Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

5 tips voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen

Datum:

Categorie: Tuin, Inspiratie

Tags: Onderhoud, Tuinmeubelen

Zijn je tuinmeubelen groen of zwart  geworden van algen, mos en vuil? Vrees niet! In de meeste gevallen kun je je tuinmeubelen weer mooi maken met water, houtreiniger, een borstel of schuursponsje en wat noeste arbeid.  En voor je het weet zijn je meubelen weer klaar voor de zomer. Hieronder geven we je wat tips over het schoonmaken van je houten tuinmeubelen. 

Hoe kun je je tuinmeubelen schoonmaken

Als de aanslag van mos of algen niet te erg is, dan is water en stevig poetsen meestal voldoende. Vaak werkt een hoge druk reiniger erg goed voor het verwijderen van algen. Maar zorg in dit geval wel dat de druk van de reiniger niet te hoog wordt om beschadiging  van het oppervlak te voorkomen. Teakhout heeft bijvoorbeeld een wat zachter oppervlak en kan niet tegen de harde stralen van een hoge druk reiniger.

Als het hout al behoorlijk is aangetast door het mos of de algen, dan kun je het best houtreiniger gebruiken. In dit geval kun je het best rubberen handschoenen dragen, aangezien de meeste reinigers schadelijk zijn voor de huid.

  1. Spoel de tuinmeubelen zorgvuldig af met water.
  2. Doe de reiniger op de meubelen. Werk van boven naar beneden.
  3. Scrub het oppervlak met een borstel of schuursponsje. Scrub in dezelfde richting als de houtnerf en werk naar de hoeken toe. Sommige middelen moeten even inwerken en andere moeten er juist weer zo snel mogelijk worden afgespoeld.
  4. Spoel de reiniger grondig  van de tuinmeubelen af.
  5. Je kunt bovenstaande stappen herhalen als het vuil er niet direct helemaal af is.

Waarom mos en algen verwijderd moeten worden

Aanslag van mos of algen ziet er niet mooi uit.  Maar behalve dat het er niet mooi uit ziet, kan het ook nog eens een langdurig schadelijk effect hebben op je tuinmeubelen. Als het  mos of de algen lang genoeg blijven zitten, kan het uiteindelijk zelfs leiden tot houtrot.  Een aanzienlijke groei van mos of algen zal vocht vasthouden en zorgen voor houtrot. En daarnaast  kunnen mos en algen vlekken achterlaten op je kleding als je er mee in aanraking komt.

Gebruik altijd een reinigingsmiddel tegen mos of algen dat is goedgekeurd door milieu instanties. Alleen dan kun je  er zeker van zijn dat je geen schade toebrengt aan het milieu. 

Voorkom mos of algen

Vochtige en schaduwrijke plaatsen bieden optimale omstandigheden voor de groei van algen en mos. Dek daarom je tuinmeubelen niet af als het vochtig is. Veel fabrikanten van verf of onderhoudsmaterialen bieden tegenwoordig ook middelen aan om je houten tuinmeubelen te beschermen tegen algen en mos.

Lees meer over het schoonmaken van je tuinmeubelen om ze jaar na jaar mooi te houden.