Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

HET IS MEUBELWEEK | 20-50% KORTING OP ONS NIEUWE ASSORTIMENT MEUBELEN

Bekijk alle aanbiedingen
Kaarsen in een kandelaar op tafel

Handige tips voor het verwijderen van kaarsvet

Datum:

Categorie: Inspiratie

Tags: Kandelaar, Kaarsen, Lantaarn, Vloerkleed

Voor veel mensen staan kaarsen gelijk aan sfeer en gezelligheid. Helaas kan kaarsvet snel druppen en vervelende vlekken veroorzaken. Met deze effectieve tips verwijder je kaarsvet gemakkelijk. 

Kaarsvet verwijderen van harde oppervlaktes

Wanneer je kaarsvet verwijdert van harde oppervlaktes zoals een tafel of vensterbank, dan moet je opletten dat je deze niet beschadigt. Op een glad oppervlak krijg je namelijk snel krassen. Gebruik dus geen mes of ander scherp voorwerp om het opgedroogde kaarsvet te verwijderen. Je kunt beter proberen om met je nagel het kaarsvet eraf te krabben. Wanneer dit niet voldoet kun je een beetje milde zeep gebruiken. Maak een mengsel van 1 dl zeepvlokken en 2 dl water voor het schoonkrijgen van een houten oppervlak. Heb je kaarsvet geknoeid op een ondergrond van steen of laminaat, dan moet je een mix gebruiken van ½ dl afwasmiddel en 2 dl water. Het kan zijn dat je de oppervlakte de eerste keer niet meteen schoon krijgt, dan moet je de behandeling nog een keertje herhalen.

Tafelkleed in de vriezer

Tijdens een gezellig avondje tafelen is er vrijwel geen tafelkleed dat gespaard blijft van hardnekkige kaarsvet vlekken. Om deze vlekken te verwijderen doe je het tafelkleed in een plastic tas en leg je deze in de vriezer voor minimaal 2 uur. Wanneer je het tafelkleed weer uit de vriezer haalt kun je in de meeste gevallen het kaarsvet gemakkelijk met je nagels van het tafelkleed krabben.

Strijk het kaarsvet uit je tafelkleed

Als je het kaarsvet niet uit je tafelkleed hebt gekregen nadat je deze in de vriezer hebt gelegd kun je proberen het eraf te strijken. Leg het tafelkleed op de strijkplank met de vlek naar boven gericht. Plaats een stuk papierdoek of een koffiefilter zowel boven als onder de vlek op het tafelkleed. Plaats het hete ijzer ongeveer vijf seconden op de plaats totdat de papierdoek of het koffiefilter de was heeft geabsorbeerd. Let er op dat je het papier constant beweegt zodat je voortdurend een droge plek gebruikt. Ga door tot de vlek helemaal verdwenen is. Na het strijken moet je het tafelkleed nog wel even wassen aan de hand van de wasinstructies voor het tafelkleed.

Kaarsvet uit tapijt krijgen

Wanneer je 't voor elkaar hebt gekregen om kaarsvet in je tapijt te knoeien kun je deze ook het beste uit je tapijt strijken. Wanneer het kaarsvet volledig opgedroogd is probeer dan eerst zo veel mogelijk kaarsvet met je nagels van het tapijt af te krabben. Plaats dan vier lagen papierdoek of koffiefilters op de vlek. Stel je strijkijzer in op de laagste stand en strijk vervolgens over het papier totdat de wax volledig is geabsorbeerd door het papierdoek of de koffiefilter.

Let er wel op dat het strijkijzer niet warmer is dan het tapijt aankan. Wanneer je hierover twijfelt, kun je dit navragen bij de leverancier van het tapijt.

Smelt het kaarsvet uit je kandelaars

De meest effectieve manier om kaarswax uit kandelaren te verwijderen is om de kaarswax uit de kandelaar te smelten. Zet de oven aan op 75 graden. Leg de kandelaar op een bakplaat met bakpapier eronder. Leg de kandelaar voor ongeveer 20 minuten in de oven zodat het kaarsvet op het bakpapier smelt. Controleer regelmatig of alles nog goed gaat en of je de kandelaar al eerder uit de oven kan halen. Haal tenslotte de laatste restjes met een keukenrol of papieren doek van de kandelaar.