Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Populaire Deense paastradities - leuke ideeën voor Pasen

6 populaire Deense paastradities

Datum:

Categorie: Seizoen

Tags: Inspiratie

Pasen in Denemarken is een jaarlijkse traditie waarbij familie en vrienden samenkomen voor een lekkere paasbrunch en andere traditionele paasactiviteiten. Van oorsprong is Pasen een joods-christelijk feest.

De meest populaire Deense paastradities:

De paaslunch

De traditionele jaarlijkse paaslunch is een gevestigde traditie bij veel gezinnen, een goed excuus voor het serveren van lekker eten en gezellig samenzijn in goed gezelschap. Op het paasmenu staan vaak ook schnaps en paasbier (ja je leest het goed). Wat betreft het eten, alles mag – maar het sleutelwoord is teveel! Voor veel mensen is de lunch met Pasen net zo belangrijk als het diner met de kerst. De Denen houden gewoon van gezelligheid!  

Brieven sturen met leuke raadsels

Mensen plagen elkaar met zogenaamde 'plaagbrieven'. Dit is een eeuwenoude traditie. Kinderen en de familieleden die nog jong van geest zijn maken een creatieve brief en sturen deze naar vrienden en familieleden. Deze brief moet een leuk, rijmend raadsel bevatten. De afzender moet zijn naam in puntjes onderaan de brief schrijven. Wanneer de ontvanger niet kan raden van wie de brief is, dan moet volgens de traditie de ontvanger hem of haar een paasei van chocolade geven. Wanneer de ontvanger wel weet te raden van wie de brief is, dan moet de zender een chocolade paasei kopen voor de ontvanger.

 Paastraditie in Denemarken - paaseieren zoeken

Paaseieren

Pasen zou Pasen niet zijn zonder paaseieren! Dit is ook in Denemarken zo. Paaseieren zijn er in allerlei maten en soorten, om op te eten of ter decoratie. Het is traditie om eieren uit te blazen en ze dan te versieren. Je neemt een kippenei en dan prik je een klein gaatje aan de onder- en bovenkant. Vervolgens blaas je het eigeel en eiwit uit het ei door aan een kant door het gaatje te blazen. Je kunt het ei dan versieren met verf, glitters en kleine veertjes.

De paashaas

De paashaas is een belangrijk onderdeel van de Deense paastradities, vooral bij gezinnen met kinderen. De paashaas verstop chocolaatjes in de tuin die iedereen vervolgens moet gaan zoeken. Vaak gaan deze zoektochten er fanantiek aan toe! Dit is dan ook het hoogtepunt van veel kids tijdens de paasdagen.

 Deense paastradities - ideeën voor tijdens de paasdagen

Tuin voorjaarklaar maken

Elk jaar valt Pasen op een andere datum, maar altijd in maart of april. De regel is dat Pasen de eerste zondag is na volle maan, na het begin van de lente. Pasen betekent voor veel mensen ook een paar dagen vrij. Veel mensen gebruiken deze vrije dagen om aan de slag te gaan in hun tuin. Bloembollen en bloemetjes planten en het schoonmaken en neerzetten van de tuinmeubelen.

Narcissen en gele decoratie

Gele narcissen bloeien rond Pasen en zijn een kenmerkend symbool voor Pasen in Denemarken. Narcissen zijn mooie bloemen en perfect voor het aankleden van de eettafel voor de paaslunch. Maar ook voor andere paasdecoratie is deze bloem geschikt. Daarnaast is geel natuurlijk ook dé kleur voor Pasen!

Welke paastradities spelen een belangrijke rol bij jou thuis?