Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe houd je handdoeken hygiënisch schoon en zacht

Hoe houd je handdoeken hygiënisch schoon en lekker zacht?

Na een warme douche of bad is het heerlijk om je met zachte handdoeken af te drogen. Voelt jouw handdoek eerder aan als een stuk schuurpapier dat ook nog eens muf ruikt? Dan kun je onze tips over hoe je je handdoeken hygiënisch schoon en lekker zacht houdt goed gebruiken!  

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Je hoeft je handdoek echt niet gelijk na één keer douchen te wassen. Dit is zonde van je handdoeken en daarnaast belastend voor het milieu (en niet te vergeten je portemonnee). Als richtlijn kun je aanhouden dat het goed is om je handdoek te wassen nadat je deze drie keer gebruikt hebt. 

Na één douchebeurt is je handdoek niet gelijk vies. Wel komen er huidschilfers en dode huidcellen op je handdoek terecht. Dit is niet heel schadelijk of vies, maar huidbacteriën bereiden zich wel sneller uit als de handdoek lang nat blijft. Daarom is het belangrijk om je natte handdoek na het douchen gelijk uit te hangen en te laten drogen. Zo voorkom je dat je handdoeken gaan ruiken en bacteriën aantrekt. Om je handdoeken hygiënisch te houden, is het dus aan te raden om ze na drie keer afdrogen te wassen.

Bij washandjes is dit wat anders. Washandjes blijven langer nat, waardoor bacteriën zich sneller kunnen verspreiden. Daarom raden we aan om je washandje wel na iedere wasbeurt te wassen. 

Hoe kun je je handdoeken het beste wassen? 

Je denkt misschien dat het helpt om veel wasmiddel en wasverzachter te gebruiken voor schone, zachte handdoeken. Niets is minder waar! Handdoeken worden niet schoner wanneer je meer wasmiddel gebruikt dan de voorgeschreven hoeveelheid. Ook is het beter om geen wasverzachter te gebruiken. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat handdoeken meer zeep opnemen wat vervolgens weer bacteriën kan aantrekken. Ook nemen handdoeken daardoor juist minder vocht op. 

Om je handdoeken goed en hygiënisch schoon te krijgen moet je ze heet wassen, het liefst op 60˚C. Bij deze temperatuur worden de bacteriën gedood. Maar lees daarnaast ook het label met de wasinstructies en volg deze wanneer hier anders wordt aangegeven. 

Hoe houd je jouw handdoeken lekker zacht?

Wanneer je graag zachte handdoeken hebt, dan is het slim om jouw handdoeken even uit te slaan voordat je ze gaat drogen. Dit zorgt ervoor dat ze langer zacht blijven. Daarnaast is het belangrijk om je natte handdoeken meteen uit de wasmachine te halen wanneer het wasprogramma is afgelopen. Doe je handdoeken meteen in de droger of hang ze aan een droogrek. Als je ze ophangt, zorg dan dat je handdoeken genoeg ‘ruimte’ hebben om te drogen. Hang dus niet twee handdoeken over elkaar. Zo voorkom je dat er bacteriën in de handdoeken komen.

Nog een handige tip om je handdoeken zacht te houden is om drogerballen te gebruiken in de droger. Dit maakt de handdoeken lekker fluffy en verkort de droogtijd. Dus je bespaart ook nog wat op de kosten. Win-win!

Hoe voorkom je nare geurtjes in je handdoeken?

Ruiken jouw handdoeken niet zo lekker? Geen paniek, je kunt verschillende dingen doen om dit op te lossen. Stop de stinkende handdoeken in de wasmachine, stop hem niet te vol, en voeg een klein kopje baking soda toe en een deciliter doorzichtige azijn. Gebruik geen wasverzachter en selecteer een wasprogramma op 60˚C.

Wanneer je niet tevreden bent met het resultaat dan kun je proberen om je handdoeken te weken. Plaats de muffe handdoeken in een grote emmer met heet water en wasmiddel en laat dit voor 48 uur intrekken. Laat de handdoeken vervolgens drogen.

Wanneer dit ook niet meer helpt dan zit er maar één ding op: nieuwe handdoeken kopen! 
 


Bekijk alle badkamerartikelen

 

Ontdek meer

Tover je badkamer om tot een spa

Tover je badkamer om tot een spa

In de spotlight: Handdoeken

In de spotlight: Handdoeken

7 tips & tricks voor het wassen van kleding

7 tips & tricks voor het wassen van kleding

Verwen je vader op Vaderdag

Verwen je vader op Vaderdag