Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

BLACK FRIDAY IS GESTART | KORTING TOT 70%
Vanwege het grote aantal Black Friday bestellingen, kan de levertijd langer zijn dan je van ons gewend bent
Zorg goed voor elkaar - Je kunt ook afstand houden door online te winkelen op JYSK.nl

Nekpijn

Hoe kies je een geschikt kussen tegen nekpijn?

Datum:

Categorie: Slapen

Wat voor kussen je het best kunt kiezen hangt af van jouw persoonlijke slaapgewoontes. Voor je nachtrust is een goed kussen net zo belangrijk als een goed dekbed en matras. Slapen met een ‘verkeerd’ kussen kan ervoor zorgen dat je opstaat met hoofdpijn en nekpijn.

Het is belangrijk dat het kussen aansluit op jouw slaappositie en ondersteuning biedt tijdens het slapen.

Hoe kies je een kussen om nekpijn te voorkomen:

  • Je kussen moet je nek op de juiste manier ondersteunen.
  • Je slaappositie bepaalt welk kussen je het best kunt kiezen.
  • Slaap niet met meerdere kussens.
  • Traagschuim kussens zijn goed tegen nekpijn.

Je kussen moet je nek goed ondersteunen

Als je last hebt van hoofdpijn, nekpijn of nekklachten is het belangrijk om een kussen te kiezen wat jouw nek op de juiste plaats ondersteunt. Door te slapen op het juiste kussen kunnen de spieren in je nek en rug ontspannen, waardoor je beter kunt ademhalen.

De beste slaappositie is waarbij je nek in een neutrale positie ligt. Als je hoofd en nek in een rechte lijn liggen met de ruggenwervels ervaar je de minste klachten.

De makkelijkste manier om erachter te komen hoe goed het kussen jouw nek ondersteunt is door je partner of een vriend mee te nemen naar de winkel. Ga op het kussen liggen zoals je normaal zou slapen. Laat de persoon die je hebt meegenomen kijken of je nek en ruggenwervel in een rechte lijn liggen door een denkbeeldige lijn vanaf je oor tot de schouder te trekken. Als het oor en schouder op een rechte lijn zitten dan is het kussen juist voor jou. Als het kussen te dik is zal het hoofd boven de schouders uitsteken. Is het kussen te dun dan zal je hoofd lager dan je schouders liggen. In beide gevallen zal de denkbeeldige lijn krom lopen.

Twijfel je welk kussen het best is? We helpen je graag verder in de winkel.

Je slaappositie bepaalt welk kussen je het best kunt kiezen

Het primaire doel van een hoofdkussen is om de nek en het hoofd te ondersteunen tijdens het slapen. Je slaappositie is een beslissende factor in het vinden van het juiste kussen. Bedenk op welke manier jij in bed ligt en welke positie je aanneemt tijdens het slapen.

-  Slaap je het liefst op je zij dan is een hoog kussen aan te raden. Het kussen moet je namelijk op een manier ondersteunen dat je bovenste ruggenwervels, ook bekend als halswervels, op een horizontale lijn liggen. Een handige tip is om je schouderbreedte te gebruiken als meetpunt. Heb je brede schouders dan heb je een hoger kussen nodig dan iemand met smalle schouders. Mannen hebben daarom vaak een hoger kussen nodig dan vrouwen. 

-  Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord. Op je rug slapen is een goede positie omdat je hoofd, nek en rug in een neutrale positie liggen; daardoor voorkom je hoofdpijn en nekklachten. 

-  Buikslapers hebben het meeste baat bij een plat kussen. Deze slaaphouding is eigenlijk niet ideaal omdat de nek en ruggenwervels niet kunnen ontspannen. Dit kan hoofdpijn, een vastzittende nek en uiteindelijk ook rugklachten veroorzaken. Op lange termijn wordt aanbevolen om een kussen te kiezen dat ervoor zorgt dat je een andere slaappositie gaat aannemen.

Lees onze hoofdkussengids om een overzicht te krijgen van de verschillende soorten vulling in een kussen.

Slapen met meerdere kussens

Slapen met meer dan één kussen onder je hoofd zorgt voor extra spanning op je nek. Je kunt dan moeilijker ademhalen, wat hoofdpijn als gevolg kan hebben. Wij bevelen aan om met slechts één kussen te slapen. Als je wakker wordt in de nacht en nog steeds het gevoel hebt dat je meer ondersteuning nodig hebt, raden we aan om te wisselen van kussen.

Als je een nieuw kussen aan het uitproberen bent, bijvoorbeeld van een plat kussen naar een hoog kussen, houd dan het andere kussen bij de hand zodat het wisselen van kussens gemakkelijker wordt.

Een traagschuimkussen voorkomt nekpijn

Een kussen van traagschuim is een snelle en simpele oplossing als je vaker opstaat met nekklachten. Een normaal kussen zal van vorm veranderen in de nacht. Je positie waarin je hoofd rust zal ook veranderen, dus ook de ondersteuning. Dit kan een stijve nek veroorzaken.

Een traagschuim kussen behoudt gedurende de nacht dezelfde vorm. In een traagschuim kussen zit vaak ook een kleine buiging zodat de nek in natuurlijke positie ligt.