Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Plantenbakken en lantaarns op een balkon

Creëer een groene oase op je dakterras of balkon

Stedelijk tuinieren wint aan populariteit onder mensen die in de stad wonen – en dat is niet voor niets. Er zijn genoeg voordelen op te noemen, zoals het kweken van verse kruiden en andere ingrediënten voor in de keuken.

Het creëren van een stadstuin op je balkon zorgt voor een betere connectie met de natuur en maakt je bewuster van het voedselproductieproces. Waarschijnlijk zorgt dit er voor dat je minder conserveermiddelen gaat innemen en bewuster wordt van het milieu. Dit kan uiteindelijk een positieve invloed op je gezondheid hebben. Daarnaast zijn er ook hele gewone voordelen: met potten en plantenbakken op je balkon creëer je meer privacy voor jezelf. Wanneer je geen balkon hebt, maar je wel beschikt over een leeg dak, kun je deze omtoveren tot een mooi groen dakterras. 

 

Handige tips voor een dakterras

Wees er wel zeker van dat je gebruik mag maken van het dichtstbijzijnde dak, voordat je deze gaat bezetten. Als je een balkon hebt, check dan even of er nog bepaalde voorschriften zijn waar je je aan dient te houden. Wanneer dit allemaal geregeld is, zijn er nog een aantal dingetjes om rekening mee te houden.

  • Zorg ervoor dat het dak of balkon het gewicht kan houden. Aarde en potten zijn vrij licht aan het begin, maar worden zwaarder wanneer je de planten water geeft en deze groeien.
  • Zoek uit hoe je jouw tuingereedschap in de buurt kunt bewaren. Een opbergbox kan je een hoop gesjouw besparen. Schapjes kunnen ook helpen.
  • Planten hebben water nodig, dus hoe ga jij de planten in jouw stadstuin water geven? Als je elke keer zware emmers water de trap op en neer moet dragen, kun je hier snel uitgeput van raken. Denk daarom na over een oplossing die zowel tijd als energie kan besparen.
  • Sommige planten hebben schaduw nodig of gedijen niet als het te heet is. Een parasol of zonnedoek kan ze wellicht beschermen.
  • Elektriciteit kan van pas komen als je van plan bent om tot ’s avonds laat in jouw tuin te relaxen, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van solar lampen.

Als je dit allemaal geregeld hebt, kun je beginnen aan je groene oase! Maak gebruik van plantenbakken, bloembakken en potten. Deze zijn licht, handzaam en betaalbaar. Je kunt je eigen stijl creëren en continu weer aanpassen. Lees ook ons blog waarin we tips geven over het inrichten van je balkon

 

Begin met een paar kruidenplantjes die je kunt gebruiken in de keuken. Op deze manier heb je zeker profijt van de moeite die je in jouw stadstuin doet.

 

Geniet van een diner op het dak

Nu je een heerlijke stadstuin hebt gecreëerd, is het tijd om hiervan te gaan genieten. Maak ruimte voor een bistro set, zodat je vrienden en familie kunt uitnodigen voor een diner op het dak. Leun lekker achterover en geniet van de geur van rozemarijn en basilicum. Om het helemaal af te maken kun je een mooie lantaarn neerzetten, die de boel ’s avonds verlicht.

Ontdek meer

Gids: Stel een modulaire loungeset samen voor je buitenruimte

Gids: Stel een modulaire loungeset samen voor je buitenruimte

Met het FSC®-keurmerk krijg je verzekerd meer duurzame tuinmeubelen

Met het FSC®-keurmerk krijg je verzekerd meer duurzame tuinmeubelen

Een gids voor sneldrogende en weerbestendige tuinmeubelen

Een gids voor sneldrogende en weerbestendige tuinmeubelen

Verfris je huis en tuin met kunstplanten

Verfris je huis en tuin met kunstplanten