Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Kies een dekbed dat bij jou past

Dekbeddengids

Wanneer je het juiste dekbed kiest, helpt dit je om een goede en comfortabele slaapomgeving te creëren. Bekijk onze videogids over hoe je het juiste dekbed kiest.

 

Maat

Het is aan te raden om een dekbed te kiezen dat minstens 20-30 cm langer is dan je lengte. Bij JYSK vind je dekbedden in de lengte 200 en 220 cm.

Isolatievermogen

Bij JYSK onderscheiden we drie verschillende dekbedden in warmte: koel, warm en extra Warm. Om te bepalen welk warmteniveau het beste bij jou past kun je rekening houden met je lichaamstemperatuur tijdens het slapen en de gewenste kamertemperatuur. 

Gids voor het kiezen van het juiste dekbed

De vulling

Dekbedden zijn leverbaar met verschillende soorten vulling. De vulling kan in twee categorieën worden verdeeld:

  • Natuurlijke vulling
  • Synthetische vulling

Het type vulling dat je moet kiezen is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Natuurlijke vulling

Natuurlijke vulling bestaat meestal uit dons en veren, maar het kan ook bestaan uit andere natuurlijke materialen zijn zoals zijde, katoen of wol. Het voordeel van natuurlijke vulling is dat het zeer ademend is en soepel en gemakkelijk om het lichaam valt. Van nature is deze vulling uitgerust met de best mogelijke isolatie.

Vulkracht

De vulkracht vertelt je hoeveel lucht er in de vulling zit. Het staat lost van de isolatiewaarde. Dons met een hoge vulkracht zorgt voor een licht en luchtig dekbed met de beste isolatiewaarde. De vulkracht zegt veel over de kwaliteit van de veren en dons. Hoe hoger de vulkracht, hoe meer lucht één ons dons kan bevatten en dus hoe meer isolerend vermogen één ons dons zal hebben.

Hoe meer veren met dons gemengd zijn, hoe groter de vulkracht is en hoe zwaarder de vulling. Gewicht alleen zegt niets over hoe warm een dekbed is, dit komt door een combinatie van gewicht en vulkracht.

Zijde

Een zijden dekbed is een dun dekbed, maar met dezelfde isolerende kracht. Deze dekbedden zijn temperatuur regulerend, waardoor je lichaam gedurende de hele nacht droog en warm blijft. Zijde is ook een ademend, antibacterieel materiaal, wat zorgt voor een hygiënische en comfortabele slaapomgeving.

Synthetische vulling

Synthetische vulling bestaat uit polyestervezels die zijn gemaakt om op de kwaliteit en eigenschappen van natuurlijke vulling te lijken - maar tegen een lagere prijs. Synthetische vulling heeft ook de mogelijkheid om vocht effectief van het lichaam af te voeren. De vulling van deze dekbedden is van groter gewicht om de nodige warmte te bieden en zijn daarom zwaarder dan dekbedden met natuurlijke vulling.

Tijk

Je moet ook overwegen aan welk type tijk je de voorkeur geeft. De tijk van de dekbedden die bij JYSK worden verkocht is gemaakt van katoen of polyester - of een mengsel van de twee materialen. Je moet overwegen welk type tijk je de voorkeur geeft, bijvoorbeeld of je een dikke of dunne tijk wilt, en welk materiaal jij denkt dat het fijnste aanvoelt.

Allergievriendelijk dekbed

Veel mensen geloven onterecht dat het de veren en dons zijn waar ze allergisch voor zijn. Het is echter slechts 2-3% van de bevolking die niet goed tegen dons of veren kan, terwijl tenminste 7% van de bevolking - en waarschijnlijk veel meer - allergisch is voor huisstofmijt. Als je bij de 2-3% hoort, raden wij je uiteraard aan om een dekbed zonder dons en veren te kiezen.

Huisstofmijtallergie

Het is moeilijk om huisstofmijt volledig uit je huis te mijden. Je kunt echter het aantal en hun vermogen om te reproduceren beperken door je slaapkamer regelmatig schoon te maken en door je dekbed, kussen en topmatras 5-6 keer per jaar te reinigen. Dit verslechtert de leefomstandigheden van de huisstofmijt, maar zelfs de beste dekbedden en kussens kunnen er niet goed tegen dat ze vaak gewassen worden. Lees meer over hoe je dekbedden en kussens het beste kunt onderhouden en verzorgen.

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Als dat zo is moet je een allergievriendelijk dekbed overwegen. Deze hebben meestal een behandeling om te voorkomen dat huisstofmijt in de behuizing komt of zichzelf kan reproduceren. Je kunt jouw dekbed gewoon de aanbevolen twee keer per jaar wassen, waardoor de levensduur van de dekbedden aanzienlijk wordt verlengd. Bij JYSK vind je de volgende allergievriendelijke merken:
 

Dekbedden en kussens met het NOMITE label hebben een tijk dat heel dicht geweven is. Dit helpt het binnendringen van stofmijt te verminderen.

OEKO-TEXⓇ STANDARD 100

Producten die het label 'Confidence in textiles' dragen, voldoen aan de strenge testcriteria van de International OEKO-TEX® Association en zijn vrij van schadelijke stoffen.

Producten met dit label zijn door Astma Allergy Nordic geanalyseerd om er zeker van te zijn dat ze geen stoffen bevatten waarvan bekend is dat ze allergieën veroorzaken.

Zomer- en winterdekbedden

Of je het hele jaar door hetzelfde dekbed wilt gebruiken, of je wilt wisselen tussen een zomer- en winterdekbed hangt af van je binnenklimaat. Als je het hele jaar door een constante temperatuur in je slaapkamer kunt behouden, is het niet nodig om je dekbed te veranderen. Als de temperatuur verandert in lijn met de buitentemperatuur, is het wellicht een goed idee om in de zomer over te gaan naar een koel zomerdekbed en een warme of extra warm dekbed in de winter. Dit kan je helpen om comfortabel te slapen.

Ontdek meer

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Dekbed en kussen met plantaardige stof

De voordelen van een verzwaringsdeken

De voordelen van een verzwaringsdeken

Waarom een verzwaringsdeken jouw slaap verbetert

Waarom een verzwaringsdeken jouw slaap verbetert

Hoe kies je het juiste dekbed als je allergieën hebt?

Hoe kies je het juiste dekbed als je allergieën hebt?