Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Topmatras op bed

De voordelen van een topmatras

Datum:

Categorie: Slapen

Tags: Matras

Wist je dat een topmatras je slaapkwaliteit enorm kan verbeteren? Een topmatras verlengt de levensduur van je matras. Het heeft zelfs de kracht om een middelmatige of slechte matras te veranderen in een matras die je comfortabele en ontspannen slaap geeft. Bovendien kan een topmatras je op de lange termijn geld besparen. Dit zijn slecht een paar voordelen van een topmatras

Wat is een topmatras?

Een topmatras is een ongeveer 5 cm dikke matras die bovenop je gewone matras ligt. Verwar een topmatras niet met een matrasbeschermer, die dunner en flexibeler is. Een matrasbeschermer is de bovenste laag. De matrasbeschermer bevindt zich tussen het topmatras en het laken en wordt vooral gebruikt voor hygiënische doeleinden.

Combineer een dunne matras met een dikke topmatras

Misschien heb je een verkeerde keuze gemaakt toen je je matras kocht, of misschien is je gewicht toe- of afgenomen sinds je het matras gekocht hebt. Een topmatras kan beide situaties goedmaken. Het kan als compensatie dienen als je matras te stevig of te zacht is, of als de druk van je lichaam op de matras is veranderd en je minder comfortabel ligt dan vroeger. Een oude matras breng je opnieuw tot leven met een juiste topmatras.

Bescherming van je matras

Zelfs als je al een matras van goede kwaliteit hebt, is het een goed idee om deze aan te vullen met een topmatras. Het ondersteunt de drukpunten van je lichaam, beschermt je matras en verbetert je slaapkwaliteit. Ook verlengt een topmatras de levensduur van je matras:
 
  • Het beschermt het matras tegen vocht.
  • Het beschermt het matras tegen slijtage.
  • Het verhoogt de duurzaamheid van de vorm van het matras.
Het is aan te raden om de bovenste laag van je bed elke vijf jaar te vervangen. Op deze manier voorkom je een ophoping van huisstofmijt. Als de bovenste laag een matras is, kan dit behoordelijk duur worden. Daarom is een topmatras een goede investering. Van sommige topmatrassen kun je de hoes verwijderen en wassen om huisstofmijt te voorkomen. Als dat niet kan, is het nog steeds goedkoper om een topmatras op regelmatige basis te vervangen dan om een matras of een heel bed te vervangen. 
 

Zijn er ook nadelen?

Niet echt. Als je je zorgen maakt dat het bed er slordig uit zal zien omdat het laken er niet meer over heen past, is dat niet nodig. Je kunt lakens vinden die groot genoeg zijn om de 3-5 centimeter te bedekken die het bovenste matras toevoegt aan het bed. 
 

Welke topmatras kies je?

Welke topmatras je kiest, is erg persoonlijk. Geef je de voorkeur aan een harde of zachte matras? Heb je het snel koud of warm als je slaapt? Welke topmatras past het beste bij jouw bed? Neem even de tijd om deze vragen te beantwoorden en te voelen hoe elke topmatras aanvoelt als je erop gaat liggen. Als je last hebt van rugpijn, lees dan ons blog over hoe je het beste een matras kiest tegen rugklachten.

Shop de artikelen