Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Lamp met zichtbare lichtbollen

Nieuw energielabel voor verlichting

Vanaf september 2021 gelden nieuwe regels voor de energielabels van lampen. Het doel van de nieuwe energielabels is om het voor klanten gemakkelijker en transparanter te maken om energiezuinige producten te kiezen.

Tijdens de overgangsperiode naar het nieuwe label kun je in onze winkels zowel het nieuwe als het oude label tegenkomen. Het is belangrijk te weten dat het oude en het nieuwe label niet rechtstreeks met elkaar kunnen worden vergeleken.

Hieronder vind je een korte introductie van het nieuwe energielabel.

De nieuwe labelschaal

Het nieuwe energielabel voor verlichting maakt gebruik van een bijgewerkte schaal die loopt van A tot G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst zuinig. Deze schaal wordt gebruikt voor alle nieuwe producten met een energielabel. De oude klassen A++ en A+ worden niet meer gebruikt in de nieuwe schaal.

De individuele energieklasse wordt bepaald door de energie efficiëntie van de lamp (Lumen/Watt).

The old and the new energy efficiency scale

Oud A++/A+ is niet gelijk aan A

Het oude en het nieuwe energielabel zijn niet direct vergelijkbaar. Dat komt omdat de nieuwe schaal niet alleen van klasse is veranderd, maar ook is aangepast aan nieuwe, strengere eisen.

Op de oude schaal vielen bijna alle LED-lampen in de hoogste klassen. Dit zal niet langer het geval zijn met producten die volgens de nieuwe schaal zijn geclassificeerd. Op de nieuwe schaal krijgen de meeste producten, althans in het begin, een aanzienlijk lagere beoordeling.

Met het nieuwe label is er ruimte voor groei. Met het oude label zaten veel lampen al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er ruimte voor nog meer zuinige lampen. 

Afgezien van de classificatie zijn de huidige producten niet minder zuinig - de schaal is alleen veranderd om de innovatie van betere en nog energiezuinige producten te  stimuleren.

Ontwerp van het nieuwe label voor lampen

Het nieuwe energie-label heeft een nieuw ontwerp gekregen. De verschillende elementen op het nieuwe etiket worden hieronder toegelicht:

The new energy label


I. Naam of handelsmerk van de leverancier

II. Identificatie van het model

III. Schaal van energie efficiëntieklassen, oplopend van A tot G

IV. Het energieverbruik, uitgedrukt in kWh elektriciteitsverbruik per 1000 uur, voor de lamp wanneer deze is ingeschakeld

V. QR-code

VI. De energie-efficiëntieklasse van het product

VII. Het nummer van de nieuwe energie-etiketteringsverordening.

Meer informatie met de nieuwe QR-code

Met de introductie van een QR-code op het etiket kun je op je smartphone snel aanvullende informatie over de lamp opvragen. De QR-code linkt rechtstreeks naar de EPREL-database van de EU, waar je technische specificaties over het product kunt bekijken.

Als je nog meer wilt weten over het nieuwe energielabel, lees dan hier meer:

https://www.energielabel.nl/apparaten/verlichting/ 

Ontdek meer

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De kleur van het jaar

De kleur van het jaar

Cadeau ideeën voor de feestdagen

Cadeau ideeën voor de feestdagen