Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Houten tuinmeubelset op terras en houten tuinbank

5 tips voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen

Zodra de eerste zonnestralen in het voorjaar zich aandienen, wil jij natuurlijk genieten van het zonnetje op jouw tuinset! Zijn jouw houten tuinmeubels na een lange winter groen of zwart geworden van algen, mos en vuil? Geen paniek! In de meeste gevallen kun je je houten tuintafel en tuinstoelen weer mooi maken met water, een borstel en eventueel houtreiniger. En voor je het weet zijn je meubelen weer klaar voor een mooie zomer! Wij geven je 5 tips over het schoonmaken van je houten tuinmeubelen. 

Zo maak je je houten tuinmeubelen schoon

1. Spoel je houten tuinmeubelen zorgvuldig af met water.
2. Doe houtreiniger op de tuinmeubelen. Werk van boven naar beneden.
3. Scrub het oppervlak van je houten tuintafel en tuinstoelen met een borstel. Scrub in dezelfde richting als de houtnerf en werk naar de hoeken toe. Sommige middelen moeten even inwerken en andere moeten er juist weer zo snel mogelijk worden afgespoeld.
4. Spoel de reiniger grondig van de tuinmeubelen af.
5. Je kunt bovenstaande stappen herhalen als het vuil er niet direct helemaal af is.

Als de aanslag van mos of algen niet te erg is, dan is water en goed poetsen met een zachte borstel meestal voldoende. Vaak werkt een hogedrukreiniger erg goed voor het verwijderen van algen. Maar zorg er wel voor dat de druk van de reiniger niet te hoog wordt, om beschadiging van het oppervlak te voorkomen. Teakhout heeft bijvoorbeeld een wat zachter oppervlak en kan niet tegen de harde stralen van een hogedrukreiniger.

Als het hout al behoorlijk is aangetast door het mos of de algen, dan kun je het beste houtreiniger gebruiken. In dit geval raden we aan rubberen handschoenen te dragen, aangezien de meeste houtreinigers schadelijk zijn voor de huid.

Waarom is het goed om mos en algen te verwijderen van je tuinmeubels?

Aanslag van mos of algen ziet er natuurlijk niet mooi uit. Maar behalve dat het er niet mooi uit ziet, kan het ook nog eens een langdurig schadelijk effect hebben op je tuinmeubelen. Als het mos of de algen lang genoeg blijven zitten, kan het uiteindelijk zelfs leiden tot houtrot. En daarnaast  kunnen mos en algen vlekken achterlaten op je kleding als je er mee in aanraking komt.

Gebruik altijd een reinigingsmiddel tegen mos of algen dat is goedgekeurd door milieu instanties. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat je geen schade toebrengt aan het milieu. 

Maak je houten tuintafel en tuinstoelen op een zonnige dag schoon, zodat ze goed kunnen drogen na het schoonmaken. 

Zo voorkom aanslag op je houten tuintafel en -stoelen

Vochtige en schaduwrijke plaatsen bieden optimale omstandigheden voor de groei van algen en mos. Dek daarom je tuinmeubelen niet af als het vochtig is. Veel fabrikanten van verf of onderhoudsmaterialen bieden tegenwoordig ook middelen aan om je houten tuinmeubelen te beschermen tegen algen en mos.

Lees meer over het schoonmaken van je tuinmeubelen om ze jaar na jaar mooi te houden.

Ontdek meer

Hoe verwijder je algen van tuinmeubels

Hoe verwijder je algen van tuinmeubels

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen