Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Theedoeken hangen naast een glazen wandplank met schaaltjes en gevouwen servetten erop.

Zo was je je nieuwe theedoeken en houd je ze mooi

Als je net nieuwe, mooie theedoeken hebt gekocht, kun je ze niet gelijk gebruiken. Nieuwe theedoeken nemen geen water op. Het is daarom belangrijk om je nieuwe theedoeken eerst te wassen voordat je ze in gebruik kunt nemen. In deze blog krijg je tips hoe je de theedoeken het beste kunt wassen en ze mooi kunt houden. 

Cotton tea towels hanging next to ceramic bowls


Hoe was je nieuwe theedoeken?

Nieuwe theedoeken zijn vaak voorzien van een siliconen coating of een wasverzachter. Dit zorgt ervoor dat de theedoeken minder absorberend zijn. Ga door de onderstaande stappen voordat je gebruik maakt van je nieuwe theedoeken:

  • Haal de theedoeken uit de verpakking en verwijder eventuele labels.
  • Vouw de theedoeken uit en leg ze in de wasmachine.
  • Doe de wasmachine niet te vol. Zorg voor voldoende ruimte aan de bovenkant van de trommel, zo kunnen de theedoeken vrij bewegen.
  • Houd er rekening mee dat de nieuwe theedoeken kleur kunnen afgeven. Was witte, lichtgekleurde en donkergekleurde theedoeken daarom apart van elkaar.
     
Tea towels in three different colours hanging on a wall

 

  • Lees de was instructies op de theedoeken om de temperatuur en het wasprogramma te bepalen.
  • Om de fabrieksgeur uit de theedoeken te spoelen, gebruik je de helft van de normale dosis wasmiddel en voeg je ongeveer een half kopje witte azijn toe voor de eerste wasbeurten. Azijn breekt de wasverzachters af, dit zorgt ervoor dat de theedoeken beter vocht opnemen.
  • Als je er zeker van wilt zijn dat de theedoeken klaar zijn voor gebruik, laat ze dan in de wasmachine liggen en laat het wasprogramma nog een keer draaien.
  • Haal de theedoeken na het wassen uit de wasmachine en droog ze zoals je normaal gesproken ook zou doen. Je kunt de theedoeken laten drogen in een wasdroger of op een droogrek. Als ze eenmaal droog zijn, kun je beginnen met het doen van de afwas met je nieuwe theedoek!

Lees hier onze tips hoe je het beste nieuwe handdoeken kan wassen.

Cotton tea towels hanging next to a wall shelf and a vase on a table


Extra tips voor het wassen van je theedoeken

Over het algemeen moet je de wasmachine niet te vol stoppen. Dit zorgt er namelijk voor dat het wasmiddel zich niet gelijkmatig kan verspreiden over de was.

Maak zo min mogelijk tot geen gebruik van wasverzachters bij het wassen van je theedoeken. Hoe lekker de geparfumeerde geur ook is, wasverzachters kunnen een vloeistofafstotende laag achterlaten.

Daarnaast is het ook een goed idee om te bezuinigen op wasmiddel. Het wasmiddel wordt op deze manier beter verdund in het water en reinigt het de theedoeken zonder een vette laag achter te laten die het absorptievermogen vermindert.  

Als je jouw theedoeken in de droger droogt, voeg dan eens twee droogballen toe in de machine. Deze ballen helpen de theedoeken op te pluizen waardoor ze meer vocht zullen opnemen.

Veel plezier met afwassen!

Ontdek meer

Voeg een vleugje warmte toe aan je eettafel

Voeg een vleugje warmte toe aan je eettafel

Gids: De juiste maat eettafel kiezen

Gids: De juiste maat eettafel kiezen

In de spotlight: de NORDBY-serie

In de spotlight: de NORDBY-serie

JONSTRUP: Een charmante eetkamerstoel

JONSTRUP: Een charmante eetkamerstoel