Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Kerst versiering

Europese kersttradities

Datum:

Categorie: Kerst, Seizoen

Tags: Kerst

De gezellige kerstperiode breekt weer aan! Waarschijnlijk heb jij tradities die elk jaar rond kerst terugkomen; je versiert een kerstboom, je koopt cadeautjes of je kijkt op kerstavond altijd kerstfilms. Ben je benieuwd hoe kerst in andere landen gevierd wordt? We hebben in deze blog unieke kersttradities uit een aantal Europese landen voor jou op een rij gezet. 

De Zweedse joelbok

Eén van oudste Zweedse kersttradities is het maken van een bok van stro. Sinds 1966 wordt in het Zweedse plaatsje Gävle ieder jaar een gigantische bok van stro gemaakt die wel 13 meter hoog, 7 meter lang is en bijna 3.000 kilogram weegt. Deze joelbok staat in het centrum van Gävle, op het stadsplein. Het in brand steken van de joelbok is een heuse ‘’sport’’ is geworden. Toen de bok voor de eerste keer op het plein stond in 1966 is de bok ook in brand gestoken. Sinds die tijd is de joelbok nog meer dan 25 keer in vlammen opgegaan. 

Bezems verstoppen in Noorwegen

In Noorwegen hebben ze een vreemde kerstmisgewoonte die voortkomt uit een eeuwenoud bijgeloof. Op kerstavond verstoppen veel Noren hun bezems voordat ze gaan slapen. Dit doen ze omdat ze geloven dat op kerstavond kwade geesten en heksen terugkeren op aarde. Volgens deze Noorse gewoonte heb je meer kans om de kwade geesten en heksen buitenhuis te houden als je de bezems verstopt. 

Kerstspin in Oekraïne

In Oekraïne is het een gewoonte om met kerst kerstbomen te versieren met nep spinnen en spinnenwebben. Deze manier van versieren is ontstaan uit een oud sprookje, waar kerst voor een arm gezin werd gered door spinnen die de kale kerstboom versierden met prachtige spinnenwebben. Hierdoor had de familie toch nog een mooie kerst!

Daarnaast is het een traditie in Oekraïne dat het jongste kind van het gezin op zoek gaat naar sterren in de hemel. Zodra het kind de eerste ster heeft gevonden mag iedereen beginnen met het openmaken van de cadeautjes. In Polen is dit ook een gebruikelijke kerstgewoonte.

Versier jij je kerstboom of huis toch liever op de traditionele manier? Bekijk dan onze prachtige selectie aan kerstversieringen in allerlei kleuren en kleurtinten. 

De voorspellende schoen in Tsjechië 

In Tsjechië is kerstavond voornamelijk spannend voor vrijgezelle vrouwen. Volgens een Tsjechische kerstgebruik gaan vrijgezelle vrouwen met hun gezicht naar de voordeur toe staan en gooien vervolgens een schoen over hun schouder naar achteren. Als de schoen met de punt naar de voordeur wijst is dat een teken dat zij de liefde van haar leven tegenkomt vóór de volgende kerst. Wijst de punt naar de andere kant, tsja, dan is er altijd nog volgend jaar.

Sauna-elf in Finland

De sauna mag niet ontbreken bij de Finse kerst. Vroeger werd de sauna zelfs als een heilige plek aanschouwd. De Finnen geloven dat tijdens kerst een sauna-elf in de sauna verscholen zou zitten. Zo zou de elf de beschermer zijn van het gezin. Dus tijdens kerst is het de gewoonte om veel tijd door te brengen in de sauna. In sommige gevallen wordt de sauna zelfs versierd met kerstverlichting.

Daarnaast geloven de Finnen dat de kerstman in Finland woont in plaats van Groenland of de Noordpool, zoals bijvoorbeeld de Denen geloven. 

Wil je meer te weten komen over de traditionele Deense kersttradities, bekijk dan onze vorige blog.

Bronnen:

https://www.huffingtonpost.com/2013/12/24/world-christmas-tradition_n_4479333.html
http://www.gucca.dk/blog/juletraditioner-fra-hele-verden/
Spruce branch with heart shaped Christmas ornament