Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe onderhoud je jouw matras

Verzorging en onderhoud van matrassen

Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die er aan denken hoe oud hun matras is, maar net zoals veel andere spullen, heeft ook een matras niet het eeuwige leven. Maar hoeveel jaren gaat een matras dan mee en wat kun je doen om de levensduur te verlengen? 

Hoe vaak moet je jouw matras vernieuwen?  

De levensduur van jouw matras hangt van een aantal factoren af:

  • Kwaliteit: Kwaliteit is één van de factoren die een belangrijke rol spelen in de levensduur van een matras - hoe beter de kwaliteit, hoe langer een matras mee gaat. 
  • Gewicht: Het gewicht dat een matras moet dragen speelt ook een belangrijke rol. Een hoger lichaamsgewicht zal meer van een matras vragen dan een licht gewicht en daarom zal een matras dan eerder vervangen moeten worden. 
  • Transpiratie: Iedere nacht verwerkt ons lichaam afvalstoffen, welke uit het lichaam verwijdert zullen worden door transpireren. We kunnen daarom wel een ½-1½ liter per nacht aan vocht verliezen. Transpiratie maakt de vulling van een matras kapot en daardoor zal een matras eerder vervangen moeten worden. 
  • Onderhoud van het matras: Wanneer je jouw matras goed onderhoudt en verzorgt, kan het jaren mee gaan. Lees hieronder hoe je jouw matras het beste kunt onderhouden. 

Een goede indicator om te achterhalen of jouw matras te oud is, is om te bepalen of je nog lekker ligt op het matras en je 's ochtends uitgerust wakker wordt. Wanneer je matras te oud en versleten is, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid en gemoedstoestand. Hierdoor kan je nachtrust namelijk verslechteren, maar kun je ook klachten aan je rug en onderrug ervaren. Om deze redenen kun je op zoek gaan naar een nieuw matras. Als richtlijn raden wij ook aan om je matras iedere 10 tot 12 jaar te vervangen, vanwege hygiëne richtlijnen. 

Verzorging en onderhoud

Je kunt de levensduur van je matras verlengen als je deze goed verzorgt en onderhoudt. Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen om je matras te onderhouden. Volg deze simpele tips om langer van je matras gebruik te kunnen maken. 

Gebruik een matrasbeschermer

Wanneer je slaapt, absorbeert een matrasbeschermer transpiratie en beschermt je matras. Een matrasbeschermer kan makkelijk uitgewassen worden en dient daarom zeker zes keer per jaar uitgewassen te worden. Doe dit nog vaker indien je last hebt van huisstofmijt alergie. Vervang de matrasbeschermer eens in de 2 á 3 jaar. 

Gebruik een topmatras

Je kunt ook gebruik maken van een topmatras, omdat deze niet alleen je matras beschermt, maar ook extra comfort biedt. Houd er wel rekening mee dat een topmatras niet zo'n lange levensduur heeft als een gewoon matras en daarom eerder vervangen moet worden. De levensduur hangt af van het gewicht dat een topmatras moet dragen.  

Draai je matras om

Springveermatrassen, schuimmatrassen en topmatrassen moeten 3 tot 4 keer per jaar omgedraaid worden. Niet alleen de slaapoppervlakken moeten gewisseld worden, maar ook het hoofd- en voeteneind. Onthoud wel dat je eerst moet checken of jouw matras gedraaid kan worden. Bij boxmatrassen moet het hoofd- en voeteneind 3 tot 4 keer per jaar gewisseld worden. Dit voorkomt dat het matras zich te veel naar jouw lichaam gaat vormen.  

Stofzuig alle soorten matrassen met regelmaat

Uit hygiënisch oogpunt, maar ook om stof en vuil geen kans te geven zich in het matras te nestelen. 

Zorg voor voldoende luchtcirculatie onder het matras

Op deze manier wordt het matras ook vanaf de onderkant geventileerd, zodat vocht uit het matras kan trekken. Springveermatrassen moeten op een lattenbodem geplaatst worden, zodat vocht uit het matras kan trekken. 

Vermijd bedspreien

Maak je bed niet meteen op nadat je wakker bent geworden. Het is belangrijk dat je bed kan luchten en vocht en transpiratie van de nacht ervoor, uit het matras kunnen trekken. 

Laat je matras en topmatras af en toe luchten

Je hoeft je matras en topmatras niet iedere maand te luchten, maar het is wel aan te raden dit eens per kwartaal te doen. Huistofmijt nestelt zich graag in een warm en vochtig matras. Daarom is het belangrijk dat je matras en topmatras voldoende frisse lucht krijgen.

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Medische matrassen en dekbedden met CE- en MD-keurmerk

Medische matrassen en dekbedden met CE- en MD-keurmerk