Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Het is SUPER SLAAP WEEKEND | Je krijg 20-70% korting op boxsprings, matrassen, dekbedden en hoofdkussens

Bekijk alle aanbiedingen
Rode wijn vlek op je vloerkleed

Hoe krijg je een rode wijnvlek uit je vloerkleed?

Datum:

Categorie: Inspiratie

Het is zaterdagavond. Je vrienden zijn op bezoek, jullie zitten lekker bij te kletsen en het is ouderwets gezellig. Dan gebeurt het.. Opeens zie je, bijna in slow-motion, een glas op de grond vallen. Oh nee! Secondes later zit er een grote rode wijnvlek op je vloerkleed, dit is ieders grootste nachtmerrie.

Geen paniek, wij zijn er om je te helpen! Met deze tips, gebruikmakend van huishoudelijke middelen, kun je van die rode wijnvlekken afkomen. Zo hoef je gelukkig niet meteen je vloerkleed weg te gooien.

Hoe verwijder je rode wijnvlekken?

De kans dat de vlek er helemaal uitgaat is het grootst als je snel handelt. Rode wijnvlekken zijn vreselijk taai, maar als je begint met schoonmaken nog voor ze helemaal in het kleed zijn getrokken, heb je een kans om ze compleet te verwijderen.

Pak allereerst een keukenrol of droge doek en absorbeer hiermee zoveel mogelijk vloeistof voordat het er allemaal intrekt. Als je goed dept, kun je de meeste wijn al uit het kleed halen, maar waarschijnlijk nog niet alles.
Giet vervolgens een beetje koud water op de vlek. Dit verdunt de rode wijn. Dep hierna opnieuw met een droge doek of een beetje keukenpapier.

Vanaf dit punt kun je verschillende methodes gebruiken:

De zout methode

1. Strooi zout over de vlek wanneer deze nog nat is
Bedek de vlek met genoeg zout. Het zout trekt beetje voor beetje het vocht uit het kleed. Mocht de vlek al opgedroogd zijn, giet er dan een klein beetje water op voordat je het zout erop strooit. 
2. Laat het zout zijn werk doen
Het zout zal langzaamaan roze van kleur worden wanneer het de rode wijn absorbeert. Laat het zout op de vlek liggen voor een paar uur of zelfs de hele nacht. 
3. Verwijder het zout en gebruik de stofzuiger
De vlek is nu volledig verdwenen of in ieder geval minder zichtbaar. 

Stain removal

De baking soda methode

1. Bereid een mengsel van baking soda en water
Maak een mengsel bestaande uit 75% water en 25% baking soda en giet dit op de vlek. 
2. Verdeel het mengsel royaal over de vlek
3. Bedek de vlek met een schone doek en laat deze een nachtje liggen 
Leg een zwaar voorwerp op de doek zodat er constant druk op zit. De baking soda wordt hierdoor in de vlek gedrukt, waardoor het dieper schoon kan maken. 
4. Verwijder de baking soda met een stofzuiger
Wanneer de baking soda het meeste vocht van de vlek heeft opgenomen, kun je het met de stofzuiger verwijderen. De vlek is nu volledig verdwenen of in ieder geval minder zichtbaar. 

De azijn methode

Azijn heeft een lagere pH waarde dan zout en baking soda. Mochten deze twee methodes niet werken, probeer dan het volgende:
1. Maak een oplossing van water, witte azijn en afwasmiddel
Meng 2 kopjes warm water met een eetlepel witte azijn en een eetlepel afwasmiddel. 
2. Dep een spons in het mengsel en breng het aan op de vlek
De mix van water, azijn en afwasmiddel trekt in de vezels van het kleed en maakt de vlek losser. Wissel het deppen met het mengsel af met het te laten drogen. Eindig met het te laten opdrogen. 
3. Maak de vlek nat met koud water
Giet een beetje water op de vlek om de rode wijn te verdunnen. Dep het vervolgens droog met een schone droge doek. 
4. Herhaal tot de vlek weg is

Hoe kun je het beste deppen? 

Geloof het of niet, maar er is een goede en een slechte manier van deppen. Hier een paar tips:

  1. Dep altijd van boven naar beneden. Wanneer je van links naar rechts begint te wrijven zal de doek wel wat wijn absorberen, maar druk je de rest er juist dieper in. In het ergste geval wordt de vlek hierdoor zelfs groter.
  2. Dep de vlek van buiten naar binnen. Dit zorgt ervoor dat de vlek niet groter wordt dan hij al is en voorkomt dikke randen om de vlek, zodat hij minder opvalt.


Belangrijk: Test deze methoden altijd op een gedeelte van het vloerkleed dat minder goed zichtbaar is om er zeker van te zijn dat het kleed niet beschadigd.  

Heb je kaarsvet op het vloerkleed laten druppelen? Bekijk ook onze tips voor het verwijderen van kaarsvet.  

Laura Sales and Marketing Assistant
jannie de Gans

Ik heb het zelf een keer mee gemaakt wat de rode wijn betreft ..eerst goed deppen dat de meeste rode wijn op gedept is en dan spa rood er op wel met bubbels door de bubbels komt er nog meer rode wijn omhoog en als er dan nog wijn te zien is zout er op ..de vlek was helemaal weg .

Laura

Hi Jannie, Bedankt voor de tip! Groetjes Laura

Winnie

Wat ook heel goed werkt is witte wijn gooien op de rode wijn vlek en dan deppen

Laura

Hallo Winnie, bedankt voor de tip!

Raymond

Die tip om er witte wijn overheen te schenken is wijdverspreid maar wordt door alle professionals ontraden. Het is een hardnekkige fabel. Ook witte wijn laat vlekken achter door de fruitsappen die erin zitten. Verdunde witte azijn doet dat niet. Maar lees eerst de tips van profs op het internet.

Maria Janssen

Helemaal eens met Raymond. Mijn ervaring inderdaad ook. Ik heb James vlekkenwonder ontdekt, superproduct en voor mij dus al diverse malen de redder in nood. Ook aan te bevelen bij andere vlekken. Hebben een mooie site, zeker de moeite waard om deze te bekijken www.james.eu

Comments