Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Dekbedden en kussens

Wat is de juiste maat voor jouw dekbed?

Datum:

Categorie: Slapen

Tags: Dekbed, Slapen

Wat is de juiste maat van een dekbed? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat voor persoon het dekbed gaat gebruiken. Er zijn dekbedden voor baby’s, kinderen en volwassenen van verschillende lengtes.

Hieronder zijn de afmetingen te zien van de meest voorkomende dekbedden.

Dekbedden: overzicht maten

NaamMaat
Baby 67x100 cm
Junior 100x140 cm
Eenpersoons 135/140x200 cm
Extra groot eenpersoons 135/140x220
Tweepersoons 200x220 cm
King size/Extra groot tweepersoons 240x220 cm
Super king size 260x220 cm


Dekbedden zijn verkrijgbaar in meerdere maten

Dekbedden voor volwassenen verschillen in lengte en breedte. Je kunt kiezen uit eenpersoons- of tweepersoonsdekbedden met normale lengte of met extra lengte. Een dekbed met een afmeting van 135x200 cm is eigenlijk altijd de standaard geweest. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een dekbed met extra lengte, dus 220 cm. In veel gevallen zorgt een langer dekbed voor meer comfort.

Hoe lang moet het dekbed zijn? 

Het dekbed moet tenminste 20-30 cm langer zijn dan jij bent. Als je kleiner bent dan 170 cm dan volstaat een dekbed met een lengte van 200 cm. Als je dekbed te kort is zullen je tenen bevriezen of wordt je bovenlichaam te koud. Een verkeerde keuze in dekbed kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Door een slechte nachtrust word je moe wakker en sta je zonder energie op. 

Hoe breed moet het dekbed zijn? 

Een eenpersoonsdekbed moet tenminste 30 cm breder zijn dan de breedte van je borst om het dekbed om je heen te kunnen slaan. Een tweepersoonsdekbed moet net zo breed zijn als het matras waar jij en je partner op slapen. Bedenk wel of jullie dezelfde slaapgewoontes hebben, anders kan het in de nacht eindigen in een gevecht om de deken. Slapen jij en je partner liever onder een warm of koel dekbed? Denk hierover na voordat je een tweepersoonsdekbed koopt.

Veel mensen slapen graag onder een extra lang, tweepersoons dekbed van 240x220 cm. Een groot dekbed geeft een comfortabel en luxueus gevoel.

Heb je vragen over de afmetingen van een dekbed? We helpen je graag in één van onze winkels of neem contact op met onze Klantenservice.

Verschillende materialen

Zowel de tijk (de buitenkant) als de vulling van het dekbed zijn er in verschillende materialen. Natuurlijke vulling bestaat vaak uit dons en veren, maar het kan ook zijde, katoen of wol bevatten. De voordelen van natuurlijke vulling zijn dat het ademend is, fijn om het lichaam valt en een goed isolatievermogen heeft.

Dons, veren en draagvermogen

Dons en veren die in de vulling van het dekbed zitten zijn vaak afkomstig van ganzen en muskuseenden. Mensen hebben een voorkeur voor een dekbed met natuurlijke vulling omdat dat als een ‘echt’ dekbed wordt gezien. Dekbedden verschillen van elkaar op draagvermogen en vulgewicht. Het draagvermogen geeft aan hoe goed het dekbed isoleert. Het draagvermogen gaat van 2 tot en met 16; 16 isoleert het best.

Het ideale dekbed is een perfecte combinatie van draagvermogen en vulgewicht. Hoe meer dons er in het dekbed zit, hoe hoger het vulgewicht. En hoe meer veren in het dekbed zitten, hoe zwaarder het dekbed wordt.

Lees meer over het verzorgen en onderhoud van dekbedden en kussens.