Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe verwijder je algen van tuinmeubels

Hoe verwijder je algen van tuinmeubels

Groene plekken op je tuinmeubelen zijn niet echt aantrekkelijk en laten je terras er niet uitnodigend uitzien. Wanneer er slijmerige, groene sporen op je tuinmeubilair zijn achtergebleven, zul je met wat noeste arbeid en een effectieve algenverwijderaar aan de slag moeten om de algen aan te pakken.

Feiten over algen:

  • Algen laten microscopische sporen achter in de lucht, waardoor de algen zich kunnen verspreiden.
  • Ze groeien in vochtige, warme omgevingen met schaduw.
  • Koud en droog weer doodt de alg niet, maar vertraagd de groei.
  • Een emmer water samen met een harde borstel is voldoende om algen uit tuinmeubelen te verwijderen.

Als algen je tuinmeubelen hebben aangevallen, kun je je tuinmeubelen niet buiten laten staan tijdens de winter in de hoop dat de kou de algen zal verwijderen. De kou zal de algen slechts in stand houden totdat de hitte en het vocht terugkomen om zo weer de perfecte groeivoorwaarden te bieden. Daarom kun je tijdens de winter je tuinmeubelen het beste opslaan in een garage of schuur. Dit voorkomt dat ze onnodig worden beschadigd door winterse weersomstandigheden. 

Hoe kun je algen verwijderen?

Om algen uit tuinmeubelen te verwijderen heb je een harde borstel en water nodig. Als de algen hardnekkig zijn, kun je wat azijn toevoegen. Het mengsel moet bestaan uit ¼ azijn, ¾ water. Zorg ervoor dat je elk meubel grondig reinigt en niet alleen de zones die zichtbaar zijn aangevallen door de algen. Onzichtbare algensporen zijn zeer waarschijnlijk verspreid over het gehele tuinmeubel.

Vergeet niet alle kleine hoekjes en nerven met het algenmiddel schoon te maken, anders komen de algen snel weer terug.

Algen bestrijden met chemicaliën 

Als de algen je tuinmeubilair nog steeds lastigvallen, kun je drastische maatregelen nemen. Dit kun je doen als het water en azijnmengsel niet effectief blijkt te zijn. Er zijn verschillende soorten algenreinigers die binnen 1-2 weken algen uit tuinmeubelen kunnen verwijderen. Het andere voordeel van deze algenverwijderaars is dat ze het oppervlak vaak kunnen beschermen en daarmee de komst van een nieuwe algenplaag voorkomen.

Gebruik altijd een algenverwijderingsmiddel dat milieuvriendelijk is, zodat je het milieu niet verontreinigt. Het milieukeurmerk staat op de achterkant van de fles samen met de gebruiksaanwijzingen. Let erop dat elke chemische algenbehandeling moet worden toegepast bij droog weer om het beste resultaat te krijgen.

Dezelfde algenbehandeling voor hout en plastic

Van welk materiaal je tuinmeubilair ook gemaakt is, de algenbehandeling is hetzelfde. Plastic tuinmeubilair kan echter wel beter bestand zijn tegen zware algenverwijderingsmethoden dan hout. Bij hout moet je voorzichtig zijn om het hout niet aan te tasten door het te hard te poetsen of wanneer je het met een drukreiniger behandeld.

Als je ervoor kiest om algen te verwijderen met een hogedrukreiniger, houd dan een veilige afstand zodat je jouw meubels niet beschadigt of onregelmatigheden veroorzaakt. Hierdoor kunnen algen gemakkelijker groeien op het oppervlak.

Nabehandeling

Meubels van hardhout moeten met olie worden behandeld. De meubels moeten volledig droog zijn voordat je met de oliebehandeling begint en je moet uiteraard geschikte olie gebruiken. Het is aan te raden om je tuinmeubels twee of drie keer in het seizoen met olie te behandelen.

Meubels van teak hebben geen oliebehandeling nodig, omdat teak al een zeer olie-achtige houtsoort is. Na verloop van tijd kunnen teakhouten meubels een natuurlijke witte tint krijgen, deze kan met teakolie verwijderd worden.
Let wel op, als je eenmaal besluit om de tuinmeubels van teak met olie te behandelen zal het vaker een oliebehandeling nodig hebben, net als hardhouten meubels.

Hier lees je meer over het onderhouden van houten tuinmeubelen

Vind de bron van de algen

De omgeving waarin de tuinmeubels staan is ook van belang bij het bestrijden van algen. Als het algenprobleem groot is kun je eens nagaan waar de algen vandaan komen. Dan kan je het probleem voorkomen en de groei van de algen stoppen.

Terwijl grote bomen schaduw bieden, sturen ze ook algensporen naar beneden over het terras en de tuinmeubels. Dus misschien moet je overwegen of deze bomen meer kwaad doen dan goed en of ze moeten worden weggehaald. Een lekkende dakgoot of afvoerpijp kan ook zorgen voor vocht in je tuinmeubilair, waardoor de algen goede groeiomstandigheden hebben.

Hoe vaak is een algenbehandeling noodzakelijk?

Algen op houten tuinmeubelen kunnen gaan rotten, omdat algen vocht bevatten. Daarom moet je algenontwikkeling goed in de gaten houden als je graag lang plezier hebt van je tuinmeubelen. Zodra algen een plek gevonden hebben om te leven, verspreiden ze elke dag een beetje sporen. Daarom is het eigenlijk het beste om de algenbehandeling voor te zijn.

In het voorjaar en de herfst moet je de algen uit tuinmeubelen verwijderen, dan hebben de algen namelijk de perfecte omstandigheden om te groeien door het vochtige weer.

 

Ontdek meer

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Onderhoud van houten tuinmeubelen

5 tips voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen

5 tips voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen

Het zomerklaar maken en onderhouden van houten tuinmeubelen