Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Meubelweek | 20-60% korting op alle indoor meubelen

Tips bij het kiezen van een matras. Eén van onze slaapexperts vertelt.

Datum:

Categorie: Slapen

Tags: Tips, Goede nachtrust

Hi! Ik ben Benjamin, 20 jaar jong en werk sinds 2 jaar bij de JYSK winkel in Bergen op Zoom. Na ongeveer 3 maanden ben ik daar de matrassenverkoop gaan doen.  Ik heb een aantal tips voor je, waar je op moet letten bij het kiezen een nieuw matras.

1. Waar slaap je nu op?

Dit is heel belangrijk om te weten, omdat het overstappen van bijvoorbeeld een springveermatras naar een traagschuimatras wel eens wennen kan zijn. Dit komt, omdat traagschuim heel nauwkeurig de contouren van je lichaam volgt en ook zo blijft staan. Springveermatrassen volgen ook goed de contouren van het lichaam, maar blijven altijd wat tegendruk geven (om dit goed te kunnen voelen,  kun je het beste een keer een matras uitproberen in één van onze winkels).

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het lichaamsgewicht, ben je wat zwaarder, neem dan een stevig matras. Ben je vrij licht? Dan kun je ook kiezen voor een zachter matras. Let wel op, ‘té’ is nooit goed.

2.  Wil je een compleet bed of alleen een nieuw matras?

Veel mensen zitten hierover in dubio. Is het bedframe/onderbox nog goed dan kun je kiezen voor alleen een nieuw matras waardoor je altijd wat goedkoper uit zult zijn dan bij een compleet bed.

Wil je toch een compleet bed? Dan heb je de keuze tussen een boxspring of een ledikant. Het ideale van een boxspring is dat je voor één prijs een compleet bed hebt en gelijk klaar bent. Al onze boxsprings bestaan namelijk uit een onderbox, een matras en een topmatras.  Het andere grote voordeel van boxsprings t.o.v. een ledikant is natuurlijk de hoge instap.

3. Wat betekenen alle technische details die vaak op het label van een matras beschreven zijn?

Om dit uit te kunnen leggen, maken we onderscheid in twee soorten matrassen: springveermatrassen en schuimmatrassen.

Springveermatrassen: Het belangrijkste bij dit matras is het aantal veren; een matras met 500 veren/m2 zal namelijk beter naar het lichaam vormen, langer meegaan en vooral gewoon meer comfort bieden dan een matras met 250 veren/m2.

Schuimmatrassen: Hierbij wordt de term SG gebruikt, hoe hoger de SG waarde, hoe zwaarder het schuim. In de praktijk komt het erop neer dat hoe zwaarder het schuim is, hoe meer steun het zal geven en ook hoe langer het meegaat.

4. Maak je bedset af met een geschikt kussen.

Als je uiteindelijk een keuze hebt kunnen maken voor een goed matras of bed, is het belangrijk ook een geschikt kussen uit te kiezen. Dit wordt vaak onderschat, maar een goed kussen is net zo belangrijk als een goed matras! Als het kussen niet goed bij je past, zal het matras ook nooit goed liggen. Het doel van een kussen is dat het de ruimte tussen je hoofd/nek en het matras opvult zodat je mooi recht ligt.

Wat betreft de keuze voor een kussen is dit het uitgangspunt:

Ben je een?

Zijslaper:      Hoog kussen

Rugslaper:     Medium/laag kussen

Buikslaper:    Laag kussen

Nog een factor om rekening mee te houden; als het matras stevig is, heb je sowieso een iets hoger kussen nodig dan bij een zacht matras.

Verder kan ik nog heel veel tips geven, maar dit is de allerbelangrijkste:

Kom langs in de JYSK winkel om alles uit te proberen! We hebben een mooie Dreamzone matrassenstudio waar je alle matrassen, boxsprings en kussens kunt uitproberen. Stel aan mijn collega’s de vragen die je nog hebt en je krijgt alle hulp die je nodig hebt.

Groetjes en tot snel,

Benjamin                

[][]

Benjamin