Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Een checklist voor je eerste huis

Een checklist voor je eerste huis

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Of verruil je jouw kleine studentenkamer voor een ´echt´ huis? Dan heb je waarschijnlijk wat extra meubels nodig. Hoeft niet perse, je kunt ook prima op fruitkistjes of tuinstoelen zitten, maar meestal gaat de stap naar een ´volwassen´ huis gepaard met een volwassen interieur. Shopping-time dus! Wat in dit geval goed van pas komt is een ´1e huis checklist´, een lijst met artikelen die bijna onmisbaar zijn voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen. 

De voorbereiding

Een bank, bed en tafel liggen voor de hand, maar wat dacht je van een strijkplank? Of een kapstok? Wanneer je naar een eigen woning gaat zul je erachter komen dat veel dingen die je nodig hebt niet perse als eerste in je op gekomen waren.  Daarom is het handig om van tevoren een lijst te maken van alle zaken die er per kamer aanwezig moeten zijn. Of je gebruikt onze lijstjes, want wij hebben er al een paar voor je opgesteld.

Verder is het verstandig om goed te kijken waar je plek voor hebt. Hoe groot zijn de woon en slaapkamer? Hoe wil je het in gaan delen?  Het kan handig zijn om je nieuwe woning te bezichtigen wanneer deze nog ingericht is. Zo krijg je een goede indruk van hoeveel ruimte er voor verschillende meubels is. 

Is dit niet mogelijk (bijvoorbeeld bij een nieuwbouwhuis)? Ook geen probleem. Neem dan afmetingen van de verschillende kamers op en maak een plattegrond. Hier kan je de grote meubelen (bank, eethoek, bed) in zetten, zodat je weet hoeveel ruimte deze in zullen nemen. Het is ook verstandig om direct de ramen op te meten, zodat je tijdens het shoppen op zoek kunt naar de juiste maat (rol)gordijnen.

Bij de inrichting van je huis kan het daarnaast ook verstandig zijn om van groot naar klein te werken. Dit heb ik zelf gedaan en houdt eigenlijk in dat ik me eerst bezig heb gehouden met de grote belangrijkste aankopen, zoals een bed, bank, salontafel, eethoek, wasmachine, garderobekast etc. Deze nemen veel ruimte in en zijn onmisbaar in een nieuwe inrichting. Daarna heb ik gekeken naar de additionele inrichting: kleinere artikelen die niet perse onmisbaar zijn, maar wel prettig om te hebben, zoals een schoenenkast, nachtkastje, bijzettafel, etc. Als  allerlaatste heb ik me bezig gehouden met decoratie: eerst alle meubels erin en daarna de ´kale´ inrichting aankleden met vazen, kaarsjes en sierkussens. Zo hield ik een goed overzicht van de juiste prioriteiten en hoeveel ruimte ik nog over had.

Het is wel handig om op tijd te beginnen met sparen. Een verhuizing kost veel geld, vooral als je een hele nieuwe inrichting aan moet schaffen. Zorg dus dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt. Wat eventueel kan helpen de kosten te drukken is goed op aanbiedingen letten voordat je gaat verhuizen. Dekbedden, kussens, lakens, wasmanden, handdoeken etc. kan je ook voor je verhuizing al aanschaffen, aangezien ze in elk huis kunnen worden gebruikt en relatief weinig extra ruimte innemen. Wanneer je goed op aanbiedingen let en niet alles in één keer koopt kan dit je veel geld besparen.

Hieronder vind je een aantal checklists met onmisbare artikelen per kamer. Zo weet je zeker dat je voorzien bent van de belangrijkste aankopen. Uiteraard zal jouw checklist niet helemaal overeen komen (het hangt natuurlijk ook van de grootte van je huis af) maar wie weet brengt het je op ideeën. Men zegt het niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Het scheelt je een heleboel tijd, geld en moeite.

Checklist voor de slaapkamer

Prioriteit nummer één is uiteraard: een goed bed. Slaap je nog steeds op het matras uit je kinderkamer? Het spijt me zeer, maar de tijd is gekomen om afscheid te nemen. Je volwassen lichaam heeft heel andere ondersteuning nodig dan de jij van 15 jaar geleden. Het juiste bed is een goede investering, net zoals goede dekbedden, kussens en bedlinnen. Je brengt één derde van je leven in bed door, dus je kan het maar beter zo aangenaam mogelijk voor jezelf maken.

Een verduisterend rolgordijn is onmisbaar wanneer je niet van plan bent iedere ochtend door de zon gewekt te worden.  Koop deze pas wanneer je de exacte maten van de ramen weet. Daarnaast is een garderobekast en wasmand ook redelijk belangrijk wanneer je je slaapkamer (en kleding) een beetje netjes wilt houden.

Bij deze de gehele checklist voor de slaapkamer:

Slaapkamer                                       

Meubelen voor je woonkamer

Wanneer je voor het eerst een woonkamer inricht, zul je moeten investeren in de basics: bijvoorbeeld een goede, comfortabele bank. Sierkussens en andere decoratie zullen je woonkamer uiteindelijk gezellig maken, maar het aanschaffen van de juiste basics is prioriteit nummer één. Avondeten wordt voor jou (en je eventuele gasten) bijvoorbeeld een stuk aangenamer wanneer er een eethoek is om aan te zitten. 

Wil je je TV niet aan de muur bevestigen? Kies dan voor een leuk TV-meubel. Je TV staat niet alleen direct op de juiste hoogte, je hebt daarnaast ook voldoende ruimte voor al je apparatuur én je kan je kabels er makkelijk achter wegwerken. Daarnaast zal je waarschijnlijk op wat opbergruimte voor het één en ander willen hebben en kan een leuke salontafel ook geen kwaad. 

De meest belangrijke items voor in je woonkamer vind je hier:    

Woonkamer

Je badkamer inrichten

Ben je waarschijnlijk vrij snel mee klaar, aangezien de meeste badkamers niet het grootste aantal vierkante meters in huis beslaan. Desondanks is het wel fijn om de meest onmisbare artikelen bij de hand te hebben, zoals handdoeken, een badmat, douchegordijn, prullenbakje, wc-borstel, etc. Vaak kan je deze kleinere artikelen al van tevoren kopen, aangezien je ze in ieder huis nodig zal hebben. 

Zet dus onderstaande badkamer artikelen zeker op je checklist:

Badkamer

 Het stylen van je gang

De gang wordt vaak een beetje vergeten tijdens het inrichten van je huis. Logisch, je bent er als het goed is iedere dag maar een heel korte periode. Maar vergeet niet: een gang geeft de eerste indruk van je huis. Het is dus wel verstandig om er in ieder geval voor te zorgen dat hij er een beetje netjes uitziet. Ook als je nieuwe huis geen gang heeft zal je een plek nodig hebben om je jas op te hangen, schoenen te stallen en je paraplu neer te zetten. Deze meubelen mogen dus eigenlijk ook niet op je checklist ontbreken, net zoals een deurmat en spiegel om nog even te checken of je haar wel goed zit voor je de deur uit gaat. 

Hieronder de checklist voor alle artikelen die jouw gang van een goede eerste indruk voorzien:

  Gang

 Wil je meer inspiratie opdoen voor de inrichting van je nieuwe huis? Lees dan ook vooral mijn andere blogs, waar ik je bijvoorbeeld tips geef over de nieuwste trends op het gebied van decoratie. 

Ontdek meer

Vind het perfecte TV-meubel voor je woonkamer

Vind het perfecte TV-meubel voor je woonkamer

Het favoriete beddengoed van onze inkoper

Het favoriete beddengoed van onze inkoper

Kies het juiste bankje

Kies het juiste bankje

Handdoeken kiezen: de ultieme gids

Handdoeken kiezen: de ultieme gids