Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe verzorg je jouw kussen en dekbed

Verzorging en onderhoud van dekbedden en kussens

Hoe lang dekbedden en kussens meegaan hangt af van de kwaliteit en hoe je ze behandeld. We hebben een aantal eenvoudige adviezen voor je verzameld over hoe je jouw dekbed en kussens het beste kan verzorgen, zodat je er vele jaren plezier van hebt.

 • Dekbedden en kussens moeten elke dag even worden opgeschud om de optimale dichtheid en elasticiteit van de vulling te behouden.
 • De hoezen kun je beter niet uitkloppen of stofzuigen, want dit kan de vulling beschadigen.
 • Als je een deken over het bed legt, zakt het dekbed en de kussens iets in omdat vocht de luchtgaten zal vullen. Om de vulling weer omhoog te krijgen kun je zowel de dekbedden als kussens enkele uren in de droger doen, indien nodig samen met een paar tennisballen of zogenaamde drogerballen. Dit zal de vulling weer licht en luchtig maken.

Waarom je jouw dekbed en kussen moet wassen

Wanneer je jouw dekbed of kussen wast, helpt het om de levensduur te verlengen. Dons en veren zullen uiteindelijk samenklonteren. Dit kan ervoor zorgen dat het dekbed dunner lijkt en de vulkracht van het dekbed vermindert. Je kunt de vulkracht van het dekbed behouden door het minstens één keer per jaar te wassen - bij voorkeur twee keer, maar maximaal vier keer per jaar. Te vaak het dekbed wassen kan onnodige slijtage veroorzaken. Wij raden je aan om je kussen tweemaal per jaar te wassen. De reden waarom dekbedden en kussens minstens een keer per jaar bij 60 graden Celsius moeten worden gewassen is dat levende organismen zoals huisstofmijt niet kunnen overleven op 60 graden.

Hoe was je een dekbed of kussen met natuurlijke of vezelvulling?

Neem voldoende tijd voor het wasproject. Het duurt ongeveer 6 tot 8 uur om een dekbed te wassen en te drogen. Daarnaast moet je altijd de wasinstructies op het dekbed en het kussen volgen.

 1. Begin met het controleren van alle naden alvorens het wassen om er zeker van te zijn dat er geen gaten zitten. Wees ervan bewust dat een dekbed kan krimpen als het wordt gewassen.
 2. Was je dekbed en kussen apart of in een grote wasmachine.
 3. Gebruik een enzymenvrij wasmiddel voor dekbedden en kussens met natuurlijke vullingen, aangezien gewoon wasmiddel enzymen bevat die de eigenschappen van de veren kan verminderen door hun natuurlijke vet te verwijderen waarmee ze kunnen isoleren en verhitten. Een wasmiddel voor wolwas is vaak wel geschikt. Gebruik je gewone wasmiddel voor dekbedden met vezelvulling.
 4. Was op 60 graden Celsius en eindig met een lichte centrifugatie.
 5. Droog het dekbed / kussen in de droger samen met twee of drie tennisballen of zogenaamde drogerballen. Drogerballen verdelen de vulling gelijkmatig om knobbeltjes te voorkomen en het dekbed / kussen luchtig te houden.
 6. Haal het dekbed uit de droger en schud het elke 15 á 20 minuten op tijdens het droogproces. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar vastklampen.
 7. Laat het dekbed goed drogen voordat je het opnieuw gebruikt. Als je het dekbed of kussen gedeeltelijk buiten droogt, moet je het uit het zonlicht houden omdat dit de stof kan aantasten en gaten kan veroorzaken.
 8. Als het dekbed nog steeds vochtig lijkt wanneer de droger is gestopt, kan het zijn dat de droger te vroeg is gestopt omdat hij te weinig inhoud heeft en uit balans raakt. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld droogballen toe te voegen.
 9. Als het dekbed droog is, raden wij je aan om het buiten even op te schudden en te laten luchten of te drogen in de droger met koude lucht. Dit zorgt voor een optimale verdeling van de veren en het dons.
 10. Als je zeker wil weten of het dekbed helemaal droog is, kun je het dekbed wegen voordat het wordt gewassen. Na het drogen weeg je het dekbed opnieuw. Als het dekbed meer weegt dan voorheen zit er nog water in en moet je het opnieuw laten drogen.

Hoe was je een kussen met traagschuim of latex?

Traagschuim kan niet gewassen worden. Welk kun je soms de tijk wassen. Wanneer je een kussen van traagschuim wil wassen, kun je deze voorzichtig afdeppen met een vochtige warme doek. Let erop dat het kussen zich niet helemaal volzuigt met het water en gebruik een droge doek om het schuim goed droog te deppen na het schoonmaken. 

Als je een kussen hebt met latexvulling, kan het in een machine gewassen worden en gecentrifugeerd worden met maximaal 1000 rpm. Daarna moet het in de droger worden gedroogd. Het kussen dient ten allen tijde in de hoes te blijven.

Wanneer vervang je een dekbed of kussen?

Wanneer je precies jouw dekbed of kussen moet vervangen kan erg veel verschillen. Wij raden je aan om je dekbed na 5-10 jaar te vervangen, afhankelijk van de slijtage. De levensduur van je kussens is slechts ongeveer 2 jaar, aangezien het kussen meer te verdragen krijgt dan je dekbed. Dit komt doordat je elke avond met je hoofd op je kussen ligt en zweet er gemakkelijker in dringt.

Hier zijn enkele eenvoudige adviezen over hoe je kunt beslissen of het tijd is voor een nieuw kussen of dekbed:

 • Als je kussen wit was toen je het kocht en het nu geel is kan een teken zijn dat het tijd is voor een nieuwe.
 • Als je veel zweet gedurende de nacht moet je je kussen en dekbed vaker vervangen.
 • Als jouw kussen of dekbed nog plat is en de vulling klonterig is nadat je het in de droger hebt gedaan, moet je het vervangen.

Ontdek meer

Kwaliteit en garantie

Kwaliteit en garantie

Verzorging en onderhoud van matrassen

Verzorging en onderhoud van matrassen