Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Minimalistisch wonen

Tips voor een minimalistische inrichting

Het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment om te bepalen of ze dingen in hun leven willen veranderen. Misschien geldt dit ook wel voor de inrichting van je woning. Wil je je huis graag iets netter maken? Of onnodige items uit je huis halen om een meer minimalistische look te creëren? Dit is het perfecte moment voor veranderingen! Maak je op deze koude en donkere dagen nuttig in huis, zodat alles klaar is en je in de lente tijd hebt om weer naar buiten te gaan.  

 

Minimalisme betekent: less is more. Een paar accessoires op je bijzettafel waar je goed over na hebt gedacht is prima, maar in een echt minimalistisch huis is zo min mogelijk kleur, zijn er weinig meubels en vooral weinig poespas. Er zijn (minstens) drie verschillende type minimalisten:

1. De aesthetische minimalist, deze kijkt alleen naar hoe het geheel eruit ziet. Het huis van dit type heeft lege witte muren, een kale vloer en weinig meubels. Ze hebben misschien wel even veel bezittingen als de rest van ons, maar ze laten dit niet zien.

2. De essentiële minimalist bezit zo min mogelijk spullen. Zij hebben alleen de spullen die ze echt niet kunnen missen. Ze zijn vooral niet materialistisch en geven weinig om winkelen. Als ze toch iets nodig hebben zorgen zij ervoor dat het product van erg goede kwaliteit is zodat het de rest van hun leven goed blijft.

3. De mindful minimalist waardeert dingen zeker – zo erg zelfs dat ze willen dat alles in hun huis ze blijdschap brengt. Alles wat geen betekenis voor ze heeft doen ze weg. Hierdoor krijgen de overgebleven producten nog meer aandacht. Het geeft ze rust als ze omringd zijn door betekenisvolle dingen.
 


Herken je jezelf in een van deze drie types? Als je een meer minimalistische levensstijl wilt krijgen, hebben we een aantal tips voor je.

Tips om je huis minimalistisch in te richten

1. Bekijk de ruimte
Bekijk elke kamer in huis goed. Wat is de functie van een ruimte en welk doel moet het dienen? Hou hier rekening mee bij het decoreren van de kamer. Kijk ook goed naar alle items die er momenteel zijn en laat alleen de dingen staan die je graag wilt laten zien. 

2. Kies mulitfunctionele meubels
Elk meubelstuk moet een duidelijke functie hebben in de kamer. Probeer uitstraling en functionaliteit te combineren, zodat meubels nuttig zijn en er ook nog eens mooi uit zien. Waarom zou je bijvoorbeeld geen slaapbank nemen? Het bespaart je ruimte en dient twee doelen tegelijkertijd.


3. Stel een limiet
Verplicht jezelf om maar een beperkt aantal items in de kamer te zetten. Dit is misschien lastig, maar het zorgt er in ieder geval voor dat je je kamer niet veel te vol maakt. 

4. Zorg voor een lege vloer
Maak looppaden zodat je niet om meubels heen hoeft te lopen. Houd ook ruimte vrij tussen meubels, hierdoor lijkt de ruimte groter. Denk goed na voordat je nieuwe meubels koopt, met een kleine bank ziet je woonkamer er bijvoorbeeld groter uit.  


5. Denk goed na over kleur
Verf kan veel toevoegen aan een ruimte zonder dat er een fysiek product aanwezig is. Gebruik kleur in je interieur om een ruimte niet te kaal te laten. Door een natuurlijk kleurpalet lijkt een kamer minder saai, zorg er dus voor dat je hetzelfde kleurenpalet aanhoudt bij de inrichting van je woning. 

6. Ga voor slimme opslag
In een minimalistisch interieur moet je een andere plek vinden om je dagelijkse rommel op te bergen. Rommel belandt vaak op het aanrecht of de eettafel. Een betere oplossing hiervoor zijn dozen en manden. Zo kun je nog steeds makkelijk bij je spullen, maar is het veel opgeruimder. 


7. Gebruik verschillende decoratie

Een kamer met een minimalistisch sfeer kan er kil uit zien. Voeg daarom wat decoratieve spullen toe. Je kamer krijgt een warmere sfeer door bijvoorbeeld plaids, sierkussens, een vloerkleed of planten neer te zetten. 

 

In welk type minimalist herken jij jezelf?

Ontdek meer

Maak een feestelijke tafel voor oudejaarsavond

Maak een feestelijke tafel voor oudejaarsavond

Omarm de Japandi-stijl met SOLLERUP

Omarm de Japandi-stijl met SOLLERUP

6 simpele ideeën voor het inrichten van een klein appartement

6 simpele ideeën voor het inrichten van een klein appartement

In de spotlight: De TRAPPEDAL serie

In de spotlight: De TRAPPEDAL serie