Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Meubelweek | 20-60% korting op alle indoor meubelen

Welke kleur in je slaapkamer zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt?

Welke kleur in je slaapkamer zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt?

Datum:

Categorie: Slapen, Inspiratie

Tags: Slaapkamer, Slapen, Inspiratie

De kleuren in je slaapkamer kunnen van invloed zijn op je nachtrust. Daarom is het niet verkeerd om goed na te denken over welke kleuren je uitkiest voor jouw slaapkamer en niet zomaar wat op de muur verft. Het juiste kleurenpalet kan ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt. Nu zijn we natuurlijk wel benieuwd naar welke kleuren dit dan zijn? Dit blog zal je helpen om kleuren voor je slaapkamer te kiezen en welke kleuren je beter kan vermijden.

Denk na over wat jouw slaapbehoeftes zijn

Je slaapgewoontes, de manier waarop je de slaapkamer gebruikt en de specifieke kenmerken van je slaapkamer zelf zijn van belang bij het uitkiezen van een kleur voor je slaapkamer. In principe kun je alle kleuren gebruiken voor in je slaapkamer, maar afhankelijk van bovengenoemde factoren zullen sommige kleuren beter werken dan andere. Het kan ook zijn dat jouw favoriete kleur in theorie niet de beste kleur is voor in je slaapkamer, maar dat het voor jou een hele goede keuze is.

Gebruik kleur om de kamer een bepaalde sfeer te geven

Vaak associëren we kleuren met bepaalde gevoelens. Wanneer je wil dat je slaapkamer een luchtige sfeer heeft, dan zijn lichte kleuren en pastel tinten een goede keuze. Wil je een slaapkamer die vrolijkheid uitstraalt, dan moet je voor geel gaan. Om een relaxte en rustige sfeer te creëren gebruik je verschillende tinten blauw en groen.
Is warmte en intimiteit belangrijk voor jou? Zorg er dan voor dat je rood en bruintinten combineert in jouw slaapkamer. Rood en bruin zorgen voor een warme ambiance. Tot slot, rijke donkere kleuren zijn zeer geschikt voor het brengen van warmte en een gezellige sfeer in je slaapkamer.

 

Verschillende kleuren stimuleren onze zintuigen

Het gebruik van meerdere kleuren in je slaapkamer is goed voor je brein, omdat dit je zintuigen prikkeld. Kleuren die een samenspel vormen van lichte en donkere tinten, zorgen voor een goede atmosfeer om in te slapen. Door verschillende kleuren te kiezen voor bijvoorbeeld je bedlinnen en slaapkamermeubels kun je makkelijk variëren met slaapkamerkleuren. Je hoeft ook niet meteen alle muren in jouw favoriete kleur te verven, maar je zou ook kunnen beginnen met 1 muur en kijken hoe dat bevalt.

Slaapkamermeubels spelen een belangrijke rol in het opstellen van een kleurenschema voor jouw slaapkamer. Realiseer je dat bijvoorbeeld een garderobekast voor een groot deel een bepaalde kleur in je slaapkamer brengt.

De grootte van de kamer en de hoeveelheid natuurlijk licht dat je slaapkamer binnenkomt, is een belangrijke factor voor het bepalen welke kleuren het goed zullen doen in je slaapkamer. Wanneer je grote ramen in je slaapkamer hebt hoef je niet bang te zijn dat je slaapkamer snel te donker wordt. Een grotere slaapkamer is doorgaans meer geschikt voor donkere kleuren dan een kleine slaapkamer. Wanneer je een kleine slaapkamer hebt zullen donkere kleuren je slaapkamer nog donkerder maken en daarmee optisch kleiner doen lijken.

Is je slaapkamer alleen om in te slapen?

Gebruik je jouw slaapkamer ook als kantoor, hobbykamer, kledingkast of nog iets anders? Dan moet je hier goed over nadenken wanneer je een kleur uitkiest voor je slaapkamer. Wanneer je veel uren in je slaapkamer spendeert terwijl je niet aan het slapen bent, dan zal het effect dat de kleuren hebben op je gemoedstoestand alleen maar sterker worden.

Donkere kleuren zijn een goede keuze voor wanneer je jouw slaapkamer alleen gebruikt om in te slapen, omdat donkere kleuren de productie van het slaaphormoon melatonine stimuleren. Dit hormoon maakt je slaperig en je zult daardoor makkelijker in slaap vallen. Wanneer je jouw slaapkamer dus ook als kantoor gebruikt kun je beter geen donkere kleuren kiezen. Deze donkere kleuren trekken als het ware al je energie uit je lichaam. Je kunt beter kiezen voor lichte kleuren die je aan iets vrolijks doen denken.

Kies de juiste kleur voor in je slaapkamer

De beste kleuren voor je slaapkamer

Ga je voor een optimale slaapomgeving ga dan voor kleuren die je gedachten tot rust brengen. Blauw en groen zijn lekker rustgevend en prettig voor je ogen. Paars is ook erg geschikt, samen met blauw en groen heeft het een zeer relaxend effect. Zie je jezelf nu niet meteen de slaapkamermuur paars schilderen? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een aantal sierkussens, een dekbedovertrek of een aantal accessoires in het paars.

Voorkom teveel grijs en wit in je slaapkamer

Veel muren in ons huis zijn vaak wit, inclusief onze slaapkamermuren. Maar wit is eigenlijk helemaal geen goede kleur voor in de slaapkamer. Een witte omgeving creëert onrust in ons onderbewustzijn en kan er zelfs voor zorgen dat je last krijgt van migraine. Wanneer je jouw witte muren niet in een andere kleur kan verven, hang dan schappen met foto’s en schilderijen aan deze muur.

Grijze kleuren zijn neutraal en praktisch, maar niet noodzakelijk voordelig om makkelijk in slaap te vallen. Grijs kan overkomen als een weemoedige kleur. Het roept gevoelens op van angst, verdriet en onverschilligheid. Voorkom dus dat je teveel grijze oppervlakten heb in je slaapkamer hebt.

Het gebruiken van rode tinten zal ook niet veel goeds doen voor je nachtrust. Rood, roze, geel en oranje zijn kleuren die activiteit stimuleren. Deze krachtige kleuren kunnen iets te overdadig zijn voor in je slaapkamer. Zijn dit nu net de kleuren die je mooi vindt? Dan kun je ze hier en daar laten terugkomen in een kleine accessoire of ergens anders in je slaapkamer, zolang ze maar niet té nadrukkelijk aanwezig zijn.

Welke kleur siert jouw slaapkamer?

We zijn benieuwd naar wat jouw ervaringen zijn met slaapkamer kleuren. We horen graag welke kleuren wel en niet werken in jouw slaapkamer.