Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Kies een hoofdkussen dat bij jou past

Hoofdkussengids

Het perfecte kussen ondersteunt je nek zodanig dat het een natuurlijke verlenging is van je wervelkolom. Het is maar de vraag of je huidige kussen dit ook doet, ook al ben je er nog zo aan gehecht! De kracht der gewoonte neemt het vaak over en kan ervoor zorgen dat je gewend bent geraakt aan slapen op een dik kussen met veren, terwijl dit kussen je lichaam niet de beste steun geeft. Het kan moeilijk zijn om afstand te doen van een een bepaald type kussen en daarom is het een goed idee om twee kussens te hebben, die je tijdens de nacht kan wisselen. Bekijk ook onze videogids over hoe je het juiste kussen kunt kiezen.

 

Hoogte van het kussen

Een kussen dat de juiste ondersteuning biedt is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Bij JYSK vind je kussens in drie verschillende hoogten: laag, medium en hoog. Als je de hoogte van het kussen kiest, houd er dan rekening mee dat bij de ideale slaapstand de wervelkolom helemaal recht is. Je slaaphouding bepaalt welke hoogte je zou moeten kiezen.

Op je zij

Als je op je zij slaapt is het helemaal belangrijk dat je het juiste kussen kiest, om ervoor te zorgen dat je nekwervels niet in een onnatuurlijk houding worden gebogen. Als je op je zij slaapt, bescherm dan je rug en nek met het juiste kussen. Deze slaaphouding kan ook een goede houding zijn als je de neiging hebt om te snurken.

Het ideale kussen voor zijslapers is:

  • Een hoog kussen dat je hoofd ondersteuning geeft
  • Een stevig kussen omdat de vulling op z'n plek moet blijven zodat je hoofd niet naar beneden valt.
  • Een vol kussen om de ruimte tussen je hoofd en het matras op te vullen.
     

Op je rug

Slaap je graag op je rug? Dan moet jouw kussen laag zijn en vooral je nek goed ondersteunen. Om hieraan te voldoen is een ergonomisch speciaalkussen van traagschuim of natuurlijk latex geschikt. Dit geeft extra ondersteuning voor de nek.

Op je buik

Slaap jij altijd op je buik? Dan is allereerst het advies dat je beter op je rug of op je zij kan slapen. Als je op je buik slaapt krijg je een onnatuurlijke buiging in je nek. Als je jezelf niet kunt voorstellen dat je in een andere slaaphouding zal slapen dan op je buik, dan moet jouw kussen zo zacht en plat mogelijk zijn om de buiging in de nek te verminderen.

Kussenvulling

Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten vulling:

Natuurlijke vulling

Kussens met een natuurlijke vulling bestaan voornamelijk uit dons en veren, maar kunnen ook materialen als zijde, linnen, wol of kapok bevatten. Een kussen met natuurlijke vulling voelt zacht aan en is makkelijk in vorm te brengen. Dit is een voordeel wanneer je wisselt tussen slapen op je rug en slapen op je zij en daarom de hoogte wil aanpassen.

Vezelvulling

Vezelvulling kussens bevatten synthetische vulling. Kussens met synthetische vulling kunnen elastischer voelen dan kussens met een natuurlijke vulling. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of je liever een kussen hebt met natuurlijke vulling of vezelvulling.

Speciale vulling

Speciale vulling kan bestaan uit traagschuim of latex. Dit type vulling geeft maximale ondersteuning omdat de vulling is gemaakt van wat meer compacte materialen.

Traagschuim kussens vormen zich naar de contouren van je hoofd en nek. Met een kussen van traagschuim kom je ergonomisch verantwoord de nacht door, omdat het schuim zich aanpast aan je lichaam en slaaphouding. Het kussen ondersteunt je helemaal van de schouder tot aan de nek, zodat het bloed vrij en gemakkelijk kan stromen en spanningen en hoofdpijn vermeden worden. Traagschuim kussens zijn verkrijgbaar in een groot aantal vormen en maten.

AIR traagschuim is een drukverlagend schuim dat niet wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Dit betekent dat het schuim zacht en flexibel blijft, zelfs in een koele slaapomgeving. Kleine, met lucht gevulde cellen in het schuim reageren op het lichaamsgewicht en zorgen ervoor dat het schuim zich snel en precies naar de contouren van het lichaam vormt.

Structuur en vorm van het kussen

Tot slot moet je rekening houden met de structuur en de vorm van het kussen. Als je liever een kussen wil kiezen dat je kan vormen naar jouw slaapbehoeften dan kun je een gewoon kussen kiezen met één kamer.

Kussens met meer dan één kamer kunnen verschillende eigenschappen bieden, afhankelijk van de structuur. Ze hebben twee, drie of vier kamers met verschillende combinaties van dons en veren, evenals een zachtere buitenkant en een stevigere en meer ondersteunende kern.

Als je jouw gewenste slaaphouding weet kun je een gevormd kussen kiezen. Dit type kussen bestaat meestal uit traagschuim en is vaak gegoten en ontworpen voor één specifieke slaaphouding.

Ontdek meer

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Dekbed en kussen met plantaardige stof

Hoe kies je een geschikt kussen bij nekklachten?

Hoe kies je een geschikt kussen bij nekklachten?

Kies jouw dekbed en kussen zorgvuldig

Kies jouw dekbed en kussen zorgvuldig

Kom uitgerust op je bestemming aan met reiskussens van WELLPUR

Kom uitgerust op je bestemming aan met reiskussens van WELLPUR