Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe maak je jaloezieën schoon?

Hoe kun je gordijnen en jaloezieën schoonmaken

Het wassen van je gordijnen en jaloezieën is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hoewel, ook voor dit schoonmaakwerkje geldt: het beste is om stof en vuil in de kiem te smoren zodat grote schoonmaakacties niet nodig zijn.

Wassen van gordijnen

Als er een wasinstructie op je kant-en-klaar gordijn zit, moet je deze natuurlijk volgen. Kies het aanbevolen wasprogramma - meestal een wolwasprogramma of programma voor fijne was met een laag toerental. Het is belangrijk dat het waterniveau hoog is. Een hoog waterniveau beschermt namelijk de stof. Als je grote gordijnen hebt, overweeg dan of je liever twee wasjes draait, in plaats van beide gordijnen tegelijk te wassen.

Als je er niet zeker van bent of de gordijnen in de wasmachine kunnen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je gordijnen met de hand wassen. Wring ze goed uit of centrifugeer ze op lage snelheid. Of je jouw gordijnen nu met de hand of in de machine wast, het is een goed idee om ze op te hangen terwijl ze nog vochtig zijn om onnodige vouwen te voorkomen tijdens het drogen. Leg kranten of een handdoek onder de gordijnen om overtollig water op te vangen zodat je vloer niet nat wordt.

Schoonmaken van jaloezieën

De makkelijkste manier om jaloezieën schoon te maken is met een jaloezieënborstel of een microvezeldoek. Zijn de jaloezieën vettig? Dan moet je een natte of vochtige doek gebruiken. Gebruik schoon water en voeg eventueel een klein beetje afwasmiddel toe.

In principe raden we je niet aan om je jaloezieën los te maken en dan te wassen. Het is wel mogelijk, maar het is erg tijdrovend. Vooral aluminium jaloezieën kunnen gemakkelijk lelijke scheuren in de zijkanten oplopen, dus wees voorzichtig, mocht je jezelf hier toch aan wagen. Leg de jaloezieën voorzichting in bad of op de bodem van de douche en was ze met een zachte borstel, warm water, mild schoonmaakmiddel en azijn. Voeg misschien een beetje spoelmiddel toe aan het water waarmee je de jaloezieën schoonmaakt. Dit voorkomt vlekken. Hang de jaloezieën eerst nog even op om ze te laten drogen voordat je ze weer terugplaatst in het raam.

Schoonmaken van lamellen

Verticale lamellen moeten worden gestoft met een microvezeldoek of andere stofborstel. Als de latten erg vies zijn kun je ze er ook afhalen en met de hand wassen. De lamellen mogen niet gevouwen worden. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat bij het wassen van lamellen. Rol de lamellen op, maar laat ze toch zo veel mogelijk ruimte in de douche of bad opnemen. Voor de meeste lamellen wordt aanbevolen om ze in koud water te wassen. Sommige lamellen kunnen een temperatuur van maximaal 30 graden verdragen. Controleer daarom altijd de wasinstructies.

Plisségordijnen

Plisségordijnen kun worden afgestoft met een microvezeldoek of een vochtige doek.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn zelden vies, omdat ze of opgerold zijn of helemaal verticaal uitgerold zijn. De meeste rolgordijnen kunnen gemakkelijk met een doek of indien nodig met een stofzuiger afgestofd worden. Ze kunnen ook worden gereinigd met een vochtige doek en een klein beetje afwasmiddel.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen kunnen ook gemakkelijk met een doek of borstel worden afgestoft. Je kunt dit gordijn ook van de raam halen en wassen, maar dit is een ingewikkeld proces, omdat de draden gemakkelijk in de knoop kunnen raken en het je aardig wat tijd zal kosten om deze weer uit elkaar te halen.
 

Ontdek meer

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De kleur van het jaar

De kleur van het jaar

Cadeau ideeën voor de feestdagen

Cadeau ideeën voor de feestdagen