Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Onderhouden van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen hebben onderhoud nodig om bestand te zijn tegen diverse weersomstandigheden. Met een effectieve reiniging en een goede oliebehandeling kun je ervoor zorgen dat jouw nieuwe houten tuinmeubelen nog vele tuinseizoenen meegaan!

Het onderhoud van houten tuinmeubelen

Voorkom dat je tuinmeubelen verkleurd en lelijk worden. Van nature hebben houten en hardhouten tuinmeubels onderhoud nodig. Als je jouw meubels niet goed onderhoudt, loop je het risico dat je meubels gaan kraken, scheuren en uitdrogen.

Oliebehandeling voor het eerste gebruik

Het is altijd een goed idee om je houten tuinmeubelen met olie te behandelen direct na het uitpakken en in elkaar zetten. Hoewel het hout soms al behandeld is met olie, raden wij toch aan om het opnieuw te behandelen, omdat het enige tijd geleden kan zijn dat de eerste behandeling is geweest.

 Onderhoud van houten tuinmeubelen

Grondige schoonmaak

Zorg altijd voor een grondige reiniging van tuinmeubelen, bijvoorbeeld door een zachte hogedrukreiniger te gebruiken alvorens je aan de slag gaat met olie. Het spreekt voor zich, maar volg uiteraard altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Lopende oliebehandeling

Hardhouten meubelen moeten volledig droog zijn voor je begint met de oliebehandeling. Gebruik olie die geschikt is voor hardhout. Het wordt aanbevolen dat je de olie twee of drie keer tijdens het seizoen aanbrengt en het is ook slim om dit te doen net voordat je jouw tuinmeubels opslaat voor de winterperiode.

Meubelen van teak vereisen geen oliebehandeling, omdat teak al een zeer vette houtsoort is. Na verloop van tijd zie je bij teak meubelen een natuurlijke witte tint, die verwijderd kan worden met teak olie. Als je eenmaal besluit om deze meubelen te behandelen met olie zal het vaker een oliebehandeling nodig hebben, net als hardhouten meubelen. 

 Tips voor het onderhouden van houten tuinmeubelen

Schimmels en andere aanslag

Zelfs als je regelmatig je tuinmeubelen behandeld met olie, kan er toch schimmel en andere aanslag optreden. Dit is vaak zichtbaar wanneer een deel van het meubilair donker wordt, of in sommige gevallen bijna zwart.

Je kunt dit probleem meestal als volgt oplossen:

• Was je meubelen grondig met wasmiddel speciaal voor hout. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Als het meubilair nog steeds vies is herhaal je de procedure.

• Als je meubilair nog donker is nadat je ze hebt gewassen, kun je een sterke vloeibare chlooroplossing maken. Was de getroffen plekken met de chlooroplossing en spoel dan grondig af met water.

• Als de behandeling met chloor ook niet werkt, blijft er slechts schuurpapier en armkracht over! Schuur de aangetaste plekken totdat je nieuw hout hebt bereikt. Je kunt ook gebruik maken van een hogedrukreiniger. Welke manier je ook gebruikt, we raden je aan dat wanneer je klaar bent met schoonmaken je het hout weer behandeld met olie.

Meeldauw

Meeldauw is een ongevaarlijk type schimmel die er uitziet als droge witte stof. Meestal zie je dit op de dikste gedeelten van het meubel. Meeldauw komt vaak door het vervoer van  de meubelen naar Europa. Grote schommelingen in temperatuur en hoge luchtvochtigheid biedt de ideale omstandigheden voor meeldauw.

Veeg de schimmel weg met een doek of borstel. Nazorg is meestal niet nodig, maar houtolie is een goed idee.

 Houten tuinmeubels - hoe maak ik deze schoon

Opnieuw aandraaien

Hout is een natuurlijk product en houten tuinmeubelen reageren op het weer. Scheuren en onregelmatigheden kunnen in het hout verschijnen, veroorzaakt door spanning in het hout. Daarom is het belangrijk dat je de schroeven van jouw tuinmeubelmeubels regelmatig aandraait.

Overwinteren

Je tuinmeubilair gaat langer mee als je het goed opslaat tijdens de winterperiode. Zet je houten tuinmeubilair niet in een droge, warme ruimte omdat ze dan kunnen uitdrogen. In plaats daarvan moet je jouw houten meubelen opslaan in een carport of garage waar ze goed worden geventileerd, maar toch beschermd staan tegen de regen en sneeuw. Het is niet aan te raden om je meubels met plastic of soortgelijke materialen af te dekken omdat deze schimmel en rotting van het hout kunnen veroorzaken.

Belangrijk, sla houten tuinmeubels goed op gedurende de winterperiode 

Met deze handige tips moet het je zeker lukken om lang te genieten van je houten tuinmeubelen!

Ontdek meer

Een gids voor het kiezen van de juiste partytent

Een gids voor het kiezen van de juiste partytent

Trampolines: 7 overwegingen voor aankoop

Trampolines: 7 overwegingen voor aankoop

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen