

Doorlopende oliebehandeling

Hardhouten meubelen moeten volledig droog zijn voordat je ze behandelt met olie. Gebruik olie welke geschikt is voor hardhout. Het is aan te raden om tijdens het seizoen 2 of 3 keer de olie aan te brengen en ook voordat je de meubelen opslaat voor de winter is het verstandig om ze nog een keer in de olie te zetten.

Teakhouten meubelen hoeven niet behandeld te worden met olie. Dit hout bevat van zichzelf al veel olie. Na verloop van tijd krijgt teakhout een natuurlijke witte tint, wat kan worden verwijderd met teakolie. Als je besluit je meubelen wel met olie te behandelen, dan moet je dat blijven doen, net zoals met hardhout.

Aanval van schimmels en zwammer

Zelfs als je regelmatig onderhoud pleegt met olie, kunnen er schimmels en zwammen op de meubelen ontstaan. Dit is het meest zichtbaar op die plaatsen waar de meubelen donker kleuren of zelfs zwart worden.

Je kunt dit probleem normaal gesproken verhelpen door:

  • Je meubelen grondig te wassen met houtreiniger. Volg de instructies op de verpakking. Zijn de meubelen nog steeds vies, was ze dan nog een keer.
  • Een bleekmiddel te gebruiken. Als je meubels nog steeds donker zijn nadat je ze met een houtreiniger hebt gewassen, kun je een bleekmiddel gebruiken. Was de aangetaste gebieden met bleekmiddel en spoel vervolgens grondig af met water.
  • Als bleekmiddel ook niet werkt, dan is alleen schuurpapier en hard werken nog over.  Schuur de aangetaste plekken totdat je mooi hout aantreft. Je kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken. Welke methode je ook toepast, we raden je aan om vervolgens altijd olie te gebruiken die past bij de betreffende houtsoort. 

Meeldauw

Meeldauw is een onschuldige schimmelsoort die er uit ziet als droge witte stof – het zit meestal op de dikste onderdelen van de meubelen. Meeldauw ontstaat vaak bij het transport van de meubelen naar Europa. De grote temperatuurswisselingen en hoge luchtvochtigheid zijn ideale omstandigheden voor meeldauw.

Je kunt meeldauw afvegen met een doek of borstel. Meer hoef je meestal niet te doen, maar behandelen met olie kan geen kwaad.

Opnieuw aandraaien

Hout is een natuurlijk product en houten tuinmeubelen reageren op de verschillende weersomstandigheden. Door de druk in het hout kunnen spleetjes ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je de meubelen periodiek opnieuw aandraait. 

Winteropslag

Je meubelen gaan langer mee als je ze goed opbergt in de winter. Je moet houten meubelen niet opbergen in een warme, droge kamer, want dan kan het hout uitdrogen. In plaats daarvan kun je ze het best opslaan in een garage of onder een carport. Daar is goede ventilatie, maar zijn de meubelen wel beschermd tegen regen en sneeuw. We raden niet aan om een plastic hoes over de tuinmeubelen te doen. Dit kan juist schimmels en houtrot veroorzaken. 

Ontdek meer

Hoe verwijder je algen van tuinmeubels

Hoe verwijder je algen van tuinmeubels

5 tips voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen

5 tips voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen