Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Kan jouw huis wel wat HYGGE gebruiken? Je krijgt nu 20-60% korting tijdens de HYGGE DAYS!

Bekijk alle aanbiedingen
Tips voor het streeploos schoonmaken van je ramen

Hoe krijg ik mijn ramen streeploos schoon

Datum:

Categorie: Raambekleding, Seizoen

Helaas maken mijn ramen zichzelf nog steeds niet schoon. Het lappen van de ramen is dan ook nooit mijn favoriete klus geweest en waarschijnlijk zal het dat ook nooit worden. Bezoek nodig ik alleen uit in de avonduren, wanneer de zon onder is en enige vuiligheid op mijn ramen niet goed waar te nemen is. Maar soms ontkom ik er niet aan en moet ik toch echt aan de slag om mijn ramen weer mooi schoon en glanzend te krijgen. En als ik dat klusje dan doe, doe ik het liever in één keer goed!

Volgens de schoonmaakgoeroes heb je met schoon, koud water, de juiste hoeveelheid wasmiddel, de juiste techniek en het juiste materiaal in no-time prachtige glimmende, schone ramen. En het allerbelangrijkste, geen strepen!

Dit zijn de beste tips en trucs voor het schoonmaken van je ramen met een streeploos eindresultaat.
 

Wat heb je nodig:

• Een emmer koud water

• Wasmiddel en eventueel wat azijn

• Een vochtige theedoek en een spons

• Een goede raamwisser

• Een droge theedoek of een droge, pluisvrije doek

De juiste mix schoonmaakmiddel

Bij het wassen van je ramen is het een goed idee om wat meer dan alleen kraanwater te gebruiken. Water bevat namelijk veel calcium, wat strepen op je ramen veroorzaakt. Meng een deciliter schoonmaakazijn met 5 liter koud of warm water. Dit kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vetvlekken en strepen die zijn veroorzaakt door het wassen met kalkhoudend water. Zijn je ramen echt heel erg vies, dan is het geen slecht idee om een halve dop huishoudelijke ammoniak en een eetlepel afwasmiddel aan het bovenstaande mengsel toe te voegen. Maar denk er wel aan om bij het gebruik van huishoud ammoniak bij het reinigen van je ramen binnenshuis te zorgen voor goede ventilatie.

Tips voor het streeploos schoonmaken van je ramen

Hoe kan ik mijn ramen goed en streeploos schoon krijgen?

Eerst moet je het kozijn grondig schoonvegen voordat je begint met het schoonmaken de ruit. Maak vervolgens een raamwisser goed nat en schrob extra grondig op de plaatsen waar het raam erg vuil is. Beweeg de trekspons in een continue beweging. Zorg ervoor dat je de gebieden die je al hebt gereinigd met elkaar overlapt om strepen te voorkomen. Veeg voortdurend overtollig water weg met de raamtrekker en verschoon het water wanneer het vuil wordt.

Begin linksboven en maak omgekeerde S-vormige bewegingen

Begin met je wisser in de linker bovenhoek en ga vanaf daar verder. Het is verstandig om aan de bovenkant van het venster te beginnen, zodat het water op de ruit blijft. Dit geldt zowel voor grote ramen als kleine ramen of ramen waarbij het glas wordt verdeeld in kleinere panelen. Veeg met behulp van een omgekeerde S-vormige beweging over het raam. Werk het af met een droge doek. Ga tot slot met een droge doek of theedoek de bovenkant, randen en onderkant van het raam na om deze goed af te vegen, waardoor strepen worden voorkomen op het raam. Als je ramen extreem vuil zijn moet je het wellicht twee keer schoonmaken.

Hoe vaak moet ik mijn ramen wassen?

Er is niet echt één antwoord op deze vraag te geven. Als je in een plaats woont waar veel vuil in de lucht zit (bijvoorbeeld rook van houtkachels of zand en zout van een nabijgelegen strand), moet je jouw ramen relatief vaak schoonmaken. Als algemene regel zou je één keer per maand kunnen aanhouden. Hoe vaker je jouw ramen schoonmaakt, hoe minder vuil en vet er zal ophopen en dat maakt het makkelijker om ze schoon te maken.

Bij welke weerstomstandigheden kan ik mijn ramen wassen?

Je ramen wassen kan bij alle weersomstandigheden, maar het is makkelijker om vuile plekken op je raam te spotten wanneer de zon schijnt. Maar dat gezegd kan direct zonlicht ook je ramen te snel laten drogen en dat kan weer strepen op de ruiten veroorzaken. Als je jouw ramen gaat wassen in ijzig koud weer kan het zijn dat het water bevriest en dat kan ook strepen op de ruiten veroorzaken. Yeah right, alsof ik ooit met zulk weer mijn ramen ga wassen. Maar goed, voor de diehard raamwasfans onder ons, in dit geval is het een goed idee om een beetje warm water te gebruiken om het bevriezen van water op de ruiten te voorkomen. En uiteraard een beetje vaart maken met de trekker.


Geniet van streeploos schone ramen
 

Marloes Sales and Marketing Assistant JNL

Comments